Јапан открио 7000 острва, за које није знао да их има

Јапан је недавно пребројао своја острва и открио да их има 7.000 више него што се пре мислило.

Занимљивости 02.03.2023 | 16:32
Јапан открио 7000 острва, за које није знао да их има

Дигитално мапирање које је израдила Управа за геопросторне информације Јапана (ГСИ) недавно је открило да на територији Јапана постоји 14.125 острва, двоструко више од броја 6.852 који је у службеној употреби од извештаја јапанске обалске страже из 1987. године.

Међутим, ГСИ је прошле седмице нагласио да нова бројка одражава напредак у геодетској технологији и да није променила укупну површину земље у поседу Јапана.

Речено је да је, иако не постоји међународни споразум о томе како бројати острва, коришћен исти критеријум величине као и претходно истраживање пре 35 година.

Иначе, острва која окружују Јапан била су у средишту неколико територијалних спорова.

Јапан полаже право на јужне Курилска острва које држи Русија, а које Токио назива Северним територијима. Спор датира још с краја Другог светског рата.

Јапан такође тврди да има историјско право на ненасељена острва Сенкаку у Источном кинеском мору, којим тренутно управља, али Кина је више пута оспорила ту тврдњу.

У међувремену, Јапан и Јужна Кореја остају у више од 70 година дугом спору око суверенитета групе малих острва познатих као Докдо код Сеула и Такесхима код Токија у Јапанском мору, које Кореја назива Источним морем.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар