Док Српска враћа милијарду - Додик дијели 160 мил. КМ

Иако Републици Српској следеће године доспијева наплата дуга већег од милијарду КМ, од чега само 400 милиона марака по основу емисије обвезница на Бечкој берзи, власти ће у изборној години, по личној директиви члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, спискати најмање 160 милиона марака на једнократне помоћи и насумична повећања плата.

Република Српска 03.07.2022 | 10:25
Док Српска враћа милијарду - Додик дијели 160 мил. КМ

Укупан дуг Српске крајем прошле године износио је 6,16 милијарди марка. У јануару је усвојена информација о новом максималном задужењу од још 611 милиона марака, а изгубљен је и спор против словеначког “Вијадукта” вриједан 90 милиона марака који ће ускоро стићи на наплату. Следеће године стиже на наплату и обавезе по основу петогодишње, нетраспарентне, емисије обвезница Републике Српске на Бечкој берзи у вриједности 200 милиона евра.

Насумично и неплански

Све то није обесхрабрило Додика да крене са предизборном подјелом буџетског новца и најави једнократну помоћ од 100 марака за младе, пензионере и борце. За ову егзибицију биће издвојено 50 милиона марака.

Након тога, најавио је да ће за младе од 18 до 30 година бити исплаћено још по 100 марака.

На годишњем нивоу, рекао је он, Влада Српске је обезбједила додатних 84 милиона КМ за повећање пензија, 58 милиона КМ за повећање плата, 14 милиона КМ за повећање давања за борце и више од три милиона КМ за социјалну заштиту.

Плате ће добити вјерски службеници којих је око 500 у Српској и ако се и они натоваре на буџет, то ће Српску коштати додатних 12 милиона марака годишње.

За повећање зарада у Шумама Републике Српске издваја се 12 милиона марака, од чега само пет милиона биће потребно издвојити до краја текуће, изборне, године.

Раније овог мјесеца потписано је повећање плата за 54.118 запослених у јавној управи и то свима по 100 марака од 1. августа, што износи 5.411.800 марака мјесечно, а буџет ће то до краја године коштати додатних 27.059.000 КМ.

Насумична и очигледно недовољно испланирана акција оправдава се усвајањем ребаланса којим ће бити “обезбјеђено скоро 160 милиона марака што ће омогућити исплату за 10 одсто увећаних плата, пензија, социјалних и борачких давања”.

Додик је најавио да је ова помоћ намијењена младима да набаве уџбенике, а пензионерима за зимницу. Веће плате могу очекивати судије и тужиоци.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да ми немамо тај новац за толика повећања и да се овдје игра популистичка игра. Остало  је мање од годину дана до тренутка када Српској доспијевају обавезе са Бечке берзе и када ће морати да плати дуг од скоро 400 милиона марака.

Опасна популистичка игра

“Узимајући у обзир финансијске обавезе које нам следују, једино исправно рјешење је стезање каиша и смањивање потрошње. Не би се смјеле повећавати плате без обзира на тешку ситуацију. Сљедеће године нам долази кредит Бечке берзе од 200 милиона евра. Рачуна се да се ће новим задуживањем вратити стари дуг, а камата на свјетској пијаци је у међувремену порасла. Не зна се да ли ће уопште бити расположивих средстава да се новим кредитом враћају обавезе по основу обвезница издатих на пет година”, каже Павловић.

Он каже да опет свједочимо популистичкој игри, која је овај пут веома скупа, ризична и опасна.

“Ово је посљедњи покушај добијања политичких поена у веома тешкој години и великој биједи у коју смо ушли, а коју не поправљају људи из владајућих странака. Ребаланс не би смио да служи за увођење нових обавеза, него прераспоређивању новца на мјеста гдје је најпотребнији. Увођење нових обавеза у буџет Републике Српске је јако опасно, ризично и прескупо. Они се сада ослањају на повећано прикупљање ПДВ-а по основу инфлације. Сутра, када инфлација стане, тих прихода неће бити, а преузете обавезе ће остати на терету буџета”, каже он.

Павловић говори да ми нисмо у позицији да одређујемо или да финансирамо нове обавезе, попут плата у вјерским заједницама.

