Iz muzeja ukradeni keltski zlatnici vredni milione evra!

Keltski zlatnici vredni nekoliko miliona evra i neprocenjivi kao kulturno blago, ukradeni su iz Keltskog muzeja u Manhingu u Gornjoj Bavarskoj. Ministar nauke i umetnosti Bavarske ocenjuje da je to „katastrofa“.

Zanimljivosti 24.11.2022 | 16:32
Iz muzeja ukradeni keltski zlatnici vredni milione evra!

Razbijenu, praznu vitrinu, u kojoj je do tada stajalo više od dve hiljade godina staro zlatno blago u vrednosti od nekoliko miliona evra, otkrili su zaposleni u Keltsko-rimskom muzeju u bavarskom gradu Manhingu, u utorak, po dolasku na posao u ranim jutarnjim satima.

„Bila je to klasična provala, kao u lošem filmu“, rekao je portparol Bavarske kriminalističke policije (LKA) u Minhenu. Ukradeno je svo zlato – 483 keltska zlatnika, ukupne težine oko četiri kilograma.

Prema informacijama policije, tek treba da se utvrdi klasična vrednost zlata prema dnevnom kursu. Međutim, kolekcionarska vrednost je nekoliko miliona evra. Policija pretpostavlja da će počinioci pokušati da prodaju zlatnike na ilegalnom tržištu umetnina ili će ih „u najgorem slučaju istopiti“.

Telefon i internet prekinuti u vreme pljačke

Još nije jasno da li postoji veza između pljačke zlata i diverzantskog napada na tehničku prostoriju „Telekoma“ u Manhingu.

Vlasti su brzo primetile da su u vreme pljačke u prekidu bili telefonske linije i internet. Gradonačelnik Herbert Nerb je za Zidojče cajtung rekao:

„Odsekli su ceo Manhing. Muzej je zapravo lokacija visoke bezbednosti, ali sve veze sa policijom su bile prekinute.“

Provalnici su nešto posle ponoći u prostoriji „Telekoma“ prekinuli nekoliko optičkih kablova, što je dovelo do prekida telefonskih i internet veza kod 13.000 „Telekomovih“ korisnika u regionu – a tako i veze između alarma muzeja i policije.

Vrlo je moguće da iza obe provale stoje isti počinioci. Bavarska kriminalistička policija još nije komentarisala ovu pretpostavku.

Najveće otkriće keltskog zlata u 20. veku

Prema rečima stručnjaka Keltsko-rimskog muzeja, ovo ukradeno blago je najveće otkriće keltskog zlata 20. veka. Datira otprilike iz prvog veka pre nove ere i otkriveno je tokom iskopavanja u oblasti Manhing u leto 1999. godine. Blago je izloženo u muzeju od 2006. i od tada je bilo glavna atrakcija.

 

 

Takozvani Opidum Manhing smatra se izvanrednim keltskim naseljem, u kojem još traju arheološka iskopavanja. Bavarski zavod za očuvanje spomenika ubraja to naselje među najvažnije arheološke spomenike severno od Alpa.

„Gubitak keltskog blaga je katastrofa, zlatnici su nezamenljivi kao svedočanstvo naše istorije“, rekao je bavarski ministar nauke i umetnosti Markus Blume (CSU). Kulturna šteta je ogromna.

„Ko god da je počinio ovo delo okrnjio je našu istoriju i pokazao neverovatnu kriminalnu energiju.“ Blume je rekao da se mora učiniti sve da se razjasni pozadina ove pljačke i da se kriminalci uhvate.

Najnovija u nizu velikih pljački muzeja

Ova pljačka je poslednja u nizu velikih pljački muzeja u Nemačkoj. Iz Muzeja „Zeleni svod“ u nekadašnjoj Kraljevskoj palati u Drezdenu 2019. je ukradeno neprocenjivo blago. Tržišna vrednost opljačkanih predmeta – najmanje 113,8 miliona evra.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar