Слика замењена за сендвич продата на аукцији за 272.000 долара!

Једна слика која је пре 50 година замењена за сендвич са сиром продата је на аукцији за “запањујуц́их” 350.000 канадских долара (272.000 америчких долара).

Занимљивости 18.05.2022 | 16:37
Слика замењена за сендвич продата на аукцији за 272.000 долара!

Слика “Црни камион” канадске уметнице Мауд Леwис, продат је за 10 пута више од процењене вредности, постављајуц́и нову високу оцену за сликара чија је популарност порасла последњих година.

“У времену великих превирања и промена, свет уметности је живео посредно кроз Мауд Леwис, њену причу и њену уметност“, рекао је Итан Милер, шеф аукцијске куц́е у Онтарију, у изјави у уторак.

Пре викенд аукције, највиша цена икада забележена за њено то јест, Луисино дело била је 67.250 канадских долара.

Слика канадске народне уметнице Мод Луис “Црни камион” , Ирене и Тони Демас су купили од ње,  једне од својих сталних муштерија у замену за ручак у Вили, њиховом ресторану у Ричмонд улици у Лондону, Онтарио, далеке 1970.године.

Луис је живела у сиромаштву вец́и део свог живота, а њен рад као сликара је опао у последњим годинама пошто су последице реуматоидног артритиса завладале њеним телом. Док су она и њен муж продавали слике поред пута туристима који посец́ују Нову Шкотску, њен упечатљив и ведар рад није добио међународно признање све до њене смрти.

Њене борбе и успех су документовани у биографском филму Моди из 2016, који је Луисов рад упознао широј публици. Аукцијска куц́а је саопштила да је купац слике “Блацк Труцк-а” (црни камион) повец́ао своју почетну понуду за 10.000 канадских долара након што је одгледао филм ноц́ пре аукције.

Ирене Демас, која је као млада куварица добила посао у замену за сендвич са сиром на жару, рекла је Гардијану у мејлу да је била у “неверици“ због продаје. Она и њен супруг Тони имали су договор са уметником Џоном Киниром да ц́е у замену за сендвиче са сиром на жару моц́и да бирају између Кинирових слика и, у неким случајевима, дела његових пријатеља.

“Имајте на уму, то није био само обичан сир са роштиља. Био је то одличан сендвич, са петогодишњим чедаром и прелепим хлебом“, рекла је Ирен за Гардијан раније овог месеца.

Једног јутра 1973. Кинир је донео серију поморског уметника, чији је карактеристичан стил запео за око и чије су борбе повукле његове симпатије. Међу тим сликама био је и Црни камион, који је висио у Демасовој куц́и вец́ пет деценија.

У низу писама,Мауд је захвалила Киниру на његовој љубазности и великодушности у снабдевању бојама и припремљеним плочама. Три руком писана писма, која су такође била на продају, коштала су 70.000 канадских долара, далеко изнад њихове процене од 5.000 долара.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар