Блокиран Буенос Ајрес: Протест због економске кризе

Хиљаде незадовољних Аргентинаца блокирале су центар Буенос Ајреса током бурних уличних протеста, захтевајући од владе да повећа плате и накнаде за незапослене погођене порастом трошкова живота и слабљењем националне валуте пезоса.

Свијет 18.08.2022 | 10:03
Блокиран Буенос Ајрес: Протест због економске кризе

Економска криза у тој латиноамеричкој зељи довела је до тога да се број сиромашних повећа на 40 одсто становништва док се председник Алберто Фернандез бори да пронађе рјешења за галопирајућу инфлацију која се креће око 70 одсто, преноси Ројтерс.

Ударајући у бубњеве и машући заставама синдиката и бројних љевичарских група повезаних углавном са Фернандезовим владајућим перонистима, демонстранти су јуче стигли до предсједничке палате Цаса Росада и до здања Конгреса, након што су се кретали главним престоним авенијама заустављајући саобраћај.

– Не можемо да наставимо са овим нивоом инфлације јер свакодневно губимо дио наших плата – рекао је Пабло Мојано, шеф синдиката ЦГТ који углавном представља службенике владе.

Цијене прехрамбених производа се редовно коригују како би држале корак са галопирајућом инфлацијом која је само прошлог мјесеца порасла за 7,4 одсто, што је највећи мјесецни пораст у посљедње двије деценије.

(Тањуг  Фото: ЈУАН ИГНАЦИО РОНЦОРОНИ/ЕПА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Абц

18.08.2022 08:29

Какво зло влада свијетом, зашто у Аргентини ифнфлација? Све кризе су измишљене од неког зла које влада свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.08.2022 08:57

Ево шаблона како се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

демократија

18.08.2022 09:51

Протести ради неспособних и КОРУМПИРАНИХ политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.08.2022 15:52

1. Народ на једној страни конопца. 2. Политичари и корупција на другој. = ДЕМОКРАТИЈА. а. НАРОД РАДИ, СТВАРА ДОБИТ. б. Ови под два троше. = КО ЈАЧИ, ТОМЕ "КОЛАЧ". ?.ПОШТО НЕМА ДОВОЉНО ДОБАРА /више је оних што троше/ ИЗБИЈАЈУ , Ш Т Р А Ј К О В И, Р А Т О В И, или ДОЂЕ В И С О К И. .ПРЕДСТАВНИК, да све умири. И Н Ф Л А Ц И Ј У ЈЕ производе прописима, да УСМИЈЕРЕ , у ОНЕ ОБЛАСТИ, које су у датом моменту згодне за примијенити. НАРАВНО, ПРОТИВ ОНИХ БР. 1. ПА НЕЋЕ СЕБИ. В Л А С Т ЈЕ БРОЈ 2. ЈА САМ ОБИЛНИ ГРАЂАНИН. О В О , неће нико из Власти / групе 2./ ОбЈаснити. ЈЕР, НЕЋЕ СИЈЕЋИ Г Р А Н У НА КОЈОЈ СТОЈЕ. Волио би да ово поставимо питање: ЕКОНОМИСТИ. ЈЕЛЕНИ, А МОЖЕ И ЦЕНИЋКИ. Пензионер. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.08.2022 15:57

МОЈЕ ТУМАЧЕЊЕ ПРАВЉЕЊА ИНФЛАЦИЈЕ, /неко је то од Вас нагласио/ ЈЕ НА ОСНОВУ, ЖИВОТНОГ ИСКУСТВА. /Економиста, самоуки у Пензији/. КРАЈИШНИК.

ОДГОВОРИТЕ