Политичари понижавају грађане

“Вјерски службеници су и до сада живјели без тих плата и не знам зашто држава улази у то, осим ако они који то одређују рачунају да ће исти ти вјерски службеници лобирати за њих када им то затреба. Ситуација је таква да се тај новац не би смио потрошити, него скупљати да се врате дугови”, каже он.

Политичка аналитичарка Тања Топић каће да је њој потпуно јасно и логично понашање политичара, јер се показало да су популистичке мјере веома добро дошле и да је то лијепак на који се грађани врло лако залијепе.

“Нелогично је понашање грађана јер се понашају као да их се то не тиче или падну на те мјере какве су подјеле новца. Понашају се као да су добили нешто од политичара, иако би морали бити свјесни да је то њихов новац. То ми говори и колико смо понижени када неко може да нас купи за 100 марака. Говори се о нашој јефтиноћи популизма гдје нам је прихватљиво и нормално да будемо дио јефтине коруптивне радње у којој нас купују за мале паре умјесто да нам понуде рјешење проблема и поправљање животног стандарда”, каже она.

Обећања и популистичке мјере нису ништа ново, каже она, доживљавамо их у сваком изборном циклусу. Добар дио људи се на то опекао, јер нису након тих силних обећања почели боље живјети.

“Чак су многи напустили земљу, док други поново поново поступају исто. То говори колико смо нееманциповани и политички неосвијештени. Истовремено, политичари су арогантни и бахати и омаловажавају грађане. Они знају како грађани функционишу и која им је цијена, колико могу да им плате, а да их они никада не казне за шарене лаже које им сервирају”, каже Топићка.

(Цапитал/ фото: А.К. / Пиxелл)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Борац Р СРПСКЕ

03.07.2022 08:57

Све сто је народ сиромаснији лаксе га је купити и све је јефтинији. То ови криминалци који нас воде добро знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

03.07.2022 10:55

Па мозе то миле и секта док су на власти да раде за хрватске интересе и на унистењу овог народа, то им је основни задатак из ватикана.

Name

Борац

03.07.2022 13:44

Где су јос они милиони које је уоци избора обецао Приједору? Рудоња само лазе,краде и расељава народ.

Name

Ухх

03.07.2022 15:32

Водите га висе на лецење. Све нам унисти и покраде.

Name

кад ће..

04.07.2022 18:47

овај нарцис да сјаше са народне грбаче

Name

Вишеград

03.07.2022 08:58

Њега треба изоловати од свега и прије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСИХОПАТА додиг ?

03.07.2022 08:58

ДОXИГОВО ПОНАСАЊЕ ЈЕ ПСИХОПАТА И ЈОС ЈЕДНА ДИЈАГНОЗА КЛЕПТОМАН ПАРА.. И ШИЗОФРЕНИЈА... И ТО СВЕ ИСТИНА СТО КРАДЕ РАДИ ДЈЕЛИ ТРОСИ.. ОН КАД ИЗВУБИ ВЛСС.. ОН ИДЕ НА ПСИХИЈАТРИЈУ И ОН ЦЕ ДОБИТИ СИФРУ БОЛЕСТИ.. ОДЛЕЗСЦЕ ПАР ДАНА У ЛУДНИЦИ И.. ГОТОВО.. НИКО НИСТА МУ НЕЦЕ МОЦИ.. УЗЕТИ НИТИ ОСУДИТИ.. И САД ИМА У ТАЈНОСТИ ТЕ ПАПИРЕ ДА ЈЕ ПСИХИЦКИ БОЛЕСТАН... И ТАЦКА.. ВЕЦЕ БУДАЛИ СУ НАРОД СТО ГЛАСА ЗА ЊЕГА.. НАРОДЕ НИКАД НИСТА НЕЦЕТЕ БОЉЕ ЗИВКЕТИ САМО ГОРЕ.. НАРОДЕ.. ПОСЉЕДЊА ВАМ ЈЕ САНСА.. ЈА ПОСЉЕ ИЗОБОРА ПРОДАЈЕМ НЕКРЕТНИНЕ У Б ЛУЦИ.. И СВАКАКО САМ У ЊЕМАЦКОЈ И ВИСЕ НИКАД ТАМО.. ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 10:10

И ти би друзе требао психологу а неби било лосе да мало и буквар узмес!

Name

трагац

03.07.2022 08:58

Има се, може се. Докле ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 10:03

Докле ? све док га ви бирате,ви сте криви а не он бирајте га поново.

