За два мјесеца из КЦ Српске отишло 20-ак медцинара

Због многих недостатака у здравственом сиситему, Синдикат медицинских сестара и техничара упутио је иницијативу Влади Републике Српске за доношење закона о сестринству. Медицински радници сваким даном све више одлазе да раде у иностранство, тамо гдје је радник више цијењен, док се код нас не мијења ништа или су промјене занемариве.

Република Српска 03.03.2024 | 20:06
За два мјесеца из КЦ Српске отишло 20-ак медцинара

Само у пва два мјесеца ове године из Клиничког центра Републике Српске у иностранство отишло је 20 медицинских радника, упозоравају из Синдиката.

Неколико пута обраћали су се надлежнима с захтјевима да се систем мора мијењати, али одговор нису добили. Поред лоше систематизације и плата, радник није адекватно заштићен, што говори недавни случај из Приједора, када је радник Службе хитне помоћи физички нападнут.

„Министарство образовања је препознало дипломе медицинских сестара са високим и академским звањем, док у здравственом систему те дипломе нису препознате. Оно што нас још више боли су те неуредне систематиузације радних мјеста, гдје наше сестре са одређеним дипломама високих и академских звања, раде са звањима виших или средњих медицинских сестара. Ми тражимо да се напад на здравственог радника, сматра као напад на службено лице и да се тако третира. Оно што смо предложили Министарству и што упућујемо апел, да ако не можемо кроз неке кривичне законе уредити ту професију, па дајте да уредимо то кроз Закон о платама, можда кроз Закон о дјелатностима“, каже  предсједник Синдиката медицинских сестара и техничара Мирко Шербеџија.

Из ресорног министарства наводе да је у прошлог години проведена валидација документа „Књига професионалних компетенција у области здравствене његе“ у Дому здравља у Челинцу и у болници у Бијељини, гдје су извршене адаптације постојеће систематизације радних мјеста, а у току је, кажу и израда Регистра сестринске радне снаге.

Наведене здравствене установе су обезбиједиле детаљну анализу „књиге професионалних компетенција“ и доставиле приједлоге за евентуалне корекције који ће се уврсити у финалну верзију документа. Израђена је номенклатура сестринских услуга за сва три нивоа здравствене заштите, а у сврху препознавања услуга из области здравствене његе. Такође, израђена је и сестринска документација, а у току је успостава Регистра сестринске радне снаге. У плану је и успостављање центра за континуирану едукацију и професионално усавршавање медицинских сестара и техничара“, наводе из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Плате здравствених радника дупло су мање него у Федерацији БиХ и у региону, што је један од разлога одласка стручног кадра, истиче доктор медицине и посланик у Народној скупштини Маја Драгојевић Стојић. Велики проблем су, каже, и преквалификовани радници.

„Ми нажалост немамо ту систематизацију ни када су школе у питању, да се школују за одређена занимања која су неопходна код нас у Републици Српској и онда се дешава да неко ко је нпр. завршио машинску школу или за фризера, козметичара, ја немам ништа против, али не може никад таква једна особа да буде иста као медицинска сестра, која се школовала четири године или која је наставила школовање из ове области здравствене његе или било које друге струке, када је у питању медицина. И онда долази до преквалификација, гдје ти људи нису спремни да раде и обављају исте послове, на исти начин и истим квалитетом, као медицинеске сестре и уопште здравствени радници, који су школовани из те области“, каже доктор медицине и посланик у Клубу СДС-а у НСРС Маја Драгојевић Стојић.

Министарство треба да се угледа на Хрватску или Словенију и да тако уреди и здравствени систем Републике Српске, поручују медицински радници, јер када оду стручњаци, ко ће остати да нас лијечи. 

(БН) Фото: Архива

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Провинцијалац

03.03.2024 20:54

Оставицу само један коментар на ово: данас су мојој мајци у једној насој болници рекли да додје неко од куце да јој превије рану од лезања. Коју је добила јер лези у болници у којој у 21. вијеку пацијенте послије теске операције нико не окреце. Понављам, рекли су јој да додје неко од куце да превије рану. Пацијенту који лези у болници. Немам ста да додам на ово. Оцигледно је да су сви нормални отисли. Ови сто су остали, не заслузују ниста и могу слободно и они преко врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

03.03.2024 22:07

Зато ови што раде имају партијску књижицу и зато и не морају ништа знати.Они са књизицом све знају.Од операција до управљања ракетом.Свима нам се то обија о главу али се обија и онима што гласају за ову власт.Нека се и пате онда.Кад не знаш шта ти је добро знаћеш шта ти је лоше.

Name

Јаффа

03.03.2024 22:17

Политика изнад свега,резултат се види.

Name

РЕ Провинцијалац

03.03.2024 23:16

Питпусујем сваку ријеч, истина нажалост.😔

Name

Ре

04.03.2024 05:17

Истинто и залосно због васе мајке,али то је свугдје тако кад су многи радници странацки досли на позицију и они гледају само свога интереса..Тузно и рузно ову дрзаву воде највеци пљацкаси и мафијаси а нормални људи одлазе из ње..

Name

борац

04.03.2024 07:00

Остали су политицки подобни а они немају обавезу да раде вецина са купљеним дипломама.

Name

Ре

04.03.2024 07:20

У болници старији пацијент спао са кревета и сломијо кук. Таквог су отпустили из болнице.

Name

Знаци -

04.03.2024 08:02

Медицинари махом одлазе и бјезе одавде, а СНСД секта хоце да кандидује кардиолога са УКЦ-а за градонацелника Бањалуке! Као да је мало то сто фали медицинског кадра, него сколованог кардиолога постави на мјесто градонацелника да се бави урбанизмом, економијом и слицно. То је мозда и горе од тога, него сто сада имамо неписменог балавца на мјесту градонацелника.

Name

ввпд

04.03.2024 08:20

Која болница? Цега се бојис изнијети јавно? Казес та и та болница, тај и тај одјел!

Name

Тања

04.03.2024 09:24

У Бјељинском дому здравља,уцитељица струцни консултант. Све по партијском,висе администрације од медицинара.

Name

Ре ввпд

04.03.2024 12:10

Ево рецимо мој примјер не зивим на просторима срецом ове јадне дрзаве али за нову годину био сам куци и због проблема са притиском који је би око 200 идем у дон здравља Теслиц посто сам из Теслица и у хитној пријавим свој слуцај рекли су ми да сацекам посто дјеца имају предност и тако цекао сам око пола сата али никако да додјем на ред, досади ми висе а толико сам се лосе осјецао изадјем и одвезе ме син у Матузице у дом здравља тамо суме одмс са вратац са рецепције прими и урадили преглед,,јасам им пуно захваљ и за мене висе здравство Р.С не постоји..тузно и залосно али истинто...

Name

Реввдп

04.03.2024 17:03

Мој друже добро да си се сјетио да одеш у Матузиће,Прије тебе на 7 дана је човјек знају га а и ти га знаш Сигурно да не спомињем име дошао у Дом Здравља ТЕСЛИЋ,Са истим проблемима које спомињем, није се сјетио ни Матузића ни,никог енога На Барићу на Гробљу, Толико ,

Name

Провинцијалац

04.03.2024 20:14

Моја мајка је јос у болници, наравно да се пласим за њу. Ако је једна "здравствена установа" толико деградирала да позива породицу пацијента да ради њихов посао, замисли ста су у стању урадити том пацијенту ако се осјете угрозеним... цим буде у стању да изадје из тог пакла на своју одговорност, знаце надлезни суд тацно која болница је у питању. Ево, ти буди храбар па излози свог цлана породице одмазди... лако је бити јунак преко ледја тудје мајке.

Name

реаговање

05.03.2024 00:50

Јел вам није било доста што вам паре убацију испод прага, што сте сви запослени у здравству љекари и медицинске сестре купили станове без прага вам лакше могу паре убацивати, па кад сте се тако нагрељили и награбили, ајде мало да се још награбимо и у Немачкој. Срамо вас било.

Name

научник

05.03.2024 00:53

Само нешто штрајкују буне се и повећају им се плате, док сви остали поштени радници остају без посла у привреду код приватника, гасе се предузећа, никаква привреда не може опстати, радници се избацују на улице али зато нерадници по болницама се само запошљавају и плате им се повећавају на рачун кредита. Да ли сте ви свесни своје несвести.

