Ево зашто жене на вјенчању узимају презиме мужа?

Узимање мужевог презимена након вјенчања традиција је које се придржавају скоро све жене.

Занимљивости 30.04.2024 | 17:32
Ево зашто жене на вјенчању узимају презиме мужа?

Да ли ће промијенити презиме приликом брака приватна је ствар сваке жене. Па ипак је врло занимљиво зашто ова традиција још увијек цвјета у ери родне равноправности?
 
Раније се вјеровало да је невјеста дужна да преузме мужевљево презиме, будући да је прешла у његову породицу. Развојем феминистичког покрета, жене широм света почеле су напуштати овај поредак ствари.

Узимање презимена супружника значи да се слажете да је он глава породице. Само модерна породица није нужно радник и жена домаћица. Могло би бити и обрнуто. Шта је онда значење промјене презимена?

Одржавање патријархалних традиција

Понекад се жене држе традиције јер је то згодно. На примјер, не бирамо дјевојачко презиме, али може се испоставити да је презиме супруга много еуфоричније. Поред тога, научници су открили да промјену имена невјеста подстиче њихов поглед на свијет.

Прво, увјерени су да би мушкарац требало да предложи брак. Друго, ово ствара осјећај „идеалне породице“. Једно презиме уједињује супружнике и њихову дјецу у посебну интегралну цјелину друштва.

Романса

Многе жене сматрају романтичним што ће имати исто презиме са супружником, затим ће имати дјецу и, наравно, наслиједити презиме свог оца. Мушкарцима је посебно драго што супруга пристаје да преузме његово име. Многи мужеви су веома увређени ако невјеста жели да остави презиме. Због тога могу настати сукоби са породицом супружника.

Али постоје и парови у којима жене глатко одбијају да промјене презиме. Тада љубавни младожења пристају на двоструко презиме, а понекад и сами узимају презиме супруге. Необично, али врло романтично.

Складно постојање у друштву

Начин на који се друштво односи на ваше изборе и понашање оставља печат на наше расположење и осјећај себе. Зависност од туђег мишљења дамама не оставља избор.

Неки слиједе традицију, јер је другима лакше да супружнике са истим презименом доживљавају као једну цјелину. Ситуација се погоршава када дијете одрасте у породици и не разумије зашто се мама и тата имају различита презимена, пише Крстарица.

 Углавном жене одбијају да промијене презимена када се вјенчају у средњим годинама:

„Незгодно је преправљати све документе за имовину, не треба мењати само пасош“, а друге аргументе ове врсте можете чути и од жена које заступају овај став . Питање промјене презимена почело је да се поставља све чешће.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

У библији писе

30.04.2024 19:01

Мислим код соломона око пословица медју хиљаду надјох цовјека ал ниједне зене

ОДГОВОРИТЕ