Тегелтија у центру скандала: Закон само због њега

Посланици у Народној скупштини Републике Српске изгласали су на прошлом засједању Измјене закона о сукобу интереса.

Република Српска 01.10.2023 | 10:27
Тегелтија у центру скандала: Закон само због њега

Убачен је члан који као сукоб интереса не третира истовремено обављање функција у институцијама власти и удружењима грађана. Све је урађено због неких појединаца у Српској, тврди опозиција.

Закон о сукобу интереса је измијењен и више нема препрека за појединце који обављају функције плаћене из буџета, а уједно су на челу удружења грађана и спортских клубова. Услов је да у удружењу или клубу не примају плату. Опозиција наводи да су измјене направљене само како појединци више не би били у сукобу интереса јер клубови и удружења на чијем су челу добијају стотине хиљада марака из буџета. Тврде да је закон промијењен због савјетника Милорада Додика који је уједно и предсједник бањалучког Борца.

СДС-ов посланик у НСРС-у Вукота Говедарица подсјећа како је почетком априла Милан Тегелтија, савјетник Милорада Додика, постао предсједник Борца: „И нека је, али може да постане предсједник само у складу са одговарајућим прописима - у складу са важећим прописима у априлу он није могао бити предсједник Борца из Бање Луке“.

„Мијења се један конкретан члан који омогућава људима попут савјетника Милорада Додика да воде удружења и клубове уколико тамо нису плаћени“, истиче Игор Црнадак, посланик ПДП-а у Парламенту Српске.

Посланици власти бране измјене закона и у томе не виде ништа спорно. Битна је неспојивост функција, тврде.

„Када је у питању сукоб интереса, оно што је најважније је та неспојивост функција и да ви обављајући неку функцију долазите директно у сукоб јер, на примјер, један човјек подноси извјештај институцији у којој сједи“, каже СНСД-ов Срђан Мазалица.

У Транспаренцy Интернатионалу БиХ напомињу да су они поднијели пријаву против Милана Тегелтије, савјетника Милорада Додика и предсједника Фудбалског клуба Борац, због потенцијалног сукоба интереса. Наводе и да примјер Тегелтије није једини, већ да су бројни примјери гдје су појединци савјетници функционера, а уједно на челу удружења грађана.

„Сукоб интереса није само примање више плата, сукоб интереса је много више од тога будући да сви они изабрани функционери, носиоци извшних функција или савјетници који се налазе на челу удружења грађана не морају примати плату. Међутим, они – као они који одлучују о додјељивању средстава и као они који примају средства – сада ће то моћи да раде без икакве законске сметње“, објашњава Дамјан Ожеговић, виши истраживач Транспаренцy Интернатионала БиХ.

Милан Тегелтија се није јављао на телефонске позиве, а раније је тврдње да је закон припремљен због њега назвао бесмислицама јер његова функција у Борцу нема додирних тачака са функцијом савјетника предсједника Српске.

Борац је, иначе, из буџета Српске крајем прошле године добио два милиона марака, а из буџета Града Бање Лука пола милиона. Члан управе Борца је и предсједник бањалучке градске скупштине Љубо Нинковић.

(Етто.ба) Фото: Инстаграм/мтегелтија3

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Заре

01.10.2023 11:03

Закон одређује власт.Власт је изабрао народ.Шта је ту спорно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

01.10.2023 11:48

Спорно је то ŝто је народ изабрао неŝто друго, а не ово? Само ŝто тај народ није имао довољно снаге да ту побједу заŝтити од насилника.

Name

Душан

01.10.2023 11:51

А папке је купио ЦИК предсједник и онда направио власт. Од старта све је лоповски постављено.

Name

Радана

01.10.2023 11:53

Спорни су намјестени избори. Па сав разуман свијет уоцава да је Додик политицки дилетант!

Name

Закон

01.10.2023 12:05

Па народ ако имало ина памети нека све ово запамти па на следецим изборима нека не гласа за лопове и мафијасе.

Name

Ре

01.10.2023 12:31

Нису спорне само паре како пишете. Него режимски људи инсталирани у невладине организације. Да доносе гласове странки на изборима на терет буџета државе. Знате ли колико Борац има навијача?

Name

Ре Заре

01.10.2023 14:49

Хајде паметњаковицу не проваљуј се кад би били скенери и камере твој СНСД небих прешао више од 15%. Јеси видио како вас је др Петровиц свију одувао у Бијељини. То вам је најбољи показатељ. Па и мала дјеца знају да је пр Тривиц побједила Додика.

Name

Перо

01.10.2023 16:52

Лазес да је власт изабрао народ, и слијеп је видио да су избори покрадени класицно насиље уз помоц странаца

Name

Бањалучанин

01.10.2023 11:04

Знам сигурно да ће 1000% грађани гласати за било кога само да изгуби Додик и Снсд у Бањалуци, толико огорчење је да никад до сад овако није било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Бањалучанине,

01.10.2023 13:06

Грдно се вараш, толике грешке, промашаје односно ништа није ни урадио Станивуковић, да нема шансе да поново добије изборе, а обзиром да Сдс готово и не постоји у Бања Луци остаје вам само СНСД.

Name

Зора пуца

01.10.2023 20:16

Некад је важније бити против. И тако гласати. Нешто ће се већ искристалисати, само да је ове са власти срушити, у прашину сасути. Кад први међу неједнакима блебне о ледину, дружина ће се распршити као да је никад ни било није.

Name

Од кога и гдје,

01.10.2023 11:21

Из буџета спортски клубови добивају стотине хиљада марака, дај не срамоте се и не лупај те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

01.10.2023 11:35

Додје ми дан а побратим кад видим овог јада, он кад прица пљује , ненормалан и неизивљен лик, каква је нама будуцност ако нам овакви одредјују судбину

Name

БЛ

01.10.2023 11:40

Хоце ли не владине организације које примају паре из Србије бит прогласене за 'страног агента' или само оне од западних донација? Питам за пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.10.2023 13:01

Е ово ти је имам паре ал зато стајлинг остао у селу и плаце за оним опанцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радана

01.10.2023 13:37

Овај лик са слике је једна од највецих спрдњи и професији и знању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ако

01.10.2023 14:06

нека нека. Ипак је он искрени и прави пријатељ 'нашега' прецедника. И земљаци су. Па ако се прецедник сагласио нека бидне тако. Он шта ради, коме какав закон треба дати а коме одузети. Буди воља твоја прецедниче 'наш'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

01.10.2023 14:22

Лик као предсједник ВСТС а даје изјаву да није под ничијим утицајем и послије пар мјесеци постаје савјетник предсједника. Све речено о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2023 15:17

Због чега би то било проблематично, па људи на фукцијама су одвајкада били предсједници разних спортских клубова јер су њих тражили ти клубови да им преко своје функционерске позиције обезбиједе средства за рад клуба! Овим закон се омогућава да тамо и гдје влада опозиција у некој локалној средини исто тако може именовати свог функционера у неко спортско удружење, према томе нико овдје од функционера неће бити фаворизован због тога што припада некој странци већ ће сви бити у истој равни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

01.10.2023 19:12

Којој смо ми сељани и папанлуку направили државу. Да су сви западно од Прњавора, до једног изгинули 92 - 95 те, а не бјежали гдје су год стигли па Аркан шишао и шамарао, не би заслужили овакво бахаћење. Од поглавника им Додика па наниже до Змаја од Шипова. Разјаснили су ми неке хрватске поступке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минкен

01.10.2023 20:15

Е срби јадни сте са овим предсједником и савјетником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потковани мафијас

01.10.2023 23:33

Слика и прилика правосудја у РС🤮🤮🤮 Умјесто да је у затвору, он савјетује главног Кума🤮🤮🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

02.10.2023 07:49

Насмркани муцавац у злату а пар км одавде зиви породица у урусеној куци, дјеца немају ста јести. Породица Сисарица и он примитивац као срецан у благостању. Мој муцавац и веци од тебе су пали преко ноци и остали биједа. Позелио би теби зато сто се тако понасас да дозивис то, цисто да видис како је. Тако се понасају само изкомлексирани скоројевици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

02.10.2023 20:29

Класицна дебилцина!

ОДГОВОРИТЕ