Name

ФУКАРА БУРЛЕ???

03.07.2022 09:03

БУРЛЕ ЈЕ МАЛИ МИС.. ЛОПОВЦИЦ.. САД СЕ КУРЦИ ДОК ИМА ПОД КОНТРОЛОМ ПОЛИЦИЈУ ОБЕЗБЈЕДЕЊЕ.. ЦИМ ВЛАСТ ИЗГУБИ.. И СТИЈЕМ ГУБИ ПОЛИЦИЈУ И ОБЕЗБЈЕДЕЊЕ.. ОН ЈЕ МАЛИ МИС ФУКАРА СИТНА ЉИГАВА КОРЊАЦА.. АЛИ ЗНАЈУЦИ ГА ДА ОН НИЈЕ ЦОВЈЕК НЕГО ФУКАРА ОН СУТРА МОЗЕ ДРУГОЈ ВЛАСТИ.. ПОЛИЗАТИ ГУЗИЦУ.. И ПОПУСИТИ.. САМО ДА ГА НЕДИРА И ДА КЛЕКНЕ.. ТАЈ КАРАКТЕР ЗО МОЗЕ.. ТАКАВ ЈЕ 40 ГОД ЗНАМ ГА.. ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

03.07.2022 09:04

Шта урадише. Од нас. Бозе. Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиманско Сарајево

03.07.2022 13:03

Па сами сте себи бирали. РС ће постати тамница српског народа, ако већ није и постала.

Name

Ре

03.07.2022 22:25

Јесте постала тамница за постене и вриједне људе

Name

Приједорцанин М.

03.07.2022 09:08

Колико је овај народ блесав и поткупљив.памти ко риба.воли лопове и мрвице.мозес им продати вола под коња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.07.2022 11:37

Зато је опозиција и изгубила.

Name

Деба

03.07.2022 09:12

Ма дај ста дас?! Нит' ор'о, нит' коп'о за њу, стоја је стоја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

03.07.2022 09:13

Ја бих вољела да власт почне ударати народ великом мотком ито г ...... не били се пробудио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

03.07.2022 09:14

Злооо невидјеноо и горе од рара!! Предратни голаци обогатили се у рату и постратно изнад закона сад купују папке прелетаце изборе лобисте по свијету харце се разбацују покрадрним прљавим кспитслом дрскоо јавноо изнад зскона институцијее заробили уз плмиц медј заједнице тј појединаца који су овдје радили раме уз раме са китумпираним политицарима а не са наридом д3белоо напунили бисагеее своје потковани од котумпиран8х политицаеаа умретени у криминалну хобитницу избири фарса уцјене прљавих партијаса пуне институције без знања без мирала урусен систем све покрадрно отето дрско безобразноо партијскотајкунско коаливионо позивиони тендер мафијааа зрмљисноградјев мафијаа итд утд!! Све је то медјународној зсједници и те како поунато али се оглусују на вапај народа у нестајању бјезанији опљацканом као моле пллитицаре и само мало забринути типа лајцек ињцко вигемарк итд утд! Злоо невидјено !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАЗНА БУРЛЕ???

03.07.2022 09:15

БУРЛЕ ОВОГА ПУТА ЦЕС БИТИ КАЗЊЕН.. НА ИЗБОРИМА.. И ОНДА БУРЛЕ СВЕ ЦЕ ТИ СЕ МЈЕЊАТИ У ЗИВОТУ.. НЕМА ВЛАСТИ.. НЕМА ПОЛИИЈСКЕ ПРАТЊЕ НЕМА ЗАСТИТАРА НЕМА НА СУДУ КОРУПЦИЈЕ.. ОНДА БУРЛЕ РОБИЈАААААА ВРАЦАЊЕ СВЕ СТО СИ ПОКРАООООООООООООООООО ФУКАРОООООООО.. БЈЕДНИ НАРОД ТЕ ПРОКЛИЊЕ... ИМАО ПА НЕИМАО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 11:11

И све оне који су са њим то исто радили и њихове породице

Name

Мики

03.07.2022 20:38

Ничија није до зоре горила друже мој

Name

ПРАВДА

03.07.2022 09:27

Бурле дезертер издајник фукара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

03.07.2022 09:46

Мозе ли ми неко објаснити како то да Додик одредјује и распоредјује ста це ко добити и колико... Кад је познато да он нема никакву функцију у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 11:16

Па као да ти није јасно. У примитивним и неразвијеним друштвима појединци на функцији су јаци од дрзавних институција. Тако је и у Републици Српској. Нпр., ако бахати син позели да извуце 100 милиона од дрзаве , све институције потрце да му испуне жељу.

