"Влада троши наш новац на нешто што не даје резултате"

"Мени је фасцинантно да Влада троши наш новац на нешто што не даје никакве резултате. Ако би неко био представништво у некој земљи, када говоримо о трговинским аранжманима, онда мора да шаље редовне извјештаје, да докаже исплативост улагања у те људе и тај посао.“, каже економиста Зоран Павловић.

Република Српска 27.11.2022 | 19:28
"Влада троши наш новац на нешто што не даје резултате"

Влада Републике Српске је почетком ове године одлучила да издвоји 4,7 милиона марака за осам представништава РС у свијету, за рад у 2022.  години.

Очигледно су одређена представништва била незадовољна сумом коју су добили, па је половином године тај износ повећан на невјероватних пет милиона марака.

Ни то није било довољно па је Влада на сједници прије неколико дана измијенила претходну одлуку и одобрено је још 400 хиљада марака, па је сада укупан износ 5,48 милиона марака.

"То је добра идеја и тај би се посао могао урадити да буде у корист Републике Српске. Нажалост, СНСД и њихове владе су то користиле само за личну корист, корист појединаца у врху власти и оних људи који би тамо радили, а никаквих ефеката није било. Нити смо имали политичку корист нити смо имали барем неку малу инвестицију која би дошла путем ових представништава“, каже Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

За лобирање су 400 хиљада марака добила три представништва Републике Српске, и то у Русији у износу од 180 хиљада, Аустрији 200 хиљада марака и представништву у Србији 20 хиљада марака.

Комуниколози подсјећају да Република Српска није добила одобрење на бх. нивоу за отварање својих представништава па је зато изостала и корист од рада лобистичких кућа.

"Према онима којима се упућује тај рад, конкретно на Русију, видимо да нема тих економских прилива. Ако говоримо о представништвима Републике Српске на западу, као нпр. Америци, Бриселу и Њемачкој, не гледају благонаклоно ка Републици Српској са политичког аспекта. Постоји нека економска сарадња, али опет на неком уобичајеном нивоу.“ , поручује комуниколог Младен Бубоњић.

Идеја о формирању лобистичких кућа широм свијета подразумијевала је покретање привредне активности у Српској. Од тога, ипак, није било ништа.

„Мени је фасцинантно да Влада троши наш новац на нешто што не даје никакве резултате. Ако би неко био представништво у некој земљи, када говоримо о трговинским аранжманима, онда мора да шаље редовне извјештаје, да докаже исплативост улагања у те људе и тај посао.“, каже економиста Зоран Павловић.

Иако јавност упорно захтијева да рад представништава Републике Српске у свијету буде транспарентнији, извјештаји о њиховом раду остали су недоступни јавности.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

НАРОД

27.11.2022 18:51

Подржали сте актуелну власт, шта вам сад фали, добро живите, нисте за промјене!!!! Волимо српску празног стомака у хладним кућама!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

28.11.2022 06:49

Каква економска представништа, то су праонице мозгова или можда перу нешто друго, али народ то кошта.

Name

Да, али...

28.11.2022 07:54

Ови који се представљају као опозиција су неупоредиво гори и зато несрецна власт гаси све одреда.

Name

Друго мисљење

27.11.2022 18:54

Додику је непријатељ свако ко има другације мисљење од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.11.2022 19:07

Само домаћински, расипај и уништи све!!!! Боље нисмо заслужили а дјецу лијечимо смс порукама!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.11.2022 19:26

Па мој Павловићу ти добро знаш шта је то.Засто сви глумите и скрецете траг на супротну страну.Та представништва служе за извлачење и прање новца а у чијем џепу заврше да се наслутити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

27.11.2022 19:56

"Јунаци нашег доба" Све истинито, све тачно!!!! Серија данашњег болесног друштва!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

27.11.2022 20:50

Нема од кукњаве ништа. Гласали смо имали смо шансу за боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

28.11.2022 09:21

Заваравање човјека коме се избори краду и у ЦИК-у не знам само што их организују бламира ју и себе

Name

Словенац

27.11.2022 21:11

Па чему служе та представништва осим што узимају паре јер држава нисмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

28.11.2022 08:36

ЗА ЊИХОВЕ ПРОВОДЕ И ДЗЕПОВЕ СУ И ТЕ КАКО ВИДЉИВИ РЕЗУЛТАТИ.МИ МОРАМО ЈЕДНОМ ЗА СВА ВРЕМЕНА СВАТИТИ ДА ЈЕ ЗА ЊИХ НАРОД ОБИЦНИ ОТИРАЦ ТО СЕ ВИДИ СВЕ ВИСЕ И ВИСЕ ОД ЊИХОВИХ ПРЉАВИХ ПОСЛОВА ДО ПОНИЗАВАЊА НА СВАКИ МОГУЦИ НАЦИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.11.2022 12:00

А сто би ситницарили, треба дати, па имамо пара, тако казу политицари? А кад они казу да има, сто би сумљали. А то сто болница нема грејања, то нас неко неко лазе, неки зли језици. Ста јос реци, него благо нама, са свим тим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабангида

28.11.2022 13:21

Опет скретање са теме покрадених избора, већина људи није гласала за мафијаша. Ако је био у стању да изведе нешто тако сутра ће послати секуритате да застрашује и убија све који су против њега. Каква представништа и шупље приче, нема легализовања изборне крађе.

ОДГОВОРИТЕ