Стручњаци открили да је ова ствар довела до катастрофе

Хиљаде туриста заглављено на аеродрому, писте су се претвориле у ријеке, а аутомобили плутају градом. Овако је посљедњих дана изгледао Дубаи, пустињски град који је погодила највећа киша у историји.

Свијет 18.04.2024 | 19:30
Стручњаци открили да је ова ствар довела до катастрофе

Постапокалиптични призори на улицама најнасељенијег града Уједињених Арапских Емирата обишли су свијет, а многи се питају како је дошло до природне катастрофе и да ли је било могуће спречити њене посљедице.

Друштвене мреже пожуриле су да пронађу кривца у засејавању облака, облику геоинжењеринга, који се, између осталог, користи за изазивање и повећање количине кише. Међутим, стручњаци упозоравају да је погрешно вјеровати да је само присиљавање облака да пусте падавине изазвало временску катаклизму.

Засејавање облака је техника манипулације временским приликама ослобађањем супстанци које упијају влагу из околине (као што је сребрни јодид) у облаке, који помажу да се водена пара лакше кондензује у капљице воде. Земље широм свијета ову методу користе више од пола вијека, али још ниједно научно истраживање није доказало да значајно повећава количину падавина. У просјеку, засејавање облака повећава стопу падавина за отприлике пет до 15 одсто годишње.

У Дубаију је киша пала за 24 сата, колико иначе падне за скоро двије године.

– Засејавање облака не може да створи облаке ни из чега. Оно подстиче воду која је већ на небу да се брже кондензује и ослобађа воду на одређеним мјестима. Дакле, прво вам је потребна влага. Без ње не би било облака – објаснила је климатолог Фридерике Ото за Научни медијски центар.

Национални центар за метеорологију Емирата (НЦМ), који надгледа операције засејавања облака, рекао је да није било операција засејавања облака прије или током олује. Блумберг је раније извијестио да се засејавање облака догодило у недјељу и понедељак, али не и у уторак, када је дошло до поплаве. Модели прогнозе су предвидели велике количине падавина недељу дана прије ове олује, и није било потребе да се улази у засејавање облака.

Важно је напоменути да засејавање облака има локализован ефекат и не може утицати на глобални ниво, а олуја у Дубаију се проширила на сусједне земље Бахреина и Омана, пише Јутарњи лист.

Метеоролози вјерују да је екстремне падавине у Дубаију подстакла велика олуја названа мезоразмерни конвективни систем.

– Дешава се када се многе појединачне олује са грмљавином комбинују и формирају један велики штит високих облака, обично стотина километара у пречнику, у комбинацији са широким подручјем обилних падавина – објашњава Сузан Греј, професорка метеорологије на Универзитету Рединг.

Овако израженији пљускови могу брзо да доведу до плављења површинских вода, као што се десило на аеродрому у Дубаију.

(Блиц) Фото: Анадолија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Да су јос 7

18.04.2024 19:40

А вец су 7 пута у мањем бременском интервалу, потопили би се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребрни јодид

18.04.2024 22:11

Претјерали су...

Name

Ово це омести

19.04.2024 19:07

наше секе да путују тамо ради бизниса

Name

ТЕШКО НАМА

18.04.2024 20:10

Очигледно нисте могли купити временске прилике. Природа има правила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјетрови дувају и одувају

18.04.2024 21:14

Нову технологији Арапским емиратима је продао Израел прије пар година. Ето изгледа постоји мањкавост ако налети ваздух са великом колицином влаге. Мислим да це убудуце бити пазљивији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

18.04.2024 21:16

Цуј, изазивају кису, устају сребрне јодиде... Ма куд вас није поплавило да не станете са лица земље, идиоти једни. И онда казу они зелени како ето мора се несто радити по питању климатских промјена, бла, бла. Па ви их и изазивати својим деловањем. Сједисте с миром, мамлази једни, док нас није дјаво све однио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

19.04.2024 08:38

Ви немате појма. Само трабуњате у празно. Чачкате оно што не разумијете. Човјек је глуп као она ствар.

ОДГОВОРИТЕ