Ево зашто је "Проинтер" изгубио уговор за најважнији посао са САП-ом?

Бањалучки “Проинтер” који је изгубио лиценцу за инсталацију и пружање подршке њемачког информационог система САП, без најважнијег посла могао је остати због низа разлога, прије свега због траљавог посла у “Шумама РС”, те недостатка квалитетног стручног кадра за инсталацију и пружање подршке, тврде саговорници портала ЦАПИТАЛ.

Република Српска 03.02.2023 | 10:38
Ево зашто је "Проинтер" изгубио уговор за најважнији посао са САП-ом?

Према њиховим ријечима, ако би се изузели политички разлози, односно, да је сарадња прекинута због санкција предсједнику РС Милораду Додику и повезаности његовог сина Игора са власништвом у “Проинтеру”, основни узрок за то се највјероватније крије у епском неуспјеху имплементације софтвера у “Шумама РС” плаћеног 17 милиона марака, а који никад није прорадио.

Да јесте, можда би могли објаснити како су „Шуме РС“ у 2021. години успјеле да на 221 милион марака промета остваре добити од само 44.991 КМ.

Стручњаци из ИТ сектора са којима смо разговарали кажу да САП, као највећи свјетски произвођач системских софтвера за велике компаније, чије су услуге колико скупе толико и прецизне, просто себи не може себи да допусти траљавост и лошу имплементацију, слабу подршку и пробијање рокова за обављање послова.

Корисници САП-а „не знају“ да је „Проинтер“ изгубио лиценцу

У Јавном предузећу ”Путеви РС“ кажу да још увијек нису званично обавјештени да је ”Проинтер” изгубила статус партнера компаније САП.

„Тренутно користимо поједине модуле у оквиру САП-а, као на пимјер модул за закуп путног земљишта.  Лиценце за кориснике су плаћене у склопу првобитног уговора о набавци софтвера и за сада не постоји проблем у кориштењу програма. Када се укаже потреба за новим лиценцама, расписаћемо јавну набавку на коју ће се моћи пријавити сви који имају статус партнера компаније САП“, рекли су из „Путева РС“.

“Врло је могуће да се ради о лоше урађеном послу у “Шумама РС” и да је то било окидач за прекид сарадње. Могуће је да у “Проинтеру” нема добрих стручњака за САП и да им пројекти чекају. САП то себи не допушта, они своје услуге наплаћују великим парама и инсистирају да се све уради савршено. То је велики свјетски бренд који не трпи да неко купи лиценцу и не уради посао или касни са роковима”, каже наш саговорник који има вишегодишње искуство у ИТ сектору и који ради на иностраном тржишту.

Прекид сарадње са САП-ом, тврди наш други саговорник, можда се догодио и због недостатка стручног кадра.

Проблем је можда и техничке природе

Подсјећајући да је “Проинтер” мјесецима уназад имао отворен конкурс за инжињера за САП, сугерише да је проблем можда и техничке природе и велике флуктуације радне снаге у информатичком свијету.

Такође, једна од могућности крије се и у томе да је САП смјестио дио својих рјешења у цлоуд и да им више не треба подршка попут “Проинтера”.

“Питање је и ко је то радио код њих, можда су радници изгубили стручне компетенције, отишли из компанније и да нема ко да их замијени. Ово је присутан тренд и можда је САП одлучио да не чека дуго да се мјесто попуни”, каже он.

Иначе, САП се користи у компанијама које раде са десетинама хиљада радника по цијелом свијету. Било да се ради о књиговодству, платама радника, одморима или обављеним задацима, промету компаније, улазима и излазима, дословно све се може наћи у једном систему.

“Тај софтвер прати хиљаде параметара, од радника и њиховог радног статуса, преко пословања, фактура, улаза, излаза, до биланса, односно било чега чиме се компанија бави и тражи најбоља и најбржа рјешења на свијету. Међутим, лиценца и вријеме његове имплементације, те цијена која се плаћа, за нас је превисока.

