Десет најбољих природних лијекова против прехладе

Сезона је грипе и прехладе па се многи питају што направити када се не можете ријешити неугодних симптома?

Здравље 12.01.2023 | 16:42
Десет најбољих природних лијекова против прехладе

Кихање, кашљање, шмрцање и отежано дисање типични су симптоми респираторних инфекција, трају неколико дана, али могу се повлачити и дуље. Рјешење можете потражити у свом дому јер ћете уз ове биљке и третмане успјешно ријешити симптоме прехладе.

Чешњак

Чешњак је познати природни антибиотик који активно судјелује у борби против бактерија, али и вируса! Ако желите излијечити прехладу чешњаком, довољно је загристи један чешањ и исисати сав сок из њега. Ако не подносите окус чешњака, покушајте га протиснути, помијешати са жлицом меда и прогутати.

Јабучни оцат

Помијешајте јабучни оцат с водом у омјеру 1:2 и гргљајте мјешавину 10 секунди и испљуните. Умјесто гргљања, ову мјешавину можете и попити. Мјешавина оцта и воде ће ублажити грлобољу и смирити кашаљ, пише Н1 Хрватска.

Ђумбир

Изрежите плошке ђумбира и убаците их у свјеже припремљену лимунаду. Овај напитак је идеалан лијек против мучнине, грознице, упаљених синуса и главобоље.

Цимет

Цимет има антивирусна и антибиотска својства па помијешајте жличицу цимета с медом и цуцлајте. То ће смирити кашаљ, ублажити грозницу и одчепити нос.

Оригано

Оригано је идеалан за ублажавање најгорег кашља, јер садржи антибактеријска својства. Иначе оригано набоље дјелује против бактерија, али може ублажити и симптоме вирусне прехладе.

Коприва

Коприва је пуна витамина и минерала. Ако осјећате симптоме прехладе, пијте чај од коприве који ће убрзати процес изљечења.

Уље еукалиптуса

Припремите топлу купку и накапајте 6 до 10 капи етеричног уља еукалиптуса. Топла пара, у комбинацији с овим уљем, смирује кашаљ и ослобађа дишне путове.

Гинсенг

Ова биљка може скратити трајање прехладе и ублажити њезине симптоме, но битно ју је конзумирати у року 72 сата од првих симптома.

Ецхинацеа

Ецхинацеа убрзава процес лијечења прехладе и јача имунолошки сустав. Чим осјетите шкакљање грла или примијетите цурење носа, набавите капи ецхинацеје или направите чај од ове љековите биљке.

Ферментиране намирнице

Кимцхи, кисели купус или краставци, идеални су за борбу против вируса. Ферментиране намирнице опскрбљују цријева добрим бактеријама, што у коначници резултира јачањем имунитета.

(Н1 Фото:Пиxабаy.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар