Колико је Њемачка зависна од руских енергената?

Кристијан Линднер, министар финансија, и Робер Хабек, министар економије, су 2. маја сигнализирали да је влада спремна да подржи забрану ЕУ на увоз руске нафте.

Свијет 21.05.2022 | 18:37
Колико је Њемачка зависна од руских енергената?

Њемачка подршка омогућила је Европској комисији да 4. маја објави да ће предложити такав ембарго до краја године, иако се владе свих 27 чланица морају сложити.

Ипак, за индустријску Њемачку, нафта представља далеко мањи проблем од гаса. Њемачки политичари кажу да би изненадна забрана увоза руског гаса била неизводљива, те се поставља питање, колико Њемачка зависи од руске енергије?

Осим обновљивих извора енергије, једини њемачки домаћи извор енергије је лигнит, прљави угаљ који чини око 9 одсто и опада у примарној потрошњи енергије (тј. оне која долази директно из природних ресурса, као што су нафта или дрво, а не секундарни процеси, попут струје). Али, велика већина фосилних горива које земља сагоријева је увезена, као и уранијум који покреће њене 3 преостале нуклеарне електране.

Нафта и гас заједно чине око 60 одсто примарне енергије, а Русија је дуго била највећи снабдјевач обја. Уочи рата у Украјини обезбијеђивао је трећину њемачке нафте, око половине увоза угља и више од половине гаса, пише Економист (Тхе Ецономист).

Ова зависност датира више од пола вијека. Тешка индустрија у тадашњој Западној Њемачкој је 1960-их жељела јефтину енергију и била је спремна да снабдјева Совјетски Савез неопходним цјевоводима за пумпање гаса. Влада Западне Њемачке је у међувремену жељела да смири политичке односе са Совјетима.

Касније су проширили економске везе под заставом Wандел дурцх Хандел (промјена кроз трговину), што је кулминирало изградњом Сјеверног тока 1 и Сјеверног тока 2 испод Балтичког мора, заобилазећи Украјину. Прије рата Олаф Шолц, канцелар, у ствари је зауставио Сјеверни ток 2, који још није почео са радом.

Руски угаљ и нафта се већ постепено гасе. Удио њемачког увоза нафте из Русије опао је са 35 одсто на 12 одсто почетком рата. Увоз угља је опао са 50 одсто на 8 одсто. Хабек је 26. априла рекао да би све припреме за укидање руске нафте у Њемачкој требало да буду спроведене у року од неколико дана.

Влада је такође почела да одузима енергетску имовину у руском власништву. Њемачки регулатор мреже 4. априла је преузео надзор над складиштем гаса у власништву подружнице Гаспрома. Парламентарци припремају закон о експропријацији главне рафинерије Росњефта у земљи.

Њемачка остаје веома зависна од руског гаса. Удио који долази са руских поља смањен је са 55 на 35 одсто од почетка сукоба. Даља смањења биће болна. Први проблем је што Њемачка сав свој гас добија цјевоводима и још увијек нема ниједан радни терминал за увоз течног гаса.

Средином априла министарство финансија је издвојило 2,5 милијарде евра за закуп плутајућих терминала који би могли да раде до зиме. Такође се обавезао да ће убрзати изградњу одговарајућих терминала, али они неће бити спремни годинама. До тада, Њемачка мора да увози ЛНГ преко других земаља.

Друго, ланци снабдјевања њемачке индустрије су осетљиви на недостатак гаса и високе цијене енергије. Ако би руске испоруке биле прекинуте, гас би морао да буде рационисан до касне зиме, према анализи шест водећих економско-истраживачких интитута.

Процјењују да би потпуни ембарго на руску енергију смањио БДП за 2 до 6 одсто (нпр. немачка ковид рецесија изазвала је пад од 4,5 одсто). Већина Нијемаца стога фаворизује приступ владе да постепено одвикава земљу од руског гаса.

Као и друге земље у Европи, Њемачка није уложила довољно у диверсификацију снабдјевања гасом и нафтом. Резултат је зависност од руске енергије која је спријечава да пристане на брже санкције земљи. Њени лидери се можда загријвају за идеју ембарга на нафту, али њена зависност од гаса ће још неко вријеме да траје.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Грађанин

21.05.2022 16:51

Ха ха ха... Америчка политика. Видећете шта ће грађани рећи идуће године у пролеће. Неће канцелару бити нимало смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

21.05.2022 17:05

Изгледа да се висе бринете за њемацку него како цемо ми проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислимда бобро мислиш

22.05.2022 09:17

А цијене у Републици Српској исте или веће него у Њемачкој.Сам се увјерио прије двије седмице.

Name

Ноле

21.05.2022 17:19

Ма заврци Путине све и одмах,нек поцркају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

21.05.2022 18:49

Не треба свабама дати да у злату плацају као и европи.

Name

Ре ноле

22.05.2022 04:54

Лако је заврнути,,али поцркаце и Руси ретарду

Name

Мирослав

21.05.2022 20:45

Сто купујете од Руса? Цини ми се да це Северни ток прорадити вец на јесен, ако зелите зиму презивети у топлим куцама а и да вам се индустрија не заустави. Политика је прљава, слусате амере, а они воде ЕУ у беду и сиромаство, па це нас као помоци Трумамовим јајима и пекмезом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

романов

22.05.2022 01:01

Пустили сте да Руси пограде плиноводе и онда вам треба само јос плин, бесплатан, али мораце те се мало висе ознојити него слати само орузје Украјини.Ви би да вам украјинци да ратују за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресијеци

22.05.2022 05:50

Њемачка се у овој кризи показала шта и како мисли, према томе Руси су одмах требали да прекину опскрбу те земље гасом, па и нафтом и готова прича. Па да онда видимо како ће се носити са сопственим лудилом и поквареношћу. А овако испоручивати им гас и даље само се потхрањује гуја која гледа како да те што више угризе. Ћему то ?

ОДГОВОРИТЕ