Name

Били

03.07.2022 09:56

Једино рјесење за лопове је " Голи оток"

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

03.07.2022 13:24

Прво се треба помирити с цроатима па онда голи на оток.

Name

Србо

03.07.2022 10:00

Баш смо јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.07.2022 10:06

Аутопутеве поклањамо Кинезима. Додик је за аутопут од Бања Луке до приједора који це градити кинези и наредних 35 година наплацивати путарину, добио 20 милиона КМ у готовом. Кинези постају власници аутопута. Трпимо и даље, нисмо боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 11:27

Да Бог да свих тих 20 милина од Кинеза потроси на лијецење.

Name

Драган

03.07.2022 11:33

Сто га ти ниси градио

Name

Азем

03.07.2022 12:25

Неће Кинези само наплаћивати путарину. Обзиром да ће приходи од путарина бити вишеструко мањи од мјесечне рате, остатак ће се плаћати са грбаче народа, од такси и пореза.

Name

Милан Србац

03.07.2022 10:30

Он је фукаретина, не сносно зло које је задесило српски народ у историји српског народа! То је додиг, криминалац и узурпатор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј драгане

03.07.2022 15:31

Стоко о чему ти млатиш

Name

Xxц

03.07.2022 10:36

Усташа је решио да уништи све српско и то му је једини задатак.Нато је извршио државни удар кад је довео овога нацисту на власт на својим транспортерима Срби изгледа брзо заборављају како је доведен....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.07.2022 10:36

Тај новац нити је његов нити га је он зарадио, зато га и дијели. Човјек не зна располагати са новцем ако га није зарадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

03.07.2022 10:45

Сад кад он баш из свог џепа хоће свима да подигне плате и да са стојанком помаже омладину, треба га притиснути за акцизе на гориво да што мање има пара у буџету и онда иде смањење примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

03.07.2022 10:47

Спрема се Бурле за избора. Видјећете у августу и септембру "помоћи и давања". Зато се не укидају акцизе на гориво и не смањује пдв на основне животне намирнице. Наравно, та "давања" ће многе заслијепити и опет ће бити, што би рекла зјака Вулићка, "Бурле је Бог"! На тај начин ће опет доботи изборе, а онда нека нам је Бог на помоћи! Луди народе дозови се памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.07.2022 10:48

Казу да нqрод заслузује власт какву има и ти се потпуно слазем.Народ се пали на српство и лазни патриотизам а зиви 50 година уназад од развијеног свијета,погледајте само цесте,сколе вртице,села да не прицамо.Дјеца отисла па саљу,инаце би умирали по цести ,без пара за лијекове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 11:29

Погледајмо и ново здравства, образовања… Погледајмо и неструцне и необразоване и лијене психопате који трце у владајуце партије.

Name

Тих 160 милиона

03.07.2022 11:00

за једнократне помоци моземо без проблема сакупити од пара које су опљацкали од нас: Додик, Тегелтија, Шкрбиц , Спириц, Ковацевиц, В. Митровиц , Петровиц, П. Дјокиц, Нешиц…, њихове породице и зетови, њихови тајкуни, има их бар 160 у Републици Српској који без проблема могу издвојити по 1 милион КМ од пара које су од нас опљацкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УКЉУЦИТЕ МОЗАК

03.07.2022 11:00

ПА ОН ТО НЕ ДИЈЕЛИ СВОЈЕ. НАСИМ ПАРАМА ПОКУСАВА КУПИТИ НАС ...ГЛАСАЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 11:32

Он и његова криминална мафија од “ њихових/ покрадених” пара без проблема могу подјелити народу тих 160 милиона. Али криминалци и нерадници све навикли узимати од дрзаве.

Name

?????

03.07.2022 11:12

Па мозе да дјели Има одакле јер се поноси да је добијо од Орбана велике паре за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

03.07.2022 11:36

Добио паре од Орбана за изборе

Name

Ре

03.07.2022 11:40

А колико је он дао Орбану?

