Ко је најближи да замијени Тегелтију у фотељи министра?

Министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија идуће седмице сјешће у фотељу директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, а иако име његовог насљедника још није званично саопштено, "Гласу" је из више извора потврђено да је фотељи најближи функционер СНСД-а и одборник у бањалучкој Скупштини града Срђан Амиџић.

Босна и Херцеговина 07.06.2023 | 08:51
Ко је најближи да замијени Тегелтију у фотељи министра?

Позиција министра у том ресору у Савјету министара БиХ је у овом мандату  у расподјели власти, припадала странкама са српским предзнаком те је тако Зоран Тегелтија, Амиџићев партијски колега, предложен, а касније и потврђен у парламентарној процедури за министра финансија и трезора.

Међутим, Тегелтија је половином маја именован за новог директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ након што је на конкурсу остварио највише бодова, али и политичког договора унутар владајуће коалиције на заједничком нивоу власти да та позиција, први пут од оснивања те Управе, припадне представницима српског народа.

Тегелтија у нову фотељу треба да засједне 15. јуна, а откако је потврђено да одлази из Савјета министара и у самом СНСД-у је потврђено да постоји више имена која су у игри за његовог насљедника. Као потенцијални кандидати су помињани, уз Амиџића, и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, члан Управног одбора УИО БиХ Далибор Томаш и Милорад Ђурђевић, који је близак сарадник Тегелтије за вријеме његових мандата у Влади Српске и Савјету министара.

И док су са истока слали поруке да сматрају да нови министар треба да буде управо неко из њихових редова, не износећи имена и презимена, први су се јавно огласили из бањалучког градског одбора, који предводи Владо Ђајић, и саопштили да је управо Амиџић њихов приједлог за министра финансија и трезора у Савјету министара.

Осим његове стручности, као доктора економских наука, истицали су и то да би, како је рекао сам Ђајић, било дегутантно да сва три министра у Савјету министара буду из Источног Сарајева, док су из источносарајевског СНСД-а раније тврдили да и нови министар треба да буде њихов кадар јер га немају у Влади Српске.

Амиџић, који је током политичке каријере био и посланик у републичком парламенту, али и замјеник градоначелника Бањалуке, јуче није одговарао на телефонске позиве, а саговорници "Гласа Српске" блиски врху СНСД-а тврде да је, према информацијама које су дошле до њих, готово извјесно да би управо он требало да буде званично предложен за новог министра у Сарајеву.

- Срђана Амиџића је прихватио и врх странке - рекао је један од саговорника, уз опаску да очекује да, ако све остане како је сада, одлука буде објелодањена убрзо јер Тегелтију неколико дана дијели од преузимања челне позиције у УИО БиХ.

Новог министра финансија и трезора, према важећим правилима, предлаже предсједавајућа Савјета министара, у овом мандату Борјана Кришто (ХДЗ), Представничком дому Парламента БиХ, а потребно је да кандидат прође и одређене провјере у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) и Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

Законом о Савјету министара БиХ је дефинисано да министри и замјеници министара могу поднијети оставку без образложења. Насљедник министра или замјеника преузима дужност након што га потврди Представнички дом.

(Глас Српске)  Фото:Мондо

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тито

07.06.2023 09:43

Ћосић је будући министар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2023 11:34

Јел то онај пијано.

Name

МК

07.06.2023 10:01

Да ли је могуће да га Ћоса испуши.Додик му је обећао то мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

07.06.2023 10:06

Најреалније би било да буде неко из Зворничке регије, јер Зворник годинама даје добар странацки резултат, какав Ћосић, Амиџић, смијешни ликови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2023 11:57

Саћемо мало трачарати о томе!

ОДГОВОРИТЕ