Name

МИ

05.03.2024 00:54

Мени су отворено рекли за оца, толико кошта да га упутимо на ту операцију, и отворено тражили паре. Нема ту шта да се крије на УКЦ на онкологији.

Name

Доктор

03.03.2024 20:56

У овој опустосеној Р.Српској за пар година остаце само пензионери и инвалиди,,нема овдје зивота ,тајкунска власт све отјера по бијелом свијету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Редоктор

04.03.2024 01:57

Поред пензионера и инвалида остаце и тајкуни,дизаце кредите за исплату пензија, па це и себе намирити

Name

Гргун

04.03.2024 07:30

У Српској су остали чланство СНСДа послушници и њихових коалиционих партнера да могу тапшати и аплаудирати када се назову то је реалност !?људи су отишли одвели породице јер за 30 година власти ни једна фабрику није отворена вец затворене су како би приватизацијом неко се докопао тог предузећа које се предходни направи и припреми да није ликвидно !

Name

Цццццццц

04.03.2024 09:05

Да, да, а трчите да браните неке границе и отцјепљујете се, да правите државу у којој ће бити само пензионера и инвалида.

Name

Да,боме

03.03.2024 20:58

Јос сад кад додје сезона посла оде све оста само биједа да се диви Додику и олосима његове елите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 11:32

Људи бјеже од накарадног система. Ђајић није за политике. Све је девалвирано у установи. Само подржава сектине кадрове. Остали су грађани другог реда. Зато људи одлазе. Он доводи у установу оне испод шатора да раде и зато се не може адекватно наградити стручно медицинско особље.

Name

А

03.03.2024 21:01

Свако иде где му је боље, само будала где се родио. Слободно изволите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А

03.03.2024 23:22

Јеси ли озбиљан. Одеш у Њемачку и данас сутра твоја дјеца постају Нијемци, па ће на источни фронт. Ето ти твоје паре. Паре само паре. Глад невиђена

Name

за ре А

04.03.2024 08:52

Најозбиљније, па боље је радити три мјесеца у Њемацкој него годину дана у РС-ој, па и под цијену, како ти кажеш да ми дијете добије Њемацки пасош. На истоцни фронт треба послати тебе и теби слицне.

Name

Ре реА

04.03.2024 09:01

5 најбољих година зивота сам оставио у рову, рањаван са 18 година, да би сада они који нису видјели пуску владали и писали по сиротињи! Нека, хвала, ја сам отисао тамо гдје ме цијене по томе какав сам цовјек и радник а не по томе у којој сам партији и како добро се увлацим некоме у гузицу! А сто се тице моје дјеце, имају перспективу и будуцност, а ако додје до рата, опет цу мијењати полозај! А ти и даље србуј, једи сламу, моли се своме “богу” и док он узива у свему сто је отео од овог напаценог народа! Биједо људска!

Name

Директоријум

03.03.2024 21:03

Ста вам то говори да су услови рада катастрофални политика се умијешала дубоку знање је почне јено запошљавају се хостесе ,љубавнице !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куда

03.03.2024 21:10

"одлазе да раде у иностранство, тамо гдје је радник више цијењен", Мирославе? Јел у нови свјетски поредак у Русију, донбас, или новаја Русија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руо

03.03.2024 21:17

Јер волимо _________ и јер граница постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.03.2024 03:40

ГРАНИЦА НЕ ПОСТОЈИ, криминалу, пљачки и биједи у коју нас је увео Бурло, Црвена секта и наша глупост. "Ђес лопов."

Name

Саса

03.03.2024 21:46

Надам се да су отисли у братску русију коју волимо а не на мрски нам запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 05:21

Док је нама запада бицемо и ми сретни пусти ти Русију,,нас промасај је стосмо цијели зивот у сколама уцили Руски а од њега никакве користи немамо,, вала бас.

Name

Белегија 1

04.03.2024 22:18

Све док ову насу дрзаву воде диктатори попут Додика и други немас ста овдје оцекивати само трази спаса било гдје.

Name

Оливер

03.03.2024 22:23

Само нека иду и нека им је са срецом. Свако, иоле образован и компетентан, неце дозволити да му сефују неписмене сељацине и дрогераси. У дрзави, гдје је партијска књизица вазнија од струцне спреме, нормални људи немају ста тразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

03.03.2024 22:55

Српски народе ,видите да је ово лоповска дрзава,Баја лопов и његови папци све покрадосе ,само треба пакпвати ствари и бјезати из ове проклете дрзаве, ста се буне а кад ау избори узму 50 км и мисле да су.добро.просли а ови Додикови лопови све унистисе фуј стидим се сто сам се борио за ову дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 09:26

А ста сте очекивали од сест стратеских циљева, меморандума, концлогора и масовних гробница? Да вам потеку мед и млијеко?

Name

Реалност дснашњице

03.03.2024 22:57

Неконтам 100 година није било гараже али је Бања Лука имала врхунске докторе ,хирурге и услугу а сада је обрнуто имају зграду ,гараже али немају кадрова квалитетних стручних и образованих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

04.03.2024 01:02

Запосљавају се цланови странке који на послу сједе и гледају серије а не они који имају знање и хоце да раде. Тако је вец деценијама, пропаст је досла а ми сањамо зимски сан вец деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

04.03.2024 07:03

Отицли би многи али су добили дипломе које вазе само у УКц-еу потписао Дјаиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

04.03.2024 07:36

До вас је, здравствени радници! Изађите на улицу седам дана па ћете видјети како багра реагује. Овако ништа, биће вам још горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајстор

04.03.2024 07:54

Људи наше здравство је одавно у колапсу,али кога то брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљан

04.03.2024 08:29

На рад у иностранство одлазе углавном медицинске сестре, док је љекарима, пототво специјалистима из разних области медицине добро и овдје јер, осим плате у УКЦ остварују и значајна примања у приватним медицинским установама широм Српске. Они, са ријетким изузецима, препоручују или чак директно шаљу пацијенте у приватне болнице у којима обављају разне специјалистичке прегледе, хируршке и друге интервенције, а за то од власника приватних медицинским установа добијају пристојну награду у новцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 10:04

Заборавио си да казес да " масну " лову узимају од породица цији се цланови морају оперисати! Цесто се деси да се термин не мозе добити док не стигне коверта! Доста их је таквих! Цаст изузетцима! Има јос по неки диван и струцан љекар!

Name

+

04.03.2024 08:49

Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лале

04.03.2024 08:54

Ђајића треба отјерати сасвих функција и у УКЦу и СНСД. Толика неспособност се ријетко среће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

04.03.2024 08:58

Лијекова немају ја сам за 20 дана купио љекова за 1800 км јер немају у укц а у истом укц у приватној апотеци све има само плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2024 09:25

Супер. Немој да би слуцајно за те паре изостао с параде 9.1. ни са скупова гдје граница постоји.

Name

Бања Лука

04.03.2024 09:04

Владајуцој свити је и у циљу да сто висе оде оних који не прихватају стање какво је! Остаце ухљеби, дупеувлакаци, пензионери и климоглавци! Онда це династија да влада док их неко “са стране” не окупира! Задњи нека угаси свјетло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени

04.03.2024 09:33

Сва наведена проблематика припада једној адреси-Милорад Додик. Јер,није проблем што се тако ради,него зато што се може тако радити.Неко свјесно и намјерно одгони стручни кадар да би са ограниченима и нестручнима могао манипулисати,али искључиво у свом личном интересу. Не нападајте сестре и докторе,они су само посљедица накарадне политике режима наведеног вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.03.2024 10:00

Довео сам мајку на специјалистички преглед у Укц,кад је ушла у амбуланту прво је доктор питао гдје јој живе дјеца и које дошао сњим,мајка изашла вани и зове ме,питам доктора дали то утјече на дијагнозу гдје ја живим,кад је видио да нема коверте,завршио је са мојом мајком за двије минуте. Такве боље да немамо!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

04.03.2024 12:31

Све је тачно и све потписујем.

Name

WОX

04.03.2024 10:34

ВИДИМ КОМЕНТАР О КАНДИДАТУ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА Б. ЛУКЕ. КАРДИОЛОГА ПРИТИШЋЕ СНСД И ДЈАЈИЋ. А ОН СЕ ЗА САДА ОПИРЕ. ХОЋЕ НА СИЛУ ДА ГА НАТЈЕРАЈУ. ДРАГИ ДОКТОРЕ ШОБОТ НЕМОЈТЕ СЕ ПОЛИ АТИ ДЈУБРОМ И КАЉУГОМ КАО ШТО ЈЕ ДЈАЈИЋ СЕ ОКАЉУЗО. ОДБИТЕ ПА ВИ МОЗЕ ТЕ РАДИТИ ГДЈЕ ХОЋЕТЕ. А НА УКЦ ЈЕ ХАОС ТЕХНИЧАРА ХВАЛИ КОЛИКО ХОЋЕШ А НЕМЕДЕЦИНСКОГ ОСОБЉА ДЈАЈА НА ПРИМАО КОЛИКО ХОЋЕШ СВЕ ГЛАСАЧИ ЊЕГОВИ. КАД УДЈЕТЕ У КОРИДОР ПУН БЕСПОСЛИЧАРА ЊЕГОВИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

04.03.2024 10:48

Ста реци на ово наравно да медиционари доктори сестре и остали одлазе морају јер свугдје око нас у региону платесу много веце цак и у федерациј. Ево примјер код нас доктор има плату око 1.000 евра а у Црној Гори.3.000.евра а у.Румунији.4.000.евра сто небих исли а тује близу могу путоват поједини сваки дан са колима на посо. Назалост то насу власт незанима и владу ни министре ни директоре. Вазноје да они имају преко 5.000.евра и јос колико заврну овако. Зато убрзо остајемо без струцњака и сестара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

04.03.2024 11:16

Само нек иду у боље зивот у брлогу нема среце ко год мозе нек трази нову будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.03.2024 11:29

Нека иду, да виде ста то знаци радити.Да виде како се треба понасати до болесника. Нема ти,нема дерања, нема клаптања вратима, на позив болесника долази се одмах, пристојно понасање се подразумева. Верујем да имамо добрих сестара, али добре су у сенки, од оних бахатих и безобрезних. Ту су и неструцне фризерке и продавацице, које изигравају сестре. То се мора уставити, због последица које могу имати болесници. Све нам је отисло до врага, како се извуци из тог блата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

04.03.2024 11:44

Подршка људима који на УКЦ највише раде-медицинским техничарима.Плате су им мизерне. Доктори се намире кроз приватну праксу док ови људи испаштају. Такође док оне напучених усана,на штиклама,које не знају јесу ли дошле или пошле на УКЦ-у са измишљеним радним мјестима имају енормне плате ,,рудари" УКЦ-а су доњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

04.03.2024 12:05

И ја бих отишла било гдје,овај систем и све ми је на врх главе више није до плате али и јесте,Бог зна колико ми је досадило слушати лажи,бајке а медицина спала на ове скупљеним дипломама част изузецима а остали нека се препознају.Некада си ишао код доктора опште праксе нигдје даље ниси морао јер кад ми отвори лаптоп илијечи ме преко интернет ја могу као лаик да им затворим врата,дај амоксицилин,проспан,бисолвон,оспен ништа даље шта рећи.Нека нам је свима бог на помоћи са овим здравством ајмо сви у бјели свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

04.03.2024 12:07

Здравство је у огромном проблему засигурно много је горе од очију јавности али битни су тендери за вешерај којим се извлаче паре приватницима ,умјесто да оформе сопственим како би се уштедио висе милионске новац на годишњем нивоу!О гаражама је и сувишно причати !Забранит рад на висе институција примјер са КБЦ шаљу у приватне клинике на прегледе под изговором не ради апаратура а они раде тамо или су њихове клинике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Ја сам

04.03.2024 12:18

Таxсијем Возио једну особу у Бању СЛАТИНА, Прије 14 година,и Рекоше јој да нема довољно мјеста,Да остави податке и да ће је позват кад буде слободних кревета и шта мислите кад је позвана,Напомињем да је била Упутница од Љекара + Преглед (ПАПИЧ), Преко ЗЗОРС, Ако ко погоди кад је особа дошла Награда су Ћевапи у Бањи Слатина кад ме позову,Мислим да одговор није бајковит,

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурле

04.03.2024 14:10

доле ухљеби

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

04.03.2024 14:41

Ма кога брига. Нађите начина да задржите људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

08.03.2024 23:22

Браво за Ђајића ово нико до сада није успио да му иде оволики број радника да се убије толики број пацијената велико браво !?

ОДГОВОРИТЕ