Name

Илија

03.07.2022 11:43

Овај дечкић ће много далеко да догура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

03.07.2022 11:45

Ако побједи опет нове 4 године сукоба и назадовања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

03.07.2022 11:58

Само дери Миле! Док је оваца бице маказа! Ја немогу да вјерујем да овај народ невиди ста му се десава. Дозволити једном цовјеку да има 20 година апсолутну власт је равно колективном самиубуству. Има једна народна пословица која казе:"Промјена је добра и на горе,а камоли на боље". Зато мијењајмо га да безамијени он нас са Непалцима,Сиријцина, Афганистанцима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

03.07.2022 12:04

Па да ли је то могуће? Давати поповима плате, а они се и сад башкаре у скупоцјеним аутомобилима, а да не спомињем шта је цркви без везе поправљено и сад зјапе празне. За све има пара само нема за борце и раднике у производњи...е таква творевина не може да живи, а и не мора кад је све наопако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митсотакис Тито

03.07.2022 12:06

Милораде Бекријо све си паре попио Попио си три ливаде, црни Милораде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митсотакис Тито

03.07.2022 12:09

Милораде бекријо, три си света попио, попио си три ливаде, црни Милораде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

03.07.2022 12:18

У Вишеграду,перишића,андрића и ово зло ђуревића до 20год није имало за шта пашче ујести,а од тада кад дођоше на вчаст покуповаше станове по Вишеграду,Требињу,Београду,Новом Саду......ко зна гдје још

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2022 22:35

Не само у Висеграду. Тако је у свим градовима од када секта влада. Треба пописати све те сектаске криминалце и њихову имовину, по свим градовима РС, све им одузети и од тога врацати дугове и помоци социјално угрозене.

Name

Азем

03.07.2022 12:21

Све некако и да разумијем, али стављати свестенике на јавни трошак је тотална лудорија за нешто сто се републиком назива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.07.2022 12:24

Па наравно! Подијели сиротињи по 100 км. непосредно пред изборе, и обећај по још толико, па онда закупи све шаторе и цијели прасећи и јагњећи фонд, и покоју цистерну јефтинога пива, у нади да ћеш добити и ове изборе, ако упали, нека упали, недјелиш паре из свог ђепа, наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митсотакис Броз

03.07.2022 12:25

Милораде Бекријо Три си њиве попио, црни Милораде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

03.07.2022 12:35

Ста ради наса црква? Како могу дозволити да им Милорад плаца вјерске слузбенике? Господе Бозе, има ли иста нормално код нас? Ово је брука, првенствено за СПЦ па онда и за све нас. Треба баја и његова секта и у цркву да се мијесају? Треба ли да оцекујемо од насих свестеника да на слузбама поцну кампању за резим? Мозда и да вјероцитељи поцну од првог разреда да уце насу дјецу за кога да гласају кад постану пунољетни? Узас. Узас. Сваки пут кад помислим да не мозе горе, ми потонемо јос дубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А3тец

03.07.2022 13:03

Битно да имате државетину РС, а то што су валута, војска, пасоши, царина, таблице босански, кога брига. Више се вјерује Додику и на задње ноге пропиње кад он запјева Не може нам нико ништа. Отрежњење ће бити болно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕНЗИОНЕРИ

03.07.2022 13:13

СВИ СМО ЗА ЈЕЛЕНУ ТРИВИЦ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладни борац са 65 година

03.07.2022 13:54

Само да се макне са сцене тај коњ,ништа нам више нетреба.Сасвим довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени

04.07.2022 08:35

И он ће као и сви ми пред лице Господње,само са својим дјелима Не иду са нама на тај суд наше овоземаљске титуле,позиције,новац......,само наша дјела. Зашто душо моја не размишљаш сада, на страшноме суду шта ћеш рећи тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

04.07.2022 09:50

Шта смо ми ко народ богу згријешили да нас воде највећи олоши људски, ал нешто јесмо чим пропадамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

урос

04.07.2022 17:11

То је државно и дијели народу,а владо тришић је узимао од народа и правио империју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

05.07.2022 07:58

То само знаци да има пара и за народ и за ове похлепне повјериоце,који неце да отпису ову за њих цркавицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

05.07.2022 11:58

Какве глупости пишете Додик дјели то су народне паре не Додикове он само краде и недјели своје ,шта му пирите под реп није индијска крава.

ОДГОВОРИТЕ