Животна прича Мице Трофртаљке вредна холивудског филма!

- Ја сам слатка, сукњица ми кратка, сви ми кажу да сам трофртаљка“ стих је по којем је Милица Остојић добила свој чувени надимак - Мица Трофртаљка.

Забава 15.03.2023 | 18:36
Животна прича Мице Трофртаљке вредна холивудског филма!

Једна од највећих кафанских звезда шездесетих и седамдесетих живела је осам година са супругом и децом на релацији Франкфурт – Милићевци, а наступала је по Немачкој, Француској, Аустрији…

 

- Звали су ме секс-бомбом. Један новинар ме је питао бих ли се сликала у бикинију. Давали су ми велики новац, али нисам пристала - испричала је једном приликом Мица.

Milica Ostojić, Mica Trofrtaljka <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН YОУТУБЕ<бр /><бр />

И у детињству је највише волела музику, а за школу није марила.

- Слагала сам да сам пала у школи, на поду сам се склупчала и превијала. Била сам криминалац, опасан, откако сам се родила. Други ђаци су се окупили, ја јаучем и вичем: „Слепо црево“. Па, која би будала то направила? Све само да не идем у школу. Али оца никад нисам осрамотила - присетила се Мица.

- Удала се када је имала свега 17 година, и то за Радосава, којег је до тог тренутка видела само трипут. Сви су се противили том браку, чак и његов брат, који му је нудио нови аутомобил ако се растане од певачице и „спаси породицу срамоте“. Радосав је остајао са својом супругом, која је, скандала ли, носила мини-сукњу.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2019/05/09/22/1846093_сцреенсхот-6_фф.јпг?вер=1678896955" алт="Мица Трофртаљка" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН YТ<бр /><бр />

Петком је са супругом продавала поврће на плацу, а једном приликом свратила је у кафану код извесног Даце у близини Чачка и замолила га да отпева две-три песме. Он је пристао и врло брзо је било тешко наћи слободно место у кафани. Већ 1968. године објавила је своју прву песму - „Даворике дајке“, која је продата у 400.000 примерака.

- Људи су кренули на пијацу, а кад су у продавници видели моју плочу, заборавили су зашто су дошли и купили је. Новац сам носила у џаковима, нисам могла да га потрошим. Изашла сам из сиротиње, сламаре, газила по трњу да се извучем из беде и гледала само напред - причала је Мица.

У свим тешким и лепим тренуцима поред ње је био супруг Радосав. Он ју је пратио на свим наступима како би избегла непријатне ситуације. Неке се, међутим, нису могле избећи, али она је умела да се одбрани.

- Један је момак био неугодан и питала сам га: „Знаш ли, дечко, коме си то рекао?“. Он каже: „Теби“, а ја: „Одмах да си изашао из кафане јер иначе те нема, убијем те за минут“. Он није хтео да изађе, ја узела пиштољић из торбице и рекла: „Излази да те моје очи не виде“. Изашао је, па се вратио, а ја два метка у брдо горе, пуцам. Сви побегоше из кафане - присетила се певачица.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2019/05/13/14/1849207_123_фф.јпг?вер=1678896985" алт="Мица Трофртаљка, Јосип Броз Тито" /> <фигцаптион><спан цласс="имгСоурце">ФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ, ПРОФИМЕДИА<бр /><бр />

Како је испричала, људи су због ње „стајали у реду као за хлебац“. Ипак, нису сви одобравали њене контроверзне текстове.

- Неки тамо уредници су тражили да ме забране, говорили су да су ми песме шунд. Читали су текстове, али ниједан није могао рећи зашто је „Гурам, гурам, па неће да уђе“ шунд. Кад људи купују ципеле, морају гурнути ногу да је пробају - рекла је она.

Она се пожалила и да за њу није било места на телевизији јер су њене песме оцењиване као „срамотне“, али тако није мислио Јосип Броз Тито, који је седео у првом реду у Дому синдиката на додели златних и сребрних плоча, када је Мица певала свој хит „Даворике дајке“. Наводно, Броз је тражио и да му Трофртаљка отпева песму „Нишка бања“, а иако су је упозорили да пази на понашање пред маршалом и првом дамом Јованком, Мица је играла њишући куковима.

<стронг>- Цела дворана ме је пратила аплаузом, на челу с Титом и Јованком - испричала је.

Филмску каријеру започела је филмом „Мирис пољског цвећа“, у којем је играла кафанску певачицу, а главни глумац био је Љубав Тадић. У једној сцени покушавао је да је скине, што јој није пријало.

- Љуба ми приђе, треба да ме раскопча, а ја не дам. То ми је био први филм, нисам то волела - рекла је.

Она је касније снимила још пет филмова, а <а хреф="хттпс://www.курир.рс/забава/култура/4063804/овако-сад-изгледа-тунел-у-ком-је-сниман-култни-српски-филм" таргет="_бланк" рел="ноопенер">најзапаженију ролу имала је у култном остварењу „Лепа села лепо горе“, у којем је играла лик Ђане.

Кафанска певачица која је стекла регионалну славу и филмску каријеру и постала једно од најдражих лица на Балкану напустила нас је у 77. години. Преминула је у старачком дому, а боловала је од деменције.

(Курир.рс/КурирСтил)

Коментари / 0

Оставите коментар