Љекари кажу да је ово најздравије воће на планети

Урме се сматрају најздравијим воћем које је обогаћено разним врстама лековитих материја.

Здравље 15.10.2022 | 08:19
Љекари кажу да је ово најздравије воће на планети

Одличан су извор природних влакана које имају важан утицај на наш организам.

Природни шећер који се налази у урмама је савршена алтернатива обичном шећеру. Лако се варе и смањују осећај глади.

По свом саставу урме су права природна мултивитаминска бомба, коју могу користити деца и одрасли. Од анемије, преко високог крвног притиска, холестерола, готово да нема стања у ком оне не помажу.

Одличан извор гвожђа

Анемични пацијенти требало би да једу што више урми, јер су оне одличан извор гвожђа. 100 гр урми садржи око 0,90 гвожђа, што је око 11 одсто препоручене дневне вредности. Гвожђе, као део хемоглобина унутар црвених крвних зрнаца, одређује носивост кисеоника у крви. Највише потребе за гвожђем имају деца у пубертету и труднице.

Витамини за очи

С обзиром на то да садрже лутеин и зеаксантин урме се називају витаминима за очи. Лутеин и зеаксантин су посебно важни за мрежицу и макулу ока, јер потпомажу ћелије епитела за добар вид и могу да спрече оштећење макуле, које се јавља у старости. Зато ако желите да сачувате добар вид треба да једете што више урми.

Регулише телесну тежину

Због високог удела храњивих материја, урме код човека изазивају осећај ситости и олакшавају губитак тежине. Ако на празан стомак узмете урму, она ће регулисати рад црева и организму дати потребни шећер. Урме немају холестерола, али имају доста шећера, па бисте се од претераног узимања хурми могли угојити. Килограм урми садржи близу 3.000 калорија што представља минимум дневних потреба човека који је активан цео дан.

Снижава холестерол

Урме имају способност да смање ниво ЛДЛ нежељеног холестерола у телу. Зато је ово изврсна храна за људе с високим холестеролом, који узрокује масне наслаге у артеријама које доводе до стварања крвних угрушака и других срчаних болести.

Јачање срца

Особе за слабим срцем могу користити ово невероватно воће. Током ноћи потопити урме са семенкама у воду. Ујутро уклонити семенке из урми, самлети их у блендеру заједно с водом у којој су током ноћи стајале. Овај лек узимати неколико пута дневно како би се ојачало срце.

Храна за мозак

Урме садрже фосфор, а он игра важну улогу као храна за мозак. Из тог разлога се урме препоручују у исхрани особа које се баве интелектуалним радом.

Енергетски стимуланс

Урме су велико енергетско појачало, јер садрже природне шећере као што су глукоза, сахароза и фруктоза. Максималан енергетски учинак из урми извући ћете ако их помешате с млеком. Овај хранљиви оброк има врло мало калорија, а доста енергетске вредности.

Повећава сексуалну издржљивост

Прегршт урми потопити у козије млеко и оставити да стоји током ноћи. Ујутро урме измиксати с млеком, додати мед и кардаму (врста зачина) и пити. Овај сируп могу пити особе оба пола, јер он јача тело и повећава ниво енергије.

(Б92 Фото: Профимедиа)

 

.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

15.10.2022 07:32

То мозе приустити додик И његови близњи, а ми моземо само замисљати како их конзумирамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало другације

15.10.2022 07:53

Када прицате о хранљивој вриједности датуле све сто сте написали је везано за свијезе датуле којих нема на трзисту БИХ. Све сто купимо је прерадјено и далеко је од ових вриједнности које сте навели

ОДГОВОРИТЕ