Šta Erdogan traži od Finske i Švedske da bi ih podržao

Turski predsjednik Redžep tajip Erdogan u subotu je razgovarao sa liderima dvije nordijske zemlje u vezi s ulaskom Švedske i Finske u NATO.

Svijet 21.05.2022 | 18:56
Šta Erdogan traži od Finske i Švedske da bi ih podržao

Erdogan je razgovarao sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson u odvojenim pozivima o zabrinutosti Ankare povodom pitanja osoba za koje Turska smatra da su teroristi, a koje su našle utočište u Švedskoj i Finskoj.

Turski predsjednik je pozvao Švedsku da ukine ograničenja izvoza odbrambenog oružja koja je nametnula Turskoj zbog upada Turske u Siriju 2019. godine. Također je rekao kako očekuje da će Stockholm poduzeti "konkretne i ozbiljne korake" protiv Kurdske radničke partije (PKK) i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

On je rekao Niinistu "da je razumijevanje koje ignoriše terorističke organizacije koje predstavljaju prijetnju savezniku unutar NATO-a nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva".

Niinisto i Andersson su u četvrtak posjetili Washington, gdje su razgovarali s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o njihovim nastojanjima da se pridruže NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Dok se čini da druge članice NATO-a pozdravljaju pridruživanje Finske i Švedske, Turska je iznijela primjedbe na njihovo pristupanje, uglavnom zbog prisustva navodnih terorista u njihovim zemljama i blokade prodaje oružja.

(Klix)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Molba Tokiu

21.05.2022 17:13

Da ne bude na strani olosi, dakle NATOa, zbog karakteristika da ljudi imaju vecu pokretnost i da ratovi nisu dobri, ako nisu nuzni, izvinjenje u ime saveznika od Rusije zbog Americkog eksperimenta iz 1946, koje smo platili i na svojoj kozi ...

ODGOVORITE
Name

O

21.05.2022 17:22

Ljudima koji hoce da svima ugode, ali ne mogu i ne znaju ... NATO je napao Rusku/Slavensku zemlju Ukrajinu, ali i druge Slavenske zemlje su tako tako, narocito koje su vezane za Slavensku maticu ... Sve Englesko je prokleto ...

ODGOVORITE
Name

Azem

21.05.2022 21:01

O, na kojim si ti supstancama. NATO napao Ukrajinu ?! U kojem paralelnom svijetu ti živiš?

Name

Re:Azem

22.05.2022 08:15

Nato je odradio sve u rukavicama. Najzalije mi je sto se muslimani stavljaju na stranu Nata a pobili su i opljackali sav arapski svijet. Da smo se Bogdo prikljucili Rusima bilo bi nam puno bolje i sve bi bilo drugacije. Bosna je bitna Amerikancu samo zbog geopoliticke strategije a da kojim slucajem imamo nalaziste nafte i zlata sravnili bi oni nas kao sto su sravnili Irak, Libiju i ostale zemlje. Pogledaj film Mauritanac pa ces vidjeti sta je americka vojska. Mostrumi i samo monstrumi.

Name

Real-an

21.05.2022 18:08

Sta ce ovaj pijacar i svercer zahtjevat od Svedske iFinske koje su decenijama ispred turaka po svim parametrima.Imas Milu ronhila jarana pa se refenajte

ODGOVORITE
Name

Milko

21.05.2022 20:19

1. Turska daje mnogo novca u NATO, na njenoj teritoriji su tri američke vazdušne baze, i zbog toga je važnan njen stav. 2. Oni su došli Erdoganu na noge a ne on njima. Zaključak: pojma nemaš.

Name

Re

22.05.2022 04:50

Posteno od tebe

Name

re

22.05.2022 05:41

Ne podcjenjuj narod

Name

Evo i mene

22.05.2022 05:42

Lupas ko maksim po divízii,

Name

Prnjavor

22.05.2022 05:56

Biće kako čika Bajden,gospodin doktor kaže..turci ko turci,oni misle da su na pijaci,pa se pogađamo..znamo da se oni vole cenjkat..oni će se složit odmah..samo da im ameri prodaju F-35,kome nema premca..toliko je ispred russkih i kineskih jeftinih kopija ..ko moskvić što je iza ferarija..Za mađare vredi isto,mađari cigani ko cigani,ppd russima bili beda i šaka jada,nisu imali nigde ništa,EU se grdno zaj**** što ih je uopšte primila,a oni naučili ko kod sovjeta,misle možeš kako hoćeš,nigde reda i zakona..a u EU to baš nepali..oni podržavaju sve sankcije..dokbim njemačka da malo keša..sve može.,i kosti pokojnoga čaće bi prodali..a identična stvar je sa srbijom..samo pare,i trpaj,jaši..i sa gospojom možeš da im spavaš,ako lova štima..to su sve nacije"labilnoga"morala,i kupiš ih za sitne pare..

ODGOVORITE
Name

re prnjavor

22.05.2022 07:47

Samo se Bosnjo drzi karaktera i obraza snjima nema trta mrta oni ime nacije i jezika 3 puta promjenili za 50 godina o vjeri da ne pricamo

Name

Re Prnjavor

22.05.2022 08:25

Ti si još ovde-nisi otišao za Ukrajinu? Slava Ukrajini u sastavu Rusije!

Name

Re Prnjavor od Zoltana G.

22.05.2022 10:50

A sta kazes ,Turci pijacari a Madjari cigani??Pratim ovaj portal i vidim da se redovno javljas i pljujes po svemu sto nije ukrajinsko i americko . Nekad je u Prnjavoru zivjelo 28 pripadnika razlicitih nacija tj.naroda te polazim od toga da si dusebrizni Ukrajinac kako se kod nas jos i nazivate Galijan.Pa kad si toliki patriota zasto nisi otisao u Ukrajinu i ratovao za svoje umjesto sto vrijedjas Srbe,Turke,Madjare i koga sve ne?

Name

Re Prnjavor

22.05.2022 10:59

Mozda ne bi bilo lose da se malo vratis u prvi razred osnovne , prije nego bilo sta napises ,seljoberu nepismeni.Nego reci ti nama ,hoces li ici u posjetu Azovcima tamo negdje u Sibir kad ih smjeste u poznati "Gulag luxury resort"?

Name

He He

22.05.2022 10:54

Zanimljivo da su Kurdi u Turskoj teroristi a OVK u Srbiji bili "borci za slobodu" ! Onda se čudimo, kako je jedna velika sila popizdila posmatrajući sve ovo !

ODGOVORITE
Name

tragac

22.05.2022 12:41

Sultan Erdogan skupo će naplatiti svoj glas "za". Što za stolom što ispod stola. Turska je jako važan član NAT-,oa. Ali da će na kraju popustiti gotovo je sigurno. Zanimljivo je da se Milanović busa i prijeti vetom iako Hrvati u Hercegovini imaju dominaciju nad drugim narodima. No oni hoće Tuđmanovu Hetcegbosnu koju neće nikad zvanično dobiti.

ODGOVORITE