"Поредали су ми документе и чекали да потпишем"

Настављено је суђење Браниславу Зељковићу и другим оптуженима због сумње на малверзације у процесу јавних набавки, приликом набављања маски и заштитних одијела, спроведених у Институту за јавно здравство Републике Српске у периоду пандемије корона вируса.

Република Српска 29.03.2024 | 13:43
"Поредали су ми документе и чекали да потпишем"

Као свједок тужилаштва саслушана је Бранка Радивојац Суботић која ради у Институту за јавно здравство као доктор медицине. Радивојац Суботић је истакла да су јој донесеи документи да их потпише иако је тада радила само девет мјесеци у Институту.

„Када сам питала зашто ја потписујем документа, с обзиром на то да ту радим кратко, рекли су ми да не може један доктор све потписивати. Службеник института Зора Вилић, која ми је донијела те папире да потпишем, стајала је поред мене и чекала да потпишем. Нисам прочитала документа, видјела сам само прву страну на којој су се налазила имена понуђача Проконторл и Травел фор фан. Она ми је документе поредала у виду лепезе и чекала да потпишем“, казала је Радивојац Суботић.

Њено саслушање трајало је сатима те су остали свједоци отпуштени. Радивојац Суботић је, на питање да ли би поново потписала документе о јавној набавци, а да је знала о чему се ради, рекла да не би никад тако нешто урадила и да је она неко ко пази да и улицу прелази само на пјешачком. Због притиска Радивојац Суботић је на саслушању почела да плаче.

„Плакала сам јер се осјећам лоше и искоришћено. С обзиром да сам имала уговор на одређено вријеме, први је био на шест мјесеци, па је продужаван на по три, нисам осјећала да ја нешто и некога треба да преиспитујем, колеге које ту раде дуго и зато сам потписала. Трудите се да радите најбоље што можете“, истакла је свједок.

Одбрана Бранислава Зељковића адвокат Јадранка Ивановић, предочила је суду исказ који је овај свједок дала у полицији 2021. а који се разликује од данашњег саслушања.

Свједок је истакла да неки од навода у том исказу нису њене ријечи. Због тога је одбрана Славка Бојића, адвокат Александар Јокић поднио суду пријаву да се испита да ли је свједок у полицији тада дала лажну изјаву или ју је дала под протиском. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Србо

29.03.2024 14:14

Тако и Милорад Додик каже кад га неко притисне , да његовог потписа нигдје нема, ово треба да прочита Врховац дир, ИРБ, Петар Ђокић, Елек, Љевнајић и остали кои воле да потписују а неразмишљају пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демонкрата

29.03.2024 14:27

Хиљаде “струцњака” по јавним предузецима је постављано да потписе и не цита,они који цитају ста потписују ти нису погодни и нема их на позицијама било каквим.потпуни суноврат друства.цуј донијели јој и ето она потписала…то говори о интелигенцији довољно као и о регуларности позиције коју је добила да ради! Хиљадени хиљаде људи из углавном привредних субјеката би требало да одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2024 14:48

Није она наивна, само луда да прихвати казну и опере главне лопине као и Радинковић.

Name

Отпор

29.03.2024 14:27

Зашто није позван предсједник скупштине Ненад Ставандић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2024 15:03

Дрварчани су изнад закона

Name

Ре отпор

29.03.2024 15:33

Слажем се. Овдје све смрди од главе. Црно велико ауто , паре у кешу сада потписи и тд. Дебели нешто мути

Name

Ре

29.03.2024 16:01

Бас тако. Сви знају ко је главни налогодавац, а он нам се свима исмијава глумеци предсједника НС РС. А у ствари је обицни корона профитер и лопов, као и вецина људи у политици

Name

Вд

29.03.2024 15:09

Зато и постоје ВД директори...ко би нормалан пристао на криминал...а свугдје је тако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вд

29.03.2024 21:05

Завршила медицину а не зна да је опасно стављати свој потпис и још не читати,ТО МИ ЈЕ МАЛО НЕНОРМАЛНО!

Name

Пролазник

29.03.2024 15:15

Има ту свашта, поготово ако је ту на привременом раду. Идеална жртва за надредјене. Да би прави организатори се извукли. Зато и запошљавају недовољно упућене и школовање, да могу манипулисати са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скот

29.03.2024 15:34

Скотине уједињене, узеле крваве народне паре а сада покушавају јадне запослене да уваљују....што не идете од вепра испитати одакле му пар милиона имовине...пало са неба, ма да...мислите ли зивјети после медју људима разгубали се дабогда...млад човјек а протуха саможива...буди мушкарац и прими ватру у уста те шкрбава хебем а не те јадне жене докторице уваљивати у проблем...такве у нормалним државама убаце у затвор са правим мушкарцима...па примај дјукело проклета што те следује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кајање

29.03.2024 15:38

Зато пазите ста потписујете и добро размислите кад добијете функцију неку, засто сте је добили да ли стw је заслузили и колико це вас костати а хоце питање је само дана. Ало куповни директори и луповни сефови јел мирно спавате кад ово процитате? Колико је оваквих у Добојским фирмама? Брзо це се поцети распетљавати врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.03.2024 15:56

Па не знам ста да ти казем, господјо. Кад треба добити посао у дрзавној установи, све мозе, на све се пристаје. Исто тако кад га треба задрзати. Тад ниси плакала и говорила да нецес ниста урадити сто не треба. Мене би било срамота изјавити да сам потписао несто, а да нисам процитао. Да ти је стварно стало, покупила би документа, однијела куци и процитала. То је набавка, гдје има то да се не цита. Ајд тако уради у приватној фирми, потписи набавку нецега, а да не процитас, па да видимо колико би се задрзала у фирми. Не казем да је уцествовала у планирању тога, али када би свако био постен и одбио да уцествује у таквим стварима и да потписује, не би се такве ствари ни десавале. На крају би Зељковиц сам морао потписати, а ни сам не би хтио. И крај прице. Цуј питају је, да ли би поновила да је знала. Па најбоље питајте исто и Зељковица, па кад казе да не би, ослободите га. Мада, тако це и бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

29.03.2024 16:11

Па Висковиц неки дан изјави, да дрзе в.д. директоре да их могу контролисати, то знаци врсити притисак на њих. Тако врсе притисак и на раднике на одредјено. Ова зена нема појма да је морала бити овласцена за потписавање, али је то морао да зна директор. Кад је утврдио да је несто потписала незаконито, морао је да поднесе пријаву, у супротном је сауцесник. Нека њен адвокат ово мало проуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбо

29.03.2024 17:59

Јбо вас Стевандиц сви ћете бити похапшени кад тад а Стевандиц на доживотну затворску казну ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXXим

29.03.2024 18:00

Убедите нас да нису крали и отимали у време зла које нас је задесила. Убедите нас да Зељковић паре из украсне кесе носи Мирели. Па јел мислите да смо долини кретени да верујемо у све ваше лажи па зна се коме је Зељковић предао паре. ЗНА СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

29.03.2024 19:28

Еее мој Зељковицу ,признај да ти је халф из црвеног комбија налогодавац и да је узео касх ,бицес народни херој и дана нецес робијати ,а овако цете обојица ,само неко прије неко касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид

29.03.2024 20:02

Корона је кориштена на више начина са циљем пљачке Народа, Ако је неко ухваћен на улици у вријеме полицијског часа казна је била 500 КМ.Знам људе који су били у селу,радили...Закасне ни сат времена,специјалци зауставе и казна.Такви плате казну а они по грду и кфанама и ако буду ухваћени и написана кривична пријава неплате исту ником ништа. На све то Основни суд у Бањалуци на покушај да се врати уолаћена казна даје негативан одговор са образложењем ..признао си прекршај,кривицу,платио си...немаш право на поврат новца... О овом нико не прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиоци

30.03.2024 17:19

Чега се бојите кад сви виде гдје су покрадене паре ишле само сто ви немате му’а да загризете у ту хоботницу и прасца. Крало се и крало али за кога? Коме? Гдје су завршиле паре од крадје? Ми сви знаци знамо да је код УС само ви не знате.

ОДГОВОРИТЕ