Шта Ердоган тражи од Финске и Шведске да би их подржао

Турски предсједник Реџеп тајип Ердоган у суботу је разговарао са лидерима двије нордијске земље у вези с уласком Шведске и Финске у НАТО.

Свијет 21.05.2022 | 18:56
Шта Ердоган тражи од Финске и Шведске да би их подржао

Ердоган је разговарао са финским предсједником Саулијем Ниинистом и шведском премијерком Магдаленом Андерссон у одвојеним позивима о забринутости Анкаре поводом питања особа за које Турска сматра да су терористи, а које су нашле уточиште у Шведској и Финској.

Турски предсједник је позвао Шведску да укине ограничења извоза одбрамбеног оружја која је наметнула Турској због упада Турске у Сирију 2019. године. Такођер је рекао како очекује да ће Стоцкхолм подузети "конкретне и озбиљне кораке" против Курдске радничке партије (ПКК) и других група које Турска сматра терористима.

Он је рекао Ниинисту "да је разумијевање које игнорише терористичке организације које представљају пријетњу савезнику унутар НАТО-а неспојиво с духом пријатељства и савезништва".

Ниинисто и Андерссон су у четвртак посјетили Wасхингтон, гдје су разговарали с америчким предсједником Јоеом Биденом о њиховим настојањима да се придруже НАТО-у као одговор на руску инвазију на Украјину.

Док се чини да друге чланице НАТО-а поздрављају придруживање Финске и Шведске, Турска је изнијела примједбе на њихово приступање, углавном због присуства наводних терориста у њиховим земљама и блокаде продаје оружја.

(Клиx)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Молба Токиу

21.05.2022 17:13

Да не буде на страни олоси, дакле НАТОа, због карактеристика да људи имају вецу покретност и да ратови нису добри, ако нису нузни, извињење у име савезника од Русије због Америцког експеримента из 1946, које смо платили и на својој кози ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

21.05.2022 17:22

Људима који хоце да свима угоде, али не могу и не знају ... НАТО је напао Руску/Славенску земљу Украјину, али и друге Славенске земље су тако тако, нароцито које су везане за Славенску матицу ... Све Енглеско је проклето ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

21.05.2022 21:01

О, на којим си ти супстанцама. НАТО напао Украјину ?! У којем паралелном свијету ти живиш?

Name

Ре:Азем

22.05.2022 08:15

Нато је одрадио све у рукавицама. Најзалије ми је сто се муслимани стављају на страну Ната а побили су и опљацкали сав арапски свијет. Да смо се Богдо прикљуцили Русима било би нам пуно боље и све би било другације. Босна је битна Американцу само због геополитицке стратегије а да којим слуцајем имамо налазисте нафте и злата сравнили би они нас као сто су сравнили Ирак, Либију и остале земље. Погледај филм Мауританац па цес видјети ста је америцка војска. Моструми и само монструми.

Name

Реал-ан

21.05.2022 18:08

Ста це овај пијацар и сверцер захтјеват од Сведске иФинске које су деценијама испред турака по свим параметрима.Имас Милу ронхила јарана па се рефенајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

21.05.2022 20:19

1. Турска даје много новца у НАТО, на њеној територији су три америчке ваздушне базе, и због тога је важнан њен став. 2. Они су дошли Ердогану на ноге а не он њима. Закључак: појма немаш.

Name

Ре

22.05.2022 04:50

Постено од тебе

Name

ре

22.05.2022 05:41

Не подцјењуј народ

Name

Ево и мене

22.05.2022 05:42

Лупас ко максим по дивíзии,

Name

Прњавор

22.05.2022 05:56

Биће како чика Бајден,господин доктор каже..турци ко турци,они мисле да су на пијаци,па се погађамо..знамо да се они воле цењкат..они ће се сложит одмах..само да им амери продају Ф-35,коме нема премца..толико је испред русских и кинеских јефтиних копија ..ко москвић што је иза ферарија..За мађаре вреди исто,мађари цигани ко цигани,ппд руссима били беда и шака јада,нису имали нигде ништа,ЕУ се грдно зај**** што их је уопште примила,а они научили ко код совјета,мисле можеш како хоћеш,нигде реда и закона..а у ЕУ то баш непали..они подржавају све санкције..докбим њемачка да мало кеша..све може.,и кости покојнога чаће би продали..а идентична ствар је са србијом..само паре,и трпај,јаши..и са госпојом можеш да им спаваш,ако лова штима..то су све нације"лабилнога"морала,и купиш их за ситне паре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре прњавор

22.05.2022 07:47

Само се Босњо дрзи карактера и образа сњима нема трта мрта они име нације и језика 3 пута промјенили за 50 година о вјери да не прицамо

Name

Ре Прњавор

22.05.2022 08:25

Ти си још овде-ниси отишао за Украјину? Слава Украјини у саставу Русије!

Name

Ре Прњавор од Золтана Г.

22.05.2022 10:50

А ста казес ,Турци пијацари а Мадјари цигани??Пратим овај портал и видим да се редовно јављас и пљујес по свему сто није украјинско и америцко . Некад је у Прњавору зивјело 28 припадника разлицитих нација тј.народа те полазим од тога да си дусебризни Украјинац како се код нас јос и називате Галијан.Па кад си толики патриота засто ниси отисао у Украјину и ратовао за своје умјесто сто вриједјас Србе,Турке,Мадјаре и кога све не?

Name

Ре Прњавор

22.05.2022 10:59

Мозда не би било лосе да се мало вратис у први разред основне , прије него било ста написес ,сељоберу неписмени.Него реци ти нама ,хоцес ли ици у посјету Азовцима тамо негдје у Сибир кад их смјесте у познати "Гулаг луxурy ресорт"?

Name

Хе Хе

22.05.2022 10:54

Занимљиво да су Курди у Турској терористи а ОВК у Србији били "борци за слободу" ! Онда се чудимо, како је једна велика сила попиздила посматрајући све ово !

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

22.05.2022 12:41

Султан Ердоган скупо ће наплатити свој глас "за". Што за столом што испод стола. Турска је јако важан члан НАТ-,оа. Али да ће на крају попустити готово је сигурно. Занимљиво је да се Милановић буса и пријети ветом иако Хрвати у Херцеговини имају доминацију над другим народима. Но они хоће Туђманову Хетцегбосну коју неће никад званично добити.

ОДГОВОРИТЕ