Ko je najbliži da zamijeni Tegeltiju u fotelji ministra?

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija iduće sedmice sješće u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a iako ime njegovog nasljednika još nije zvanično saopšteno, "Glasu" je iz više izvora potvrđeno da je fotelji najbliži funkcioner SNSD-a i odbornik u banjalučkoj Skupštini grada Srđan Amidžić.

Bosna i Hercegovina 07.06.2023 | 08:51
Ko je najbliži da zamijeni Tegeltiju u fotelji ministra?

Pozicija ministra u tom resoru u Savjetu ministara BiH je u ovom mandatu  u raspodjeli vlasti, pripadala strankama sa srpskim predznakom te je tako Zoran Tegeltija, Amidžićev partijski kolega, predložen, a kasnije i potvrđen u parlamentarnoj proceduri za ministra finansija i trezora.

Međutim, Tegeltija je polovinom maja imenovan za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nakon što je na konkursu ostvario najviše bodova, ali i političkog dogovora unutar vladajuće koalicije na zajedničkom nivou vlasti da ta pozicija, prvi put od osnivanja te Uprave, pripadne predstavnicima srpskog naroda.

Tegeltija u novu fotelju treba da zasjedne 15. juna, a otkako je potvrđeno da odlazi iz Savjeta ministara i u samom SNSD-u je potvrđeno da postoji više imena koja su u igri za njegovog nasljednika. Kao potencijalni kandidati su pominjani, uz Amidžića, i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, član Upravnog odbora UIO BiH Dalibor Tomaš i Milorad Đurđević, koji je blizak saradnik Tegeltije za vrijeme njegovih mandata u Vladi Srpske i Savjetu ministara.

I dok su sa istoka slali poruke da smatraju da novi ministar treba da bude upravo neko iz njihovih redova, ne iznoseći imena i prezimena, prvi su se javno oglasili iz banjalučkog gradskog odbora, koji predvodi Vlado Đajić, i saopštili da je upravo Amidžić njihov prijedlog za ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

Osim njegove stručnosti, kao doktora ekonomskih nauka, isticali su i to da bi, kako je rekao sam Đajić, bilo degutantno da sva tri ministra u Savjetu ministara budu iz Istočnog Sarajeva, dok su iz istočnosarajevskog SNSD-a ranije tvrdili da i novi ministar treba da bude njihov kadar jer ga nemaju u Vladi Srpske.

Amidžić, koji je tokom političke karijere bio i poslanik u republičkom parlamentu, ali i zamjenik gradonačelnika Banjaluke, juče nije odgovarao na telefonske pozive, a sagovornici "Glasa Srpske" bliski vrhu SNSD-a tvrde da je, prema informacijama koje su došle do njih, gotovo izvjesno da bi upravo on trebalo da bude zvanično predložen za novog ministra u Sarajevu.

- Srđana Amidžića je prihvatio i vrh stranke - rekao je jedan od sagovornika, uz opasku da očekuje da, ako sve ostane kako je sada, odluka bude objelodanjena ubrzo jer Tegeltiju nekoliko dana dijeli od preuzimanja čelne pozicije u UIO BiH.

Novog ministra finansija i trezora, prema važećim pravilima, predlaže predsjedavajuća Savjeta ministara, u ovom mandatu Borjana Krišto (HDZ), Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a potrebno je da kandidat prođe i određene provjere u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Zakonom o Savjetu ministara BiH je definisano da ministri i zamjenici ministara mogu podnijeti ostavku bez obrazloženja. Nasljednik ministra ili zamjenika preuzima dužnost nakon što ga potvrdi Predstavnički dom.

(Glas Srpske)  Foto:Mondo

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tito

07.06.2023 09:43

Ćosić je budući ministar

ODGOVORITE
Name

re

07.06.2023 11:34

Jel to onaj pijano.

Name

MK

07.06.2023 10:01

Da li je moguće da ga Ćosa ispuši.Dodik mu je obećao to mjesto.

ODGOVORITE
Name

Zv

07.06.2023 10:06

Najrealnije bi bilo da bude neko iz Zvorničke regije, jer Zvornik godinama daje dobar stranacki rezultat, kakav Ćosić, Amidžić, smiješni likovi.

ODGOVORITE
Name

Re

07.06.2023 11:57

Saćemo malo tračarati o tome!

ODGOVORITE