Ухапшени фудбалери и кладионичари због намјештања

Укупно 23 члана синдиката кладионичара ухапшена су због сумње да су намјештали фудбалске утакмице Краљевске фудбалске федерације Шпаније, Гибралтарске националне лиге и Лиге Андоре.

Србија 31.01.2023 | 12:18
Ухапшени фудбалери и кладионичари због намјештања

Међу ухапшенима је и неколико фудбалера за које се сумња да су злоупотребом положаја управљали исходом утакмица у којима су учествовали, наводи се на сајту Европола.

Познату као "Операција Конифера", ову истрагу о намјештању утакмица провела је шпанска национална полиција (Полициа Национал) у заједничкој операцији са Европолом и Интерполом.

У овом случају се тренутно истражује укупно 30 фудбалских утакмица, а процјењује се да је остварена добит више од пола милиона евра.

На врху криминалне структуре била су двојица посредника који су имали блиске везе са фудбалерима који су били одговорни за координацију намјештања утакмица, док су корумпирани спортисти давали повјерљиве информације како би утицали на утакмице.

Ова организована криминална група се ослањала и на “мазге” које су се кладиле на утакмице и прикупљале новчане награде, као и на мрежу набављача одговорних за обезбјеђивање идентитета за онлајн-клађење на намјештене утакмице.

Набављачима је исплаћено између 4.000 и 24.000 евра по онлајн-налогу. Користили су шифрована средства комуникације како би избјегли полицијску истрагу.

Ова хапшења су се догодила у новембру 2022. у неколико шпанских провинција – Бадахоз, Кадиз, Сиудад Реал, Кордоба, Тенерифе и у аутономном граду Сеута – и након хапшења 21 члана исте криминалне организације 2021. године.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хаха

31.01.2023 12:20

Добит виша од пола милиона €, а шта ћемо са оним гдје је добит милијарде и милијарде € ? То је регуларно, а!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема Разлике

31.01.2023 14:30

Између Кладионица и Кладионичара, једни друге варају, без разлике ! Зло, и то нај веће !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.01.2023 15:54

А наш Зељковић зар он у овој епизоди не уцествује