Из музеја украдени келтски златници вредни милионе евра!

Келтски златници вредни неколико милиона евра и непроцењиви као културно благо, украдени су из Келтског музеја у Манхингу у Горњој Баварској. Министар науке и уметности Баварске оцењује да је то „катастрофа“.

Занимљивости 24.11.2022 | 16:32
Из музеја украдени келтски златници вредни милионе евра!

Разбијену, празну витрину, у којој је до тада стајало више од две хиљаде година старо златно благо у вредности од неколико милиона евра, открили су запослени у Келтско-римском музеју у баварском граду Манхингу, у уторак, по доласку на посао у раним јутарњим сатима.

„Била је то класична провала, као у лошем филму“, рекао је портпарол Баварске криминалистичке полиције (ЛКА) у Минхену. Украдено је сво злато – 483 келтска златника, укупне тежине око четири килограма.

Према информацијама полиције, тек треба да се утврди класична вредност злата према дневном курсу. Међутим, колекционарска вредност је неколико милиона евра. Полиција претпоставља да ће починиоци покушати да продају златнике на илегалном тржишту уметнина или ће их „у најгорем случају истопити“.

Телефон и интернет прекинути у време пљачке

Још није јасно да ли постоји веза између пљачке злата и диверзантског напада на техничку просторију „Телекома“ у Манхингу.

Власти су брзо приметиле да су у време пљачке у прекиду били телефонске линије и интернет. Градоначелник Херберт Нерб је за Зидојче цајтунг рекао:

„Одсекли су цео Манхинг. Музеј је заправо локација високе безбедности, али све везе са полицијом су биле прекинуте.“

Провалници су нешто после поноћи у просторији „Телекома“ прекинули неколико оптичких каблова, што је довело до прекида телефонских и интернет веза код 13.000 „Телекомових“ корисника у региону – а тако и везе између аларма музеја и полиције.

Врло је могуће да иза обе провале стоје исти починиоци. Баварска криминалистичка полиција још није коментарисала ову претпоставку.

Највеће откриће келтског злата у 20. веку

Према речима стручњака Келтско-римског музеја, ово украдено благо је највеће откриће келтског злата 20. века. Датира отприлике из првог века пре нове ере и откривено је током ископавања у области Манхинг у лето 1999. године. Благо је изложено у музеју од 2006. и од тада је било главна атракција.