Чува крвне судове, смањује ризик од лошег холестерола...

Орах се сматра најздравијим и најприступачнијим коштуњавим воћем.

Здравље 19.12.2022 | 07:00
Чува крвне судове, смањује ризик од лошег холестерола...

Садржи висок проценат омега-3 масних киселина, као и значајан ниво антиоксиданата, па се препоручује унос од 30 до 50 грама дневно за заштиту срца и кардиоваскуларног система.

Ораси смањују ризик од “лошег” холестерола, богати су и протеинима, дијететским влакнима и витаминима. Садрже витамине групе Б, као и калцијум, натријум, гвожђе, фосфор и магнезијум.
 
Кора плода ораха је пуна танина и кинона, па се чај од ораха препоручује против паразита и гљивица. Такође, ово пиће има позитиван ефекат на крвне судове.

Припрема је једноставна. Улупати шаку ораха и потопити их у пола литра хладне воде. Оставити поклопљено да одстоји преко ноћи, па ујутру ставити на шпорет да проври. Када чај проври, поклопите и склоните са рингле и оставите да се охлади.

Кад је млако, процедити и пити полако, у малим гутљајима. Пијте чај од ораха дневно најмање месец дана. Имајте на уму да кора ораха, ако се комбинује са младим листовима у чају, такође може да делује лаксативно. Зато будите опрезни и, ако не волите пиће од коре, можете направити и чај само од плодова, пише Хаyат.ба.

(Агенције   Фото: Профимедиа)

Коментари / 0

Оставите коментар