Данас је најсрећнији уторак у години!

Православни вјерници данас обиљежавају трећи дан Васкрса, Васкршњи уторак.

Занимљивости 07.05.2024 | 15:32
Данас је  најсрећнији уторак у години!

Српска православна црква и њени вјерници један од највећих хришћанских празника славе три дана - Васкрс који је обиљежен у недјељу, Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак.

Васкршњи уторак зове се и Водени или Свијетли уторак, а по вјеровању се сматра и најсрећнијим даном у години и то је једини добар уторак у години.

Обичаји кажу да је на тај дан добро ићи некоме у посјету или кренути на пут. У неким крајевима Србије се тог дана одржавају свадбе, јер се вјерује да ће младенци поживјети срећно, дуговјечно и имати много дјеце. Такође, ако се дијете роди на овај дан, биће срећно и дуговјечно.

Према појединим вјеровањима, на Васкршњи (Водени, Свијетли) уторак није добро да се било шта ради (да се пере, шије, крпи...) са мушком одјећом, поготово оном будућих војника, јер се вјерује да до краја године може да вас прати несрећа.

У Војводини се Васкршњи уторак, баш као и понедјељак, сматра даном плодности, а симболично се тада момци и дјевојке прскају водом - што симболише управо плодност и успјех. Традиционално се вјерује да мушкарци дјевојке заливају понедјељком, а уторком дјевојке заливају момке.

Вјерује се и да ће, уколико је увече небо звјездано, година бити изузетно родна.

Током читаве ове недјеље се ниједног дана не пости, а све до сриједе важи и обичај куцкања ускршњим јајима. Ова недјеља се зове још и Томина недјеља, јер се завршава даном посвећеним апостолу Томи. Зову је још и Водена недјеља, добро је изаћи на неку ријеку, поток, па и попрскати се водом која, по старинском вјеровању, тјера "зле духове и демоне", преноси "Еспресо".

(<а хреф="хттпс://www.независне.цом/магазин/занимљивости/Ове-3-ствари-никако-не-треба-радити-на-Васкрсњи-уторак/832637">независне.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар