Повезивање КиМ са Српском је неозбиљно и опасно

- Колико је то опасна игра, ни сами нису свјесни они који то предлажу - упозоравају овдашњи познаваоци полиитчких прилика.

Република Српска 04.02.2023 | 17:10
Повезивање КиМ са Српском је неозбиљно и опасно

Предсједник Србије Александар Вучић у Скупштини Србије поновио је више пута да је његов интерес Србија и да неће признати Косово у Уједињеним нацијама.

И када су посланици опозиције у склопу расправе о француско-њемачком плану за КиМ поменули да у склопу рјешавања статуса Косова треба да се рјешава и статус Републике Српске у БиХ, Вучић је казао:

"Кажете питање БиХ је тешко питање. Сад сам први пут чуо нешто што је врло занимљиво,а то је, и нимало не потцјењујући, али сам први пут чуо да то долази из Србије, да неко жели да се свеукупни проблеми Балкана рјешавају на некој Јалти и истовремено да се проблеми БиХ рјешавају заједно са КиМ, мислим да је то додатно оптерећење за нас, а плашим се да би у свему томе циљ великих сила био и да додатно понизе Србе и Србију", 

Био је то одоговор Вучића на дискусију шефа посланичког клуба "Ми морамо - Заједно" Небојше Зеленовића који је казао да сва питања региона треба решавати истовремено, успут је предложио и стварање заједничке одбране региона која би била повезана са ЕУ и у којој би учествовале земље Западног Балкана, земље Квинте и Хрватска...

И Милош Јовановић, Нови ДСС,  је критикујући понуђени француско-њемачки план за рјешавање косовског питања у више наврата је рекао да би прихватањем тога документа био "и крај за Републику Српску".

Оно што упада у око јесте да се по први пут јавно у Србији и то од опозиционих посланика провлаће ставови Милорада Додика, предсједника Републике Српске, који тврди да питање Косова треба рјешавати са Републиком Српском.

Треба подсјетити да је Додик прије неколико дана у ауторском тексту, баш као што је то урадио и Зеленовић у скупштини Србије, изнио став да се питање Срба треба рјешавати на регионалном нивоу.

"Ми, Срби, не треба да чекамо разне мешетаре да нам смућкају још једну сплачину, него да изнова тражимо рјешење српског националног питања на Балкану, баш по узору како је, раније, то питање ријешио њемачки народ. Може за почетак двије српске државе Србија и Република Српска.Ту нема мјеста за Косово и Метохију, као другу њемачку државу. Да бар понуде јединствен процес рјешавања за Републику Српску и Косово и Метохију", написао је Додик.

Додик је задњих дана имао још један приједлог за власт Србије и Вучића.

"Најважнији државни интерес Србије је Косово, а најважнији витални национални интерес Србије је Република Српска", казао је Додик у интервјуу Раша тудеј.

Постоји нека веза између власти Републике Српске, односно првог човјека, и појединаца у Србији који би отворили питање статуса Републике Српске...

- Колико је то опасна игра, ни сами нису свјесни они који то предлажу - упозоравају овдашњи познаваоци полиитчких прилика.

За њих распакивање Дејтона било би на штету Републике Српске и Срба, што је и Вучић врло јасно оцијенио.

"Распакивањем Дејтонског споразума, који је успоставио мир у БиХ и обезбједио Србима широку аутономију унутар БиХ је опасна игра", упозравају наши саговорници, који сматрају да је Србима доста рата и да им требају мудра руководства, паметне одлуке, а не популистићке приче.

(БН)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Даринка

04.02.2023 16:26

ДОДИКУ је боље да чути, шта он зна од свјетске политике. Пусти ти Вуцица човјече да ради и одрадити свој посао у миру. Држи се шатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обкасни

04.02.2023 17:17

Ко то да обајсни Рудоњи,нитије је ставаро нити брани,само пљачка

Name

АБ

04.02.2023 18:48

Бурле је цовјек за којег ниста није вазно осим њега и његове породице, Игра се РС. и Србијом као да му је то цацевина, УСА и МЗ су 95г. да ли Србима аутономију у БИХ. и за њих је та ствар готова Све друго помјера Србију ка нестабилности прва Сандјак,друга јузна Србија о Војводини да не говорим. Сједи мирно Бурле у СДК згради и покри се по глави.

Name

Мики

04.02.2023 19:49

Додик је најјачи политичар на Балкану који једини пркоси западу у овом тренутку.Треба ли више шта рећи??

Name

Ре Мики

04.02.2023 20:23

Ти си Мики, у најмању руку, незналица када тако говориш и мислиш. Шта би ти ратовао?

Name

Да али

04.02.2023 22:28

Зашто вучиц кокетира са проблематичним самозваним бајом који свима гура прст у око

Name

М.Додик

05.02.2023 07:35

Ста мене брига за Републику Србску мене интересује Снсд-е,а овај Вуциц је следеци пресједник кога цу да смијеним и поставим неког који прати мене.Ако буде потребно поново цу Тадица и Дацица да поставим на цело Србије,јер мене ни Србија не интересује.

Name

Нострадамус

05.02.2023 07:37

@Мики.Најјаци политицар јесте,ако га је Нато и Запад поставио за остало не знам.

Name

Ре

05.02.2023 10:25

Вучич критикује опозицију када јавно каже оно што он ради.

Name

Сребреница

05.02.2023 12:56

Дистрикт у БиХ

Name

+

04.02.2023 16:26

РС ИМА ДОВОЉНУ АУТОНОМИЈУ, ЗАСАДА У Б И Х. СРБИМА НЕ ТРЕБА РАТ. АЛИ ДОДИК ГА ИЗГЛЕДА ПРОВОЦИРА. ДА ЗАМРСИ СВЕ, ДА СЕ ПОПАЛЕ КЊИГЕ И ЗАСТАРЕ. ОН ИМА ПИ СВИЈЕТУ СИГУРНО КАПИТАЛ, ДА ПОБИЈЕГНЕ СА СВОЈИМА. САД СЕ ПРИЧА ИСТИНА О ТИТУ И ЈОВАНКИ. ДРУГИ СУ ИМАЛИ СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ, А ЊИХ, КАО СТАРЕ ОСОБЕ РАЗОЧАРАЛИ. И ПОМРЛИ СУ У ТУЗИ ВЕЛИКОЈ. ВИШЕ 4О ГОДИНА ПОСЛИЈЕ. И ТО НЕМА НЕКУ ПРАВНУ ПОСЛЕДИЦУ САДА. САМО ПРИЧА, БАЈКА НА ТВ ЕКРАНИМА. МЛАДИМА САДА ТРЕБА СТВОРИТИ ПРАВНУ СИГУРНОСТ У РС, ДА ЕКОНОМСКИ ЈАЧАЈУ И ЖИВЕ. ДОДИК СТИЧЕ ПОЕНЕ, БЕЗ РАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имали су и албанци

04.02.2023 18:09

И аутономију и два права, и?! ....Хрвати нису дали србима у Хрватској а тероторијално су зивјели посједовали или власници на 1/3 Хрватске територије,ни албанцима у Македонији ни у ЦГ гдје се не постују права срба и ако их је висе од половине од укупног броја становниства..... Ни у Албанији одавно ни србима ни било коме другом, ни у Македонији не би дали аутономију албанцима или било коме.... Итд.... Пандорина кутија је отворена за цитав свијет па ко нуде најјаци....

Name

Бг

04.02.2023 16:27

Шташ сад рудоња,откачи те Вучић,онако фино на тенане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

05.02.2023 12:11

Најбоље би било да Господин Вуциц за сва времена откаци ДУДУКА који само својим ЛАПРДАЊЕМ наноси огромну стету СРБИЈИ РС и СРБСКОМ НАРОДУ

Name

11903

04.02.2023 16:34

Да се недао бог неодговорним политикама на простору БиХ опет изроди какав проблем, а Миле био по формацији врховни вођа Срба, познавајући његове манире и храброст, он би то обављао путем скајпа са огромне удаљености, док би тамо нечија друга дјеца животима плаћала туђу неодговорност. Надат је се да сви на овим просторима имају лише сјећање на тај период, те да ће разума да буде довољно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леонардо

04.02.2023 17:32

Али га зато на сваким изборима изаберете сто знаци да подрзавате политику коју води.А та политика је и ово сто писе у тексту.

Name

Драган

04.02.2023 18:49

Република Српска је светиња за нас.

Name

Луле

04.02.2023 16:59

Очито да је Вучић схватио да Додик, бранилац хрватских националних интереса има интерес да завлада и Србијом, како би и тамо уништио будућност срба, као што је то учини у РС_у. Мала му је РС. Опустошили су је, па би требало докопати се Србије. Он себе в иди будућим лидером опозиције у Србији. Не знам шта раде обавјштаје службе Србије. 11

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.02.2023 19:22

Гријешиш. Опозиција је за њега понижење. Он жели бити као Путин, господар свих Срба у бившој Југославији, само то прижељкује. Опасне су особе са шифром, народ то мора схватити.

Name

ГРУЈО

04.02.2023 17:10

Овај ријешио чврсто да поред РС унушти и Србију. Сада се види одакле су из РС долазили напади на Вучића

ОДГОВОРИТЕ
Name

ф60

04.02.2023 17:27

Срби и Бошњаци свако на свој начин заглупљени да не виде шта им се спрема . Додикова љубав са ХР политичарима је само на штету Србима и Бошњацима да није тако хрвати би пљували по њему а Миле би давно био смјењен да га запад не подржава јер он им припрема терен за даља разбијања СР и БИХ. Запад је ставио БИХ и Србију под притисак са нерјешеним политичким и територијалним питањима и тако припремио терен за проблее око Санђака , Војводине и сталних претензија ХР на Босански териториј. Косово је почетак финала разбијања Југе а бојим се да је инквизиција давно одлучила да Босна мора нестати а да се Србија заиста сведе на БГ пашалук. Зато је Вућић истакао неколико пута да га је страх за Србију вјероватно да му је неко то шапнуо. Без обзира шта ми чинили изгледа да су моћници двно све планирали у детаље и да тај план извршавају у цјелини. Наша два народа не припадају визији њиховог будучег свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

04.02.2023 17:40

Пазња србијо,онај босански Медо додик би могао грдно костати србију ако вам он буде предлагао нацин како да ресите косовско питање.Он само зна добро ста су милијарде у новцу и да га нико негања за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТО

04.02.2023 17:45

Лажни предсједник РС каже да је национални интерес Србије Република Српска. Која коњина. Па није ти ово пељешки мост мајмуне.Зато ти идеш у Србију да просиш новац за развој појединих Општина,док овде крадеш од народа,и проглашаваш национални интерес у име Дрбије. Ја то нисам никада до сада то чуо од Вучића. Него мајмуне престани већ једном да уништаваш и Стбију и РС. Што те ђаво једном несклони да овоме народу просвијезли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.02.2023 17:53

Стварно претеравате са тим "рудоња", и осталим ружним речима. Све док се Срби свадјају, они у Србији и они у Р.Српској, сви наши непријатељи трљају руке. Време је за мало озбиљности, увреде, звоцање, приговарање, пљување, шта нам може добро донети? Колико смо заглибили, видело се у Скупштини Р.Србије. Време је врло озбиљно, опасно а ми неозбиљни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

04.02.2023 18:04

Напротив! Ми смо озбиљни и преозбиљни. Ријешили смо да завршимо са кукавичијим јајетом које су хрватски обавјештајци подметнули Србима, а то јаје се одазива на име Милорад Додик. Знамо за све договоре које је направио. Знамо зашто баш он одговара Шмиту. Знамо за 11%. Знамо да га многе бриге море.

Name

Ре

04.02.2023 18:08

Тај рудоња је све покрао,унистио,задузио и раселио. Њему се треба јасно казати да је доста висе. Изборе је покрао.

Name

Идеално

04.02.2023 18:14

Ма ајде шта нам наприча? Стварао сам ову творевину, да богдом нисам... Шта ја имам од ње? Добио отказ пред пензију. И сад ја треба да је волим, пазим, мазим... Не то ћу пустити теби и Додику па је ви браните. Благо нама, кукала нам мајка.

Name

+

04.02.2023 17:55

"ДОДИГ" ЈЕ УНИШТИО РС. МНОГИ ТО ЈОШ НИСУ СХВАТИЛИ. ЗА ЊЕГА ЈЕ ШАТОР, БУКАЊЕ И ПРИЧАЊЕ ВИЦЕВА ПОД ЊИМ. ТАКО ЈЕ ФОРМИРАО СНСД И ИНА НАЈВИШЕ ЧЛАНОВА, КОЈИ ГА У СВЕМУ СЛИЈЕДЕ. ТУЖИЛАШТВО И СУДСТВО КОРУМПИРАНИ. А ЛУКАЧ ОСТАВИ СВЕ ТАКО НЕСРЕЂЕНО. ХАОСИЛИ СИТНЕ РИБЕ, А КРОКОДИЛИ ОСТАЛИ. САМО ВИЈЕРУЈЕМ, ДА БИ ВУКАН БИО ИСКРЕН ДА УВЕДЕ РАД У РЕД У ПРАВОСУДНОМ СИСТЕМУ. БЕЗ ТИГА И КАЗНЕ ЗА ГРЕШКЕ, НЕСТАЋЕ И РС Н И НА ПАПИРУ. ПОКРАДЕНА ОВОЛИКО, РАСЕЉЕНА, ЗАДУЖЕНА, И САВ НАРОД У ЈАДУ И БЕЗНАЂУ ЈЕ ВЕЋ ЉУШТУРА ИД ДЕЈТОНА. "ДОДИГ" ЈЕ НЕЗАЈАЖЉИВИ ПРОКЛЕТ. ВИДИ СЕ ДА ИМА АПЕТИТЕ, ДА УНИШТИ СВЕ СРБЕ. А ЗАТО СУ ГА У МИРУ ДОВЕЛИ СТРАНЦИ. ВУЧИЋ НЕ МОЖЕ У ЈАСЕНОВАЦ, А "ДОДИГ ИКОНА" И У РУСИЈУ И У ХР. И МИЛАНОВИЋ У ЛАКТАШЕ. СИРОТИЊУ БИ ДА БРАНИ ЊИХОВО БОГАСТВО. ЗАТО СВЕ БАЦА НА КОЦКУ. ЗНА ДА ИМА ЗАШТИТУ СТРАНИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

04.02.2023 17:57

Ма би тај бескичмењак радо да буде власт у Србији,да и тамо србе опљачка и уништи.Дезертер додик и жељка,унука диде пеја мсрића(усташка унука)

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

04.02.2023 18:40

ХОЦЕ ЛИ МОЗДА ДОДИК ПОСЛАТИ НА ПРЕГОВОРЕ ОНОГ ИЗЛАПЈЕЛОГ ПРОДАНОВИЦА КОМЕ ЈЕ УТРПАО ДА БУДЕ НАЦЕЛНОК БРАТУНЦА,ЦОВЈЕК ИЗГКЕДА КАО ДА ЈЕ ИЗВАДЈЕН ИЗ МРТВАЦКОГ САНДУКА,НАЛУОАО СЕ ГЛУПИСТИ,А ПОКРАО ПОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.ТО СУ ДИДИКОВИ КАДРОВИ СА КОЈИМ РАСПОЛАЗЕ.ДЈЕКНА ЈЕ УМРЛА САМО НИКО ДА КАЗЕ.

Name

04.02.2023 18:10

Ако Србија иста буде рјесавала у пакету опет це се смањит,док је Вуцка бар це остати иста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија је дрзава

04.02.2023 18:15

А КиМ је Србија. БиХ је дрзава а РС је њен саставни без кога нема ни БиХ, као сто и без КиМ нема Србије. Не тразити хјјеба над погацом, никоме није доњело добро јер мозе остати гладан а и преситом зна опако да пресједне.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.02.2023 19:32

У праву си председнице мада би многи вољели да је тако

Name

аналитицар

04.02.2023 20:15

Бит це да је обрнуто без БиХ нема ни РС,зато не треба тразити хљеба над погацом.

Name

Једно са сигутносцу

04.02.2023 18:24

Свијет зна и свјестан је цињенице кроз историју да крсаски рат никада није био ни руски рат а ни српски рат.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

04.02.2023 22:59

А чији је ово рат? Указао се Русима Дјаво ,а свијет и сироти Украјинци никако да се га отарасе,као и некад Хитлера.

Name

Не знаш хисторију

05.02.2023 11:09

...очигледно, багро! Није ли ваш свети Саво повео крсташки рат против богумила у Босни и данашњем Санџаку (Рашкој) и то на захтјев папе? Додуше, то је био једини крсташки рат од стране тзв спц секте али је био крсташки рат.

Name

Обисло свијет

05.02.2023 11:58

Када поданици кијевског нацистицког резима разапињу "по сазнањима" православца свеједно да ли украјинске или руске православне цркве на крст а окупљени се церекају.... Камо среце да то није али на сву залост јесте и многи су свјесни о каквом злу у 21 вијеку је ријец, а неки це узалуд само наставити са бацањрм прасине у оци "напад на суверему земљу", људска итд. права, демократија, диктатор, агресор и остале мантре....

Name

зокy

04.02.2023 18:40

ГЛАВОЊА МАЛО МАЛО ПА ДИЗЕ ТЕНЗИЈЕ ДА БИ СКРЕНУО ПАЗЊУ СА КАТАСТРОВАЛНИХ ЕКОНОМСКИХ, ФИНАНСИЈСКИХ И ДРУГИХ ПРОБЛЕМА. ПЕНЗИОНЕРИ, БОРЦИ, РАДНИЦИ,ДИВЉАЊЕ ЦИЈЕНА, АКЦИЗЕ, МИЛИОНСКЕ РАТЕ КРЕДИТА, ЗАТАСКИВАЊЕ КРИМИНАЛА КОРУПЦИЈЕ ИТД. ЗАОБИЛАЗИ У СИРОКОМ ЛУКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја па ја

04.02.2023 21:55

Ма мозете ви прицати ста хоцете,али долази до расплета на просторима бивсе Yуге,тако сто це те се ви срби морати побити медјусобно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бухаха

04.02.2023 22:47

Ма кога брига ста овај педерчина из Бугојна лапрда, сељаче остаје сељаче,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.02.2023 08:26

Нешто ми је познат овај могући сценаријо, " распакивање Дејтона" неминовно би знаћијо поћетак новог рата на овом простору, а они који би све то закували, извукли би своје пљачком стећено богатство из РС, и заједно са својим породицама, негдје из иностранства, патријотски подржавали свој напаћени народ, у том новом рату!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леx специалис

05.02.2023 08:51

РС и Косово су неупоредиве ситуације. Боље би било међеду да зашути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хефтач

05.02.2023 09:17

Па ти си га питао парама и пред изборе му долазио на ноге пи.ко једна.У праву је,ти си побацај српског народа,рудоња те насанкао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма иди бегај

05.02.2023 10:25

Кад се дотера," Цар до дувара", онда је касно.Колико пута до сада је изрецено "нецемо","нецу","неце" и ...? Бице како це бити, за то не треба кристална кугла.

ОДГОВОРИТЕ