Шта је разлог измјештања нуклеарног оружја?

Русија ц́е поставити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, најавио је њен председник Путин и одмах изазвао реакције са Запада.

Свијет 26.03.2023 | 21:04
Шта је разлог измјештања нуклеарног оружја?

Путин је рекао да се тим потезом нец́е нарушити споразуми о неширењу нуклеарног наоружања и упоредио га са постављањем оружја САД у Европу, преносе руски државни медији.

Москва нец́е пренети контролу над својим оружјем на Минск, додао је он.

Белорусија има дугу границу са Украјином, а са чланицама НАТО-а Пољском, Литванијом и Летонијом.

Ово ц́е бити први пут од средине 1990-их да ц́е Москва имати нуклеарно оружје ван земље, пише Би-Би-Си.

Распад Совјетског Савеза 1991. године значио је да се оружје налазило у четири нове независне државе - Русији, Украјини, Белорусији и Казахстану.

Све бојеве главе су, међтим, пренете у Русију 1996. године.

Белоруски режим је чврст савезник Кремља и присталица инвазије на Украјину.

Шта је тактичко нуклеарно оружје?

Као што је то и обично случај са Путином, свет би требало да “прочита ситна слова” и провери контекст. Оружје које Путин планира да пребаци у Белорусију није стратешко нуклеарно оружје, те џиновске интерконтиненталне балистичке ракете које би, ако буду испаљене, могле да окончају живот на Земљи.

„Тактичко“ нуклеарно оружје односи се дакле на оно које се користи за специфичне добитке на бојном пољу, а не на оно са капацитетом да збрише градове.

Нејасно је колико таквог оружја има Русија, с обзиром да је то подручје које је још увек обавијено хладноратовском тајном.

Путин се дави у проблемима

Путин је претио могуц́ношц́у нуклеарног рата последњих годину дана, посебно када његова војна операција у Украјини посустаје, пише Си-Ен-Ен.

То би могло помоћи да се објасни контекст Путинове објаве. Он је тренутно човек са много проблема. Руске снаге бомбардују украјинске градове из ваздуха, али њихов копнени рат не напредује много.

Осим неколико нових трговинских споразума са Кином, Путин није добио много од свог самита са кинеским лидером Си Ђинпингом.

Ако ништа друго, чини се да је Русија сада млађи партнер Кине.

Затим ту је Међународни кривични суд и налог за хапшење који је издао за Путином.

Путин рекао је у суботу руској државној телевизији да је белоруски лидер Александар Лукашенко већ дуго постављао питање постављања тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.

- Ни ту нема ничег необичног. Прво, Сједињене Државе то раде деценијама. Оне вец́ дуго распоређују своје тактичко нуклеарно оружје на територији својих савезничких земаља. Русија ц́е од следец́е недеље почети да обучава посаде за руковање оружјем. Изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биц́е завршена до 1. јула - рекао је руски председник Путин.

Мали број тактичких ракетних система “искандер”, који се могу користити за лансирање нуклеарног оружја, вец́ је пребачен у Белорусију, рекао је председник Путин.

Он није прецизирао када ц́е само оружје бити послато.

Стручњаци кажу да је развој значајан, јер је Русија до сада била поносна што за разлику од САД, није распоређивала нуклеарно оружје ван својих граница.

Најава постављања оружја у Белорусију долази само неколико дана након посете Си Ђинпинга Москви, током које су Русија и Кина издале заједничку изјаву у којој се каже да „све нуклеарне силе не смеју да размештају своје нуклеарно оружје ван својих националних територија и морају да повуку све нуклеарно оружје оружје распоређено у иностранству“.

Руски лидер је такође бизарно тврдио да је Лукашенко поставио питање о нуклеарном оружју након изјаве Велике Британије раније ове недеље да ће снабдевати Украјину гранатама са осиромашеним уранијумом.

Осиромашени уранијум је нуспроизвод процеса обогац́ивања за производњу нуклеарног оружја или горива, па је као резултат мање радиоактиван. Његова војна намена је као чврст и продоран метал за гранате и, иако његова токсичност чини његову употребу на бојном пољу контроверзном, он није нуклеарно оружје.

