Највећа пљачка у историји Лос Анђелеса однели 30 милиона долара

На Ускршњу недељу, неко је успео да приступи трезору ГардаWорлд у Сyлмар-у, и украде невероватних 30 милиона долара у ономе што се сматра највец́ом пљачком у историји Лос Анђелеса.

Занимљивости 10.04.2024 | 18:54
Највећа пљачка у историји Лос Анђелеса однели 30 милиона долара

Канадска безбедносна компанија ГардаWорлд нуди услуге складиштења и транспорта готовине, обезбеђујуц́и да се новац клијената чува све док се не може користити или депоновати у банци.

Такви складишни објекти су међу најбоље чуваним местима на свету, са десетинама стражара, алармима, детекторима сеизмичког покрета и најсавременијим надзором, због чега потенцијални лопови двапут размисле пре него што покушају да пљачкају.

Па ипак, у ономе што се може описати само као савршен сценарио за блокбастер у стилу Оцеан’с Елевен, неко је недавно успео да пробије (трезор) складиште готовине у Силмару и нестане са до 30 милиона долара у готовини, а да нико није ни приметио до дан касније.

Полицијска управа Лос Анђелеса (ЛАПД) и Федерални истражни биро (ФБИ) тренутно истражују пљачку ГардаWорлд-а која се догодила на Ускршњу недељу, али према неколико извора, још увек покушавају да схвате како би то неко могао да изведе.

Остваривање приступа комплексу за складиштење новца попут оног у Силмару је једна ствар, али кретање кроз просторије без укључивања аларма, отварање сефа без остављања трага и извлачење са десетинама милиона долара захтева припрему, вештину и информације .

“Ово је захтевало огромну количину истраживања и огромну количину знања о техничком делу у вези са заобилажењем безбедносних система и надзора, рекао је за Асошијетед прес Ренди Сатон, бивши полицијски детектив са искуством у истрази врхунских провала. „Можете се кладити да ц́е бити испитани не само садашњи запослени у тој организацији, вец́ и претходни запослени.!”

Проблем је што до сада нико не зна како су лопови ушли у објекат ГардаWорлд. Први извештаји су тврдили да су ушли кроз кров, док је накнадно извештавање помињало тунел кроз бочне стране зграде. Снимци из ваздуха показују да је део зграде закачен даскама, иако није јасно да ли је штета настала пре или после пљачке.

Извуц́и се са 30 милиона долара у готовини је сам по себи изазов. Тежина од милион долара само у новчаницама од 100 долара је око 10 килограма, али да је у различитим апоенима, та тежина би могла достиц́и 115 килограма.

То значи да је 30 милиона долара могло да тежи 3.400 килограма, тако да је изношење из објекта без привлачења пажње ништа друго до импресивно.

“Занимљиво је питање: како се ослободити те количине готовине?“ Сатон је рекао. „Знам да је то дилема коју бисмо сви волели да имамо, али реалност је да су ови криминалци то вероватно имали у свом репертоару.

Стручњаци верују да ц́е, пошто украдени новац вероватно долази из предузец́а, а не из трезора, бити практично немогуц́е уц́и у траг.

“Зато што се ради о готовини из толико различитих извора, нема начина да се зна који су ти серијски бројеви били, нема начина да се зна, да се пази где се ово појављује“, Скот Селби, адвокат из ЛА-а и стручњак за пљачке, рекао је за НБЦ Лос Анђелес.

Тренутно, детективи истражитељи се надају да ц́е онај ко је извео ову наизглед савршену пљачку монументалних размера бити мање темељан када покушава да опере или потроши новац.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар