На једној страни САД и Јапан, на другој Русија и Кина

Дошло је до тензија на састанку министара АСЕАН (Удружење држава југоисточне Азије) у главном граду Камбоџе Пном Пену гдје су се нашли државни секретар САД Ентони Блинкен и министри спољних послова Кине и Русије, Ванг Ји и Сергеј Лавров.

Свијет 05.08.2022 | 17:04
На једној страни САД и Јапан, на другој Русија и Кина

Ово је први пут да су њих тројица учествовали на истом форуму, а АП наводи да је Ванг потапшао по леђима руског колегу Лаврова када је улазио у салу и махнуо му, а руски министар је одговорио истим гестом.

Блинкен, који је улазио у просторију посљедњи, није уопште погледао у Лаврова и Ванга, већ је сјео на своју столицу.

Главни моменат, ипак, догодио се када је јапански министар спољних послова Хајаши Јошимаша почео да говори, а Лавров и Ванг су напустили просторију, према ријечима дипломате који је присуствовао састанку, али је желио да остане анониман.

То је дио ескалације тензија везаних за кинеске војне вежбе на територији Тајвана, а након испаљивања 11 ракета на подручје око острва. Кина наводи да “испитује своју војну спремност”, али нису искључене претензије на територију Тајвана.

Јапан је извијестио да је пет пројектила, од њих 11, пало у њихову ексклузивну економску зону Јапана. Због тога су Ванг Ји и Јошимаса Хајаши наводно размијенили тешке ријечи на самиту.

“Ово представља ескалацију”

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да кинеске војне вјежбе усмјерене ка Тајвану, укључујући и пројектиле испаљене ка јапанској ексклузивној економској зони, представљају ескалацију.

Кинеске војне вјежбе покренуте су након што је председавајућа Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси посетила Тајван у уторак.

– Кина је одабрала да претјерано реагује и искористи посјету Пелоси као изговор да појача провокативне војне активности у и око Тајванског мореуза – казао је Блинкен на конференцији у главном граду Камбоџе, Пном Пену.

Блинкен је, такође, рекао да се САД чврсто солидаришу са Јапаном након “опасних акција које је Кина преузела”, пренио је АП.

(Тањуг  Фото:Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

После свега

05.08.2022 15:21

Пропаст це бит за САД ... Бит це, ето зивели па видели ... Њима је пропаст спас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

06.08.2022 09:45

Америка је неунистива

Name

Ко је испалио

05.08.2022 15:47

Питање је да ли је Кина! Могао је Јапан, САД, Тајван, Ј. Кореја итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.08.2022 16:11

И сви се боре за Тајван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба ли

09.08.2022 14:03

и зар мозе,икада,да Јапан,Вијетнам,Камбодза,итд.буду на америцкој страни и дају подрску америци за било ста,небитно ко је у праву.

Name

Горан

06.08.2022 07:55

Претерана је посјета Пелоси Тајвану, Кина је на вријеме упозорила да се САД не мешају у унутрашње ствари Кине али они су безобразно. Како радио тако ти Бог помогао.

ОДГОВОРИТЕ