Лакше и јефтиније би било направити софтвер у било којој домаћој фирми. Ми немамо ни велике компаније нити пуно радника за овакав информациони систем. Али је питање ко би био способан за овако нешто. Ко зна, тај ради за инострано тржиште и неће да се бави нашим мућкама“, каже он.

Кратка историја САП-а

САП је направљен у Њемачкој од стране компаније САПСЕ, пионира у организацији рада, током седамдесетих година прошлог вијека, а временом се развила у гиганта за имплементацију апликација праксе за пословне процесе.

Скраћеница САП настала је од “Системи, апликације и процеси” (на њемачком САДП – Производи за системске апликације у обради података).

Њихови системи помогли су да се изврши рационализација поступака и процеса у милионима компанија широм свијета.

САП комбинује различита подручја унутар било које организације, омогућавајући ефикасно управљање ресурсима, плановима и циљевима, обрађују било коју врсте података и омогућавају интегрисање информација и садржаја различитих радних јединица користећи мрежне процесе и рачунарске обраде.

Систем је одличан за оне велике корпорације у којима се управља огромним протоком података, а посебно је усмјерен на корпорације које намјеравају постићи раст и оптимизацију свог пословања.

(Цапитал  Фото:БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Wwww

03.02.2023 09:49

Ваљда је доста И тог Проинтера. Гаде ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.02.2023 10:09

Коме се не гаде!

Name

Yyyy

03.02.2023 10:42

Можда ти се гаде, али ти ДодиГови гадови нажалост се СЛАДЕ... Трпи народе и филозофирај!

Name

Лактаси

03.02.2023 11:13

Сектаска фирма подобни радници неструцни то је Проинтер.Угасити то ругло од фирме?

Name

Србин

03.02.2023 11:56

Ста би са Драском и Лукацом? Јесу ли се помирили И изљубили на судјењу данас?

Name

Е

03.02.2023 14:33

Баш ми је драго, да хоће сви да га откаче!

Name

Горан

03.02.2023 09:55

Покусали да скупе програмере али им није посло за руком. ? Не мозе са јабука у софтwаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

03.02.2023 10:03

А како Ај Ти сектор да фунционише у Републици Српској кад га опскрбљује рјешењима садашњи наркоуживалац и наркодилер кога је направио бивши месар и ратни профитер, а садашњи пљачкаш Републике Српске ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

психолог

03.02.2023 12:12

додиг и додиговци су непријатељи Срба 100%; сиромаше их крађом па оболијевају и рано умиру, исељавају, тј. уништавају као окупатори на расној основи, а имају подршку и упуте историјских непријатеља Срба (ротшилда по Протоколу Сионских Мудраца).

Name

ГРУЈО

03.02.2023 10:25

Пропаде уговор о сарадњи,купили лиценцу,немају стручњака за инсталирање и одржавање програма. Пропао Проинтер,на том пољу. Нешто ми ово познато. Па се сјетих да је исто и са мојом РС. Воде ју људи са купљеним дипломама,незнају шта треба да раде на свом радном мјесту. Пуни смо уговора о дјелу и назови савјетника. А онда нешто заједничко . Па све ово се врти око једног човјека-кримоса Миле. Само миле скида са леђа народа из РС и даје браци и секи непитајући. То су осјетили и ови из САП. Наћи ће тата начина да ово намири. Ко ј..е лоше путеве ,клизишта и штете од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо,

03.02.2023 14:35

Нити је Пронтиер пропао, нити ће има довољан број стручњака, стога мирно спавај и не секирај се.

