ФЗО РС: Грађани ће имати осигурање наредних 60 дана

Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС), у складу са одлуком Владе РС, омогућио је да здравствено осигурање у наредних 60 дана имају и грађани који нису осигурани, али су послодавци дужни да измире своје законске обавезе у наведеном периоду.

Република Српска 05.06.2023 | 12:57
ФЗО РС: Грађани ће имати осигурање наредних 60 дана

"Влада Републике Српске је донијела одлуку да се грађанима који су остали без здравственог осигурања након укидања ванредне ситуације омогући да користе права из области здравствене заштите у прелазном периоду до 60 дана.

"Међутим, ова одлука не значи да послодавци не треба да измирују своје обавезе нити да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања. Сада је потребно да послодавци схвате да им се излази у сусрет и да искористе овај прелазни период да измире своје законске обавезе како не би испаштали радници и њихове породице", наводе из ФЗО РС.

Позвали су грађане који и након три године нису регулисали свој статус осигурања,  да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање, јер је било више него довољно времена да регулишу свој статус осигурања.

Иначе, Законом о обавезном здравственом осигурању РС и Законом о доприносима јасно је дефинисано ко коју категорију грађана пријављује на осигурање и ко је дужан да плаћа доприносе.

"Тако да је рок од 60 дана период који послодавци треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза када су у питању доприноси за здравствено осигурање. Када се уплате доприноси ФЗО РС ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, како је предвиђено законом, а не у задњи час", истичу из Фонда.

Додају да је важно да осигураници знају да, када се уплате доприноси, Фонд "пушта" осигурање на период од два мјесеца.

"Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање", наводе из Фонда.

Напомињу да је Фонд у протекле три године због ванредне ситуације финансирао здравствену заштиту и за неосигуране грађане, али да су константно позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

05.06.2023 13:02

А након тих 60 дана опет це бити без осигурања и тако годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдо

05.06.2023 15:30

А ко се разболи након 60 дана нека му је Порфирије на помоћи ☦️

Name

Брдар

05.06.2023 15:10

Приватник не плати нема осигурања. Дрзава не плати има. Блокирајте све. Закон мора б8ти исти за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не лажите народ

05.06.2023 15:34

Шта се дешава са системом? Овај проблем имају и радници фирми за које је плаћен допринос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СгтБруталиск

05.06.2023 16:19

Ја ћу радије пити чај него се лијечити у пропалим здравственим институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротињско царство

05.06.2023 18:35

Од данас је и андол на вересију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2023 19:54

Дешава се то да су паре предвиђене на социјално прнзионо и здравствено осигурање преусмерене.