Престаните да зурите у мобилни, дјеца ће бити депресивна

Родитељи који игноришу своју дјецу и користе телефоне умјесто да им поклањају пажњу можда излажу дјецу ризику од депресије.

Здравље 10.08.2022 | 08:38
Престаните да зурите у мобилни, дјеца ће бити депресивна

Кинески истраживачи су проучавали 530 ученика старости између 10 и 18 година да виде да ли су били жртве родитељског игнорисања због употребе телефона, преноси Задовољна.рс.

Дјеца која су имала родитеље опсједнуте телефоном показала су вец́е симптоме депресије приликом попуњавања упитника од оних који су добили пажњу.

„Родитељски фабинг је феномен у којем родитељи користе своје мобилне телефоне у интеракцијама између родитеља и дјеце у којема се дјете осјећа искључено“, објашњавају истраживачи у студији објављеној у часопису „Јоурнал“.

Примјери родитељског фабинга укључују редовно провјеравање телефона током оброка и могуц́ност да увијек видите екран и обавештења која вам пристижу.

Кинеска студија је замолила студенте да попуне упитник, рангирајуц́и њихову перцепцију родитељске топлине и одбацивања.

Дјеца у студији била су узраста од десет до 18 година, са просјечном старошц́у од 13 година.

Упитник је поставио разна питања за процјену употребе телефона њихових родитеља.

Једно питање је, на примјер, гласило: „Током типичног оброка са мојим родитељима, моји родитељи извлаче и провјеравају своје мобилне телефоне“, а учесници су то оцијенили на скали од један до пет. Један је био ‘никад’, а пет је ‘сваки пут’.

Друга изјава на коју су учесници морали да одговоре била је: „Моји родитељи стављају своје мобилне телефоне на мјеста где их могу видети када смо заједно“.

Затим је истим ученицима дат посебан упитник да се процијени њихов ниво депресије.

Истраживачи објашњавају да су у свом истраживању поставили 20 питања и да су ученици рангирали своје симптоме депресије у протеклој недјељи на скали између један и четири. На овој скали, један је био изједначен са нимало, а четири је био „много“.

Када су академици процијенили ове податке, открили су да што више времена родитељи проводе на својим уређајима када су у близини своје дјеце, вец́а је вероватноц́а да ц́е дјеца развити депресију.

Дјеца родитеља који су везани за своје телефоне осјец́ала су се одбачено и доживљавали су мање топлине од стране својих родитеља, за које мисле да су више заинтересовани да зуре у екране него у њих, преноси Задовољна.рс позивајући се на Даилy маил

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар