Радиоактивни громобрани зраче изнад Вишеграда и Рогатице

Радиоактивни громобрани су постављани на објекте шездесетих и седамдесетихх година прошлог вијека широм бивше Југославије.

Република Српска 28.03.2023 | 16:40
Радиоактивни громобрани зраче изнад Вишеграда и Рогатице

Према подацима Савјета министара БиХ у овој држави тренутно има 270 радиоактивних громобрана, који потичу из периода бивше Југославије, а забрањени су за употребу  у Босни и Херцеговини.  Ови громобрани су стална опасност за здравље људи.

Радиоактивни громобрани су постављани на објекте шездесетих и седамдесетихх година прошлог вијека широм бивше Југославије.

У Рогатици на локацији предузећа „Сјемећ“, у близини средње школе и објеката „Агрокомбината“ , на улазу у овај град  као и поред Градске дворане налази се по један радиоактвни громобран. 

Два громобрана се налазе и на висоравни Борике код некадашњег хотела и објеката за смјештај расних коња.

Милош Грујић из Рогатице је један од инжињера који их је својевремено постављао.

„Конструкција громобрана  се састоји од жељезних цијеви и анкера а на врху у језгру налази се радиоактивни елеменат еуропиум 132. Постављање овог заштитника од грома се не може обавити  без посебне опреме коју посједује једино Институт у Винчи код Београда., „прича Грујић.

Ова врста громобрана посебно зрачи ако су покварени  па су се морали редовно сервисирати.

"Рок трајања провјеравају стручњаци из Винче свако пете године и установе да ли је исправан или не. Неисправни су се уклањали и замјењивали новим. Послије одбрамбено отаџбинскг рата у Рогатици нико никад није ни прегледао постојеће громобране, „ истиче Грујић.

О проблему радиоктивних громобрана писао је Грујић и републичким институцијама а с тим су упознате и локалне заједнице. Нико досад ништа није предузео.

У Вишеграду на локацији бивше фабирке „Варда“, у насељу Душче, постоје три радоактивина громобрана на врло малом простору.

Кућа Дјока Балчаковића налази се само на око 200 метара ваздушне линије од громобрана у кругу бивше  „Вардине“ пилане.

„Читао сам о томе, алии нико никад није доазио да  громобране склони. Ово је насеље са доста становника . Ако су опасни по здравље  ту су ми дјеца, четворо унучади  и бринем за њих“, каже Балчаковић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Трн

28.03.2023 16:09

Исти громобрани постоје на бијелим солитерима у Бијељини и јос много других објеката и зграда,нико никада није ни споменуо о потенцијалног опасности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

28.03.2023 16:49

Исти случај у центру Зворника, налази се на спортској дворани. Неспособне власти нису способне да га уклоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зворник

28.03.2023 20:28

Власти су способне за богаћење а ти громобрани њима не сметају. Ј.бо то.

Name

Нострадамус

28.03.2023 18:53

Припрема се терен како би се скренула пазња са бомбардовањем Натоа са осиромасеним уранијим.Сад це бити да су ове антене од седамдесетих радиоактивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивко

28.03.2023 20:01

НЕЦЕ ВАС ПОБИТИ ГРОМОБРАНИ ПОБИЦЕ ВАС ЛОПОВ ДОДИК И ЦРВЕНА СЕКТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебелокожац

29.03.2023 06:52

Они нису радиоактивни, вец су само мало радиоактивни

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЛОНИТЕ

29.03.2023 08:25

А ВИ ГОСПОДИНЕ, СТА ВАС СПРЕЦАВА ДА ОРГАНИЗУЈЕТЕ УКЛАЊАЊЕ РАДИОАКТИВНИХ ГРОМОБРАНА?

ОДГОВОРИТЕ