У недељу је највиши саветник за безбедност украјинског председника Володимира Зеленског рекао да су планови Русије „корак ка унутрашњој дестабилизацији“ Белорусије и предвидео да ц́е антируско расположење у земљи расти.

„Кремљ је узео Белорусију као нуклеарног таоца“, написао је Алексиј Данилов на Твитеру.

САД – друга нуклеарна суперсила у свету – опрезно су реаговале на руски договор о постављању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.

Високи званичник америчке администрације каже да нема знакова да Москва планира да употреби своје нуклеарно оружје.

Верује се да је америчко нуклеарно оружје ускладиштено у шест база: Клајне Брогел у Белгији; Ваздухопловна база Бухел у Немачкој; ваздушне базе Авиано и Геди у Италији; Ваздушна база Волкел у Холандији; и Инџирлик у Турској.

Тврдокорни заговорници рата међу руским политичарима и коментаторима дуго су спекулисали о нуклеарним ударима, рекавши да Русија има право да се брани нуклеарним оружјем ако буде притиснута.

Празне претње?

Већина западних стручњака сматра да се ради о претњи и да Путин нема намеру да употреби оружје.

„Покушај нуклеарног застрашивања“ – тако је немачко Министарство спољних послова у суботу увече описало Путинову најаву.

„Поређење које је председник Путин повукао са размештањем нуклеарног наоружања НАТО је погрешно и не може оправдати корак који је најавила Русија“, саопштено је у Берлину.

Бела кућа и Пентагон за сада не виде потребу за делањем.

- Нисмо видели разлоге за прилагођавање нашег стратешког нуклеарног става, као ни било какве доказе да се Русија спрема да употреби неко нуклеарно оружје - рекла је портпаролка Савета за националну безбедност, преноси "<а хреф="хттпс://www.дw.цом/ср/руске-атомске-бомбе-у-белорусији-јо%Ц5%А1-једна-празна-претња/а-65125975">Дојче веле".

Амерички Институт за ратне студије сматра да овај потез Кремља ништа не значи, те да је опасност од употребе нуклеарног оружја и даље веома ниска. Како подсећају у једној анализи, Русија већ сада теоретски може нуклеарним оружјем гађати било коју тачку на планети.

Путин је, оцењује се у анализи, „актер који се плаши ризика, који опетовано прети употребом атомског оружја, без намере да га стварно употреби“.

Опасна ескалација?

Има и забринутијих гласова поводом вести да ће Русија први пут од деведесетих година стационирати атомско оружје ван своје територије.

То је „изузетно опасна ескалација“, кажу у Међународној кампањи за укидање нуклеарног оружја (ИЦАН), женевској организацији која је и носилац Нобелове награде за мир.

Према њима, због рата у Украјини расте могућност да се оружје употреби грешком, због погрешне процене или лоших података са терена.

Организација подсећа на међународни Уговор о забрани нуклеарног оружја који државама забрањује да допусте стационирање страних атомских бомби.

Додуше, тај уговор је тигар од папира – потписале су га свега 92 земље, а међу њима нису ни Русија ни Белорусија. Као ни државе које складиште америчке нуклеарне бомбе попут Немачке, Белгије, Италије, Холандије и Турске.

(<а хреф="хттпс://www.блиц.рс/вести/свет/засто-је-путин-бас-сада-одлуцио-да-постави-тактицко-нуклеарно-орузје-у-белорусији/3јвмфyм">Блиц) Фото: ПРОФИМЕДИА, АП, ТАЊУГ / РИНГИЕР

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дзо

26.03.2023 20:09

Опет професионални непристрасни новинари бе ен а преносе јос непристрасније и професионалније новинаре ци ен ен а б л и ца итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

27.03.2023 05:40

И треба да се обезбиједе и чувају своје границе од западњака!

Name

Приједорчанин М.

27.03.2023 06:02

Видим Запад још није довољно проучио и схватио Русе и Русију.никад се нешале,што кажу тако чине.

Name

Нису имали

27.03.2023 07:56

Када проуцавати од пљацке по свијету... .

Name

Амбасадор

26.03.2023 20:12

Тиха окупација Бјелорусије од стране Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим

27.03.2023 07:47

Нико од Бијелих Руса се не буни, па не видим зашто би ти?! Или можда мислиш да је за њих боље да их окупирају Амери, Енглези и Ватикан???

Name

Корослав

26.03.2023 20:14

Могуће ,ако Руси употребе нукл.оружје грешком да ће друга страна употребити без грешке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2023 07:48

Ако Руси "грешком" употријебе нуклеарно оружје, онда она друга страна неће имати времена да употријеби своје!

Name

Гама Раy

26.03.2023 20:17

Нуклеарни рат је неминован, запад ће први напасти Русију, њих не занима Народ тамо, они планирају све то тамо побит, после са скафандерима и заштитним одјелима оплест по ресурсима ! Да је ту упаст, ту ће бити добра плата, обзиром на тешке услове рада(радијација) !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под хитно

27.03.2023 07:49

Код доктора!

Name

Ха Ха

27.03.2023 13:37

Ти под хитно у Библиотеку ! Да си читао Књиге у мјесто Кладионичарски Билтена, знао би шта је Сраказам, а овако ... !

Name

Алекс

26.03.2023 20:30

Па Путине сто распоредјујес орузје на границе Нато савеза? Ста сад ако они крену у специјалну операцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2023 07:50

Неће имати кад! ?

Name

Ре за ре

27.03.2023 14:47

Руси су познати по ефикасности .. Освајају фабрику по осам мјесеци.

Name

Бират це ове ракете ко је ко

27.03.2023 03:21

Сад смо сви скупа надрљали. Бас це ракете бирати нацију и вјеру. А зрацење це се сирити ко куга . Сви сммо псјетили посљедице Цернобила а да не прицам о овоме. Све болесне будале сто лијеце свој его на народу сиром свијета требају отици у прослост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.03.2023 07:10

Без обзира на то, дали је нуклеарно оружје тактичко, или стратешко, ако буде употребљено, неминовно ће изазвати реакцију стране која је нападнута, и усљедиће конра удар, а то би свакако изазвало глобални нуклеарни сукоб, који би уништијо живот на овој планети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

27.03.2023 08:24

Освајају Бахмут градић од 15000 хиљада становника и никако да га освоје и тако већ 7 мјесеци.Тако је то када се будала осили и прецјени своје могућности ,а ствари на терену показују сасвим другачије на терену.За њих вреди она пословица кад будала баци камен у бунар ни 40 мудраца га не може извадити.

Name

У Бахмуту

27.03.2023 10:05

Су силом мобилисани људи без икакве обуке,нацисти су у позадини као спремају офанзиву.... Лоповска посла али бас њих руси стрпљиво цекају .. Сигурно сада и знају куда воде сви ти дорадјени ходници итд итд....

Name

Корослав

29.03.2023 19:13

Мораш се ићи ангажирати није довољна само морална потпора треба што више људи по Србији и РС ангажирати тако ће нацисти пре бити побиједјени.??.

Name

Разлог је

27.03.2023 07:29

Орузје са осиромасеним уранијумом којим Запад зели да трује по Украјини и Русији и Бјелорусији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избор

27.03.2023 10:15

Путне ако бациш ракете, каква корист од твога усраног живота, ако све побијеш. Магарац један, показали сте колико сте пјешадијски јаки. Твоје специјалне операције су најглупље што си могао урадити. Најреалнији чин би био да се убијеш од срамоте свих војника који изгидоше за твоје курчење. Ослободио би многе патњи, а и народ би оживио. Тешко да имаш избора, ил да срамоту носиш као најгори вођа и предсједник Русије или да осиромашиш и разориш Земљу. Шта год да изабереш, остаћеш у свјетским очима говнар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.03.2023 10:22

А сто су амери инсталирали исто такво орузје на бар 6 локација у Европи, и планирају га инстакирати на подморницама у Аустралији, то би требало бити ОК. А сто то амери могу све сто хоце, а други не? Ово сто раде Руси, је само одговор на понасање амера. Сад морамо слусати њихову галаму, и подметања ста то раде Руси. Исто це у краткк време поцети радити и Кинези. Вала се од дјавола одбранити.

ОДГОВОРИТЕ