Evo zašto je "Prointer" izgubio ugovor za najvažniji posao sa SAP-om?

Banjalučki “Prointer” koji je izgubio licencu za instalaciju i pružanje podrške njemačkog informacionog sistema SAP, bez najvažnijeg posla mogao je ostati zbog niza razloga, prije svega zbog traljavog posla u “Šumama RS”, te nedostatka kvalitetnog stručnog kadra za instalaciju i pružanje podrške, tvrde sagovornici portala CAPITAL.

Republika Srpska 03.02.2023 | 10:38
Evo zašto je "Prointer" izgubio ugovor za najvažniji posao sa SAP-om?

Prema njihovim riječima, ako bi se izuzeli politički razlozi, odnosno, da je saradnja prekinuta zbog sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i povezanosti njegovog sina Igora sa vlasništvom u “Prointeru”, osnovni uzrok za to se najvjerovatnije krije u epskom neuspjehu implementacije softvera u “Šumama RS” plaćenog 17 miliona maraka, a koji nikad nije proradio.

Da jeste, možda bi mogli objasniti kako su „Šume RS“ u 2021. godini uspjele da na 221 milion maraka prometa ostvare dobiti od samo 44.991 KM.

Stručnjaci iz IT sektora sa kojima smo razgovarali kažu da SAP, kao najveći svjetski proizvođač sistemskih softvera za velike kompanije, čije su usluge koliko skupe toliko i precizne, prosto sebi ne može sebi da dopusti traljavost i lošu implementaciju, slabu podršku i probijanje rokova za obavljanje poslova.

Korisnici SAP-a „ne znaju“ da je „Prointer“ izgubio licencu

U Javnom preduzeću ”Putevi RS“ kažu da još uvijek nisu zvanično obavješteni da je ”Prointer” izgubila status partnera kompanije SAP.

„Trenutno koristimo pojedine module u okviru SAP-a, kao na pimjer modul za zakup putnog zemljišta.  Licence za korisnike su plaćene u sklopu prvobitnog ugovora o nabavci softvera i za sada ne postoji problem u korištenju programa. Kada se ukaže potreba za novim licencama, raspisaćemo javnu nabavku na koju će se moći prijaviti svi koji imaju status partnera kompanije SAP“, rekli su iz „Puteva RS“.

“Vrlo je moguće da se radi o loše urađenom poslu u “Šumama RS” i da je to bilo okidač za prekid saradnje. Moguće je da u “Prointeru” nema dobrih stručnjaka za SAP i da im projekti čekaju. SAP to sebi ne dopušta, oni svoje usluge naplaćuju velikim parama i insistiraju da se sve uradi savršeno. To je veliki svjetski brend koji ne trpi da neko kupi licencu i ne uradi posao ili kasni sa rokovima”, kaže naš sagovornik koji ima višegodišnje iskustvo u IT sektoru i koji radi na inostranom tržištu.

Prekid saradnje sa SAP-om, tvrdi naš drugi sagovornik, možda se dogodio i zbog nedostatka stručnog kadra.

Problem je možda i tehničke prirode

Podsjećajući da je “Prointer” mjesecima unazad imao otvoren konkurs za inžinjera za SAP, sugeriše da je problem možda i tehničke prirode i velike fluktuacije radne snage u informatičkom svijetu.

Takođe, jedna od mogućnosti krije se i u tome da je SAP smjestio dio svojih rješenja u cloud i da im više ne treba podrška poput “Prointera”.

“Pitanje je i ko je to radio kod njih, možda su radnici izgubili stručne kompetencije, otišli iz kompannije i da nema ko da ih zamijeni. Ovo je prisutan trend i možda je SAP odlučio da ne čeka dugo da se mjesto popuni”, kaže on.

Inače, SAP se koristi u kompanijama koje rade sa desetinama hiljada radnika po cijelom svijetu. Bilo da se radi o knjigovodstvu, platama radnika, odmorima ili obavljenim zadacima, prometu kompanije, ulazima i izlazima, doslovno sve se može naći u jednom sistemu.

“Taj softver prati hiljade parametara, od radnika i njihovog radnog statusa, preko poslovanja, faktura, ulaza, izlaza, do bilansa, odnosno bilo čega čime se kompanija bavi i traži najbolja i najbrža rješenja na svijetu. Međutim, licenca i vrijeme njegove implementacije, te cijena koja se plaća, za nas je previsoka.

Lakše i jeftinije bi bilo napraviti softver u bilo kojoj domaćoj firmi. Mi nemamo ni velike kompanije niti puno radnika za ovakav informacioni sistem. Ali je pitanje ko bi bio sposoban za ovako nešto. Ko zna, taj radi za inostrano tržište i neće da se bavi našim mućkama“, kaže on.

Kratka istorija SAP-a

SAP je napravljen u Njemačkoj od strane kompanije SAPSE, pionira u organizaciji rada, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a vremenom se razvila u giganta za implementaciju aplikacija prakse za poslovne procese.

Skraćenica SAP nastala je od “Sistemi, aplikacije i procesi” (na njemačkom SADP – Proizvodi za sistemske aplikacije u obradi podataka).

Njihovi sistemi pomogli su da se izvrši racionalizacija postupaka i procesa u milionima kompanija širom svijeta.

SAP kombinuje različita područja unutar bilo koje organizacije, omogućavajući efikasno upravljanje resursima, planovima i ciljevima, obrađuju bilo koju vrste podataka i omogućavaju integrisanje informacija i sadržaja različitih radnih jedinica koristeći mrežne procese i računarske obrade.

Sistem je odličan za one velike korporacije u kojima se upravlja ogromnim protokom podataka, a posebno je usmjeren na korporacije koje namjeravaju postići rast i optimizaciju svog poslovanja.

(Capital  Foto:BN)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Wwww

03.02.2023 09:49

Valjda je dosta I tog Prointera. Gade mi se

ODGOVORITE
Name

RE

03.02.2023 10:09

Kome se ne gade!

Name

Yyyy

03.02.2023 10:42

Можда ти се гаде, али ти ДодиГови гадови нажалост се СЛАДЕ... Трпи народе и филозофирај!

Name

Laktasi

03.02.2023 11:13

Sektaska firma podobni radnici nestrucni to je Prointer.Ugasiti to ruglo od firme?

Name

Srbin

03.02.2023 11:56

Sta bi sa Draskom i Lukacom? Jesu li se pomirili I izljubili na sudjenju danas?

Name

E

03.02.2023 14:33

Baš mi je drago, da hoće svi da ga otkače!

Name

Goran

03.02.2023 09:55

Pokusali da skupe programere ali im nije poslo za rukom. ? Ne moze sa jabuka u software.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

03.02.2023 10:03

А како Ај Ти сектор да фунционише у Републици Српској кад га опскрбљује рјешењима садашњи наркоуживалац и наркодилер кога је направио бивши месар и ратни профитер, а садашњи пљачкаш Републике Српске ?

ODGOVORITE
Name

psiholog

03.02.2023 12:12

dodig i dodigovci su neprijatelji Srba 100%; siromaše ih krađom pa obolijevaju i rano umiru, iseljavaju, tj. uništavaju kao okupatori na rasnoj osnovi, a imaju podršku i upute istorijskih neprijatelja Srba (rotšilda po Protokolu Sionskih Mudraca).

Name

GRUJO

03.02.2023 10:25

Propade ugovor o saradnji,kupili licencu,nemaju stručnjaka za instaliranje i održavanje programa. Propao Prointer,na tom polju. Nešto mi ovo poznato. Pa se sjetih da je isto i sa mojom RS. Vode ju ljudi sa kupljenim diplomama,neznaju šta treba da rade na svom radnom mjestu. Puni smo ugovora o djelu i nazovi savjetnika. A onda nešto zajedničko . Pa sve ovo se vrti oko jednog čovjeka-krimosa Mile. Samo mile skida sa leđa naroda iz RS i daje braci i seki nepitajući. To su osjetili i ovi iz SAP. Naći će tata načina da ovo namiri. Ko j..e loše puteve ,klizišta i štete od poplava.

ODGOVORITE
Name

Grujo,

03.02.2023 14:35

Niti je Prontier propao, niti će ima dovoljan broj stručnjaka, stoga mirno spavaj i ne sekiraj se.

Name

l

03.02.2023 10:29

I u rugipp-Geodetskoj je uzeo dosta para a softver nije dobar, ili je imao smetnji pa su stranke ispaštale, a Budinovac kumče profitirao u rugipp.

ODGOVORITE
Name

Hare

03.02.2023 10:38

Moja Kompanija od 800 zaposlenih ne bi mogla ni sat vremena raditi bez SAPA

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.02.2023 11:51

To su bezveze firme koje nemaju veze sa normalnim poslovanjem i njih treba zbrisati sa lica zemlje

Name

Šta nema

03.02.2023 11:07

Ma ne mogu da vjerujem da nema stručnog kadra. A toliko fakulteta imamo

ODGOVORITE
Name

Ma radi

03.02.2023 11:57

Ma radi softver. Medjutim namjerno se sabotira da bi moglo da se mucka i dalje.

ODGOVORITE
Name

VELIKI BAJAJA...

03.02.2023 14:09

TIIHHOOO... SVE ČE TO DA SREDI VÁŠ GAZDA VELIKI BAJAJA DOGIGG IZ BAKINACA NA SVOME RANČU UZ PEČENJE I ČAŠICU POZNÁTE MOJE,, DŽEDOVA RAKIJA,, KOJA SVA VRATA OTVARA KAO I POZNATI KREDIT OD PRIJATELJA ORBANA,...

ODGOVORITE
Name

Frfljo

03.02.2023 15:37

Eee kad sad ostaje malo rupa za mućke u Šumama.... Nisu još našli način kako da kradu kao i do sada. Ovo što bi mogli krasti sa SAP-om, teško bi ko zaradio milion. A sve ispod je sitno... Plus, 90% otpremača, primača su polupismeni i ima diplome iz Širokog kupljenih na kilo. Njima je i smartphone nauka. Kako sad primiti i otpremiti F, L trupac pod treću klasu kad mora da se slaže sa onim što je projektant na terenu doznačio. Do sad svaki odjel, zbog loših tablica, baci bar 10-15% više od doznačenog. A na kraju, kad se odjel zatvori ili je 0 ili viška 2-3 kubika. Al šta je za Šume još par miliona, pa imale su plus od čak 45.000KM!!!

ODGOVORITE
Name

+

03.02.2023 17:16

PRIMIJETE SE ČUDNE MANJKAVOSTI TIH PROGRAMA. KOD MNOGIH USTANOVA. SUMNJA POSTOJI, AKO SE MALO VIŠE ANALIZIRA. VIJEROVATNO SU ONI KORISNICI TOG SISTEMA. ILI JE, ŠTO NISU IMALI STRUČNOG KADRA ZA INSTALIRANJE, ILI SU NAMIJERNO TAKVE "GREŠKE"RADNJE U KORIST, KORISNIKA. TO JE SAMO SUMNJA I OSNOV, DA STRUKA PROVIJERI STVARI DO KRAJA.

ODGOVORITE
Name

RE MA RADI

03.02.2023 17:20

U PRAVU SI. RADI. JEDNOSTAVNO REČENO, SABOTIRA SE, KAKO KADA I KAKO, KOD KOGA. IMA STRUČNOG KADRA, ALI ONI NISU U SISTEMU KOMPLETNOM. OTIŠLI VANI ILI NEDOZVOLJAVA SE NJIMA PRISTUP I UVIĐAJ. RS VODE "SLOŽNA BRAĆA". SEBE ŠTITE NA SVAKOM KORAKU. NIJE NI "MIG" POTREBAN. UHODANO SVE.

ODGOVORITE
Name

oko

03.02.2023 18:52

Ako mene pitate politika i tacka.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.02.2023 21:07

Bože dragi pa vidi se da je ovo bolesno upiranje iz petnih žila da se nešto dokaže što nema veze sa životom! Pa kakve veze Prointer ima sa time kako su Šume iskazale svoj bilans poslovanja! Nikakve!

ODGOVORITE
Name

Re Milan

04.02.2023 18:31

Magare tebi se to treba nacrtati.