Name

л

03.02.2023 10:29

И у ругипп-Геодетској је узео доста пара а софтвер није добар, или је имао сметњи па су странке испаштале, а Будиновац кумче профитирао у ругипп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

03.02.2023 10:38

Моја Компанија од 800 запослених не би могла ни сат времена радити без САПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.02.2023 11:51

То су безвезе фирме које немају везе са нормалним пословањем и њих треба збрисати са лица земље

Name

Шта нема

03.02.2023 11:07

Ма не могу да вјерујем да нема стручног кадра. А толико факултета имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ради

03.02.2023 11:57

Ма ради софтвер. Медјутим намјерно се саботира да би могло да се муцка и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИКИ БАЈАЈА...

03.02.2023 14:09

ТИИХХООО... СВЕ ЧЕ ТО ДА СРЕДИ ВÁШ ГАЗДА ВЕЛИКИ БАЈАЈА ДОГИГГ ИЗ БАКИНАЦА НА СВОМЕ РАНЧУ УЗ ПЕЧЕЊЕ И ЧАШИЦУ ПОЗНÁТЕ МОЈЕ,, ЏЕДОВА РАКИЈА,, КОЈА СВА ВРАТА ОТВАРА КАО И ПОЗНАТИ КРЕДИТ ОД ПРИЈАТЕЉА ОРБАНА,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрфљо

03.02.2023 15:37

Еее кад сад остаје мало рупа за мућке у Шумама.... Нису још нашли начин како да краду као и до сада. Ово што би могли красти са САП-ом, тешко би ко зарадио милион. А све испод је ситно... Плус, 90% отпремача, примача су полуписмени и има дипломе из Широког купљених на кило. Њима је и смартпхоне наука. Како сад примити и отпремити Ф, Л трупац под трећу класу кад мора да се слаже са оним што је пројектант на терену дозначио. До сад сваки одјел, због лоших таблица, баци бар 10-15% више од дозначеног. А на крају, кад се одјел затвори или је 0 или вишка 2-3 кубика. Ал шта је за Шуме још пар милиона, па имале су плус од чак 45.000КМ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.02.2023 17:16

ПРИМИЈЕТЕ СЕ ЧУДНЕ МАЊКАВОСТИ ТИХ ПРОГРАМА. КОД МНОГИХ УСТАНОВА. СУМЊА ПОСТОЈИ, АКО СЕ МАЛО ВИШЕ АНАЛИЗИРА. ВИЈЕРОВАТНО СУ ОНИ КОРИСНИЦИ ТОГ СИСТЕМА. ИЛИ ЈЕ, ШТО НИСУ ИМАЛИ СТРУЧНОГ КАДРА ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ, ИЛИ СУ НАМИЈЕРНО ТАКВЕ "ГРЕШКЕ"РАДЊЕ У КОРИСТ, КОРИСНИКА. ТО ЈЕ САМО СУМЊА И ОСНОВ, ДА СТРУКА ПРОВИЈЕРИ СТВАРИ ДО КРАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МА РАДИ

03.02.2023 17:20

У ПРАВУ СИ. РАДИ. ЈЕДНОСТАВНО РЕЧЕНО, САБОТИРА СЕ, КАКО КАДА И КАКО, КОД КОГА. ИМА СТРУЧНОГ КАДРА, АЛИ ОНИ НИСУ У СИСТЕМУ КОМПЛЕТНОМ. ОТИШЛИ ВАНИ ИЛИ НЕДОЗВОЉАВА СЕ ЊИМА ПРИСТУП И УВИЂАЈ. РС ВОДЕ "СЛОЖНА БРАЋА". СЕБЕ ШТИТЕ НА СВАКОМ КОРАКУ. НИЈЕ НИ "МИГ" ПОТРЕБАН. УХОДАНО СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

03.02.2023 18:52

Ако мене питате политика и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.02.2023 21:07

Боже драги па види се да је ово болесно упирање из петних жила да се нешто докаже што нема везе са животом! Па какве везе Проинтер има са тиме како су Шуме исказале свој биланс пословања! Никакве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

04.02.2023 18:31

Магаре теби се то треба нацртати.