Шта ће бити од мађарских инвестиција у РС?

Велике најаве о инвестицијама Мађарске на подручју Републике Српске поново су се чуле након недавне посјете Бањалуци мађарске делегације коју је предводио премијер Виктор Орбан. Међутим, у данима након посјете, о најављеним пројектима се готово и не говори.

Република Српска 19.04.2024 | 19:52
Шта ће бити од мађарских инвестиција у РС?

Зато смо провјерили колико су реална ова обећања и уколико до реализације дође, под којим условима ће Мађарска улагати свој новац?

Срдачан дочек у Бањалуци, највише одликовање Републике Српске за Мађарског премијера, а након тога Премијер Српске са мађарским министром економског развоја на састанку договара сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта: изградња вјетроелектране Хргуд, пречишћавање отпадних вода у Градишци и соларног парка Требиње, међутим без саопштавања детаља.

"Због тога улажемо значајна средства и напоре у изградњу обновљивих извора енергије у којима активно учествују и наши мађарски партнери", рекао је Радован Вишковић.

Пројекте је раније је требало да суфинансира Њемачка развојна банка. Међутим због понашања власти Републике Српске, дошло је до прекида реализације три пројекта укупне вриједности 105,3 милиона евра.

Њемачка је прво привремено зауставила, а онда прошле године трајно обуставила четири инфраструктурна пројекта у Републици Српској. Ради се о изградњи вјетроелектране Хргуд код Берковића, двије фазе обнове хидроелектране код Требиња и пројекту збрињавања отпадних вода у Градишци. Одмах након објављивања информација о блокираним пројектима, власт је кренула са најавама да ће новац за исте наћи на другим странама. 02.03)

Као главне алтернативе за обустављена њемачка средства, званичници Републике Српске раније су наводили Мађарску и Кину. Новац из Кине за ове намјене међутим није дошао, па се од прошле године најављује да исти стиже из Мађарске.

"Имали смо и прије такво обећање и било је речено да ће сви ти пројекти бити настављени средствима Мађарске или неког другог и до тога није дошло", каже предсједник СДС-а Милан Миличевић. 

Оно што ситуацију чини додатно необичном, кажу у опозицији, је и најава премијера Вишковића непосредно прије доласка мађарске делегације да ће у наредном периоду Република Српска заједно са Мађарском кренути у копање рудних односно минералних сировина.

"Видјели сте и сами да је Вишковић рекао како ће се рудник литијума, како је то добро. Тешка је финансијска ситуација, Додику недостају новци. Он је добио новац од Мађара, а зазврат мора да им да наше природне ресурсе", каже Небојша Вукановић, предсједник Листе за правду и ред.

Све и да стигне новац из Мађарске, питање је да ли ће Република Српска добити услове какве је нудила Њемачка?

"Да ли ће то бити приватни инвеститори који би се укључили у ту енергетску причу јер вјетроелектране су свугдје исплатив бизнис само је штета што ми нисмо имали средства да то радимо, па да развијамо Електропривреду која је иначе у проблемима а велики је потенцијал Републике Српске", сматра економиста Зоран Павловић. 

Током недавне посјете мађарске делегације у први план су стављане тезе о пријатељским односима и да Орбан разумије проблеме српског народа у Босни и Херцеговини.

Ипак, када се узме у обзир све теже финансијско стање у Републици Српској, у потпуности није јасно да ли је у питању геополитика или трагање за новцем који Републици Српској у све већој мјери недостаје?

(БН) Фото: БН

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

СНСД

19.04.2024 20:12

Република Српска, самостална Држава. Краљ Милорад Додик, па зар нам треба више од тога. Народе отвори оћи И гласај за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.04.2024 22:07

Ја бих прије за Бакира гласао нег за СНСД и твоју ту Дрзаву опљацкану и пуну Криминала!

Name

Ненад-Нострадамус

20.04.2024 09:40

Па зар ми као дрзава или ентитет нисмо у стању ниста да направимо и да улозимо у неки пројекат.Продје 30 година од рата све смо распродали,а направили нисмо ниста сем оно мало аутопута и лосег асфалтирања неких мјесних заједница.

Name

Ре

20.04.2024 09:44

Толико смо способни да неможемо произвести бјели лук, већ га увозимо из Кине, док год Петар Ђокић и слични могу бити министри за све нама никад неће бити добро.

Name

кк

19.04.2024 20:15

Нема ни он,дјеца,зетови покупише

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

19.04.2024 20:17

Нема од тих пројеката ништа,Орбан се уплашио да не прође као Ердоган у Турској,дрма му се престо,довољно што је обећао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2024 08:44

Па Мађарска да инвестира а овисна о ЕУ помоци. Овдје је само у питању ресурси како извуци ста

Name

Дудуцење по кукурузима

19.04.2024 20:43

Од, твз. реко цоек, инвестиција, као и увијек, ни прдац. Пара за дудука НЕМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

19.04.2024 22:02

Натегнут це вас мадар како и свако пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwр

20.04.2024 07:58

Стара али истинита народна како посијеш тако чеш и жети и још једна нема ти вецег пријатеља од твоих укуцана ,а код наше власти све супеотно

Name

Раде

19.04.2024 22:05

Зна се бице за Сина Игора и Тајкуне а за Народ Будјав лебац....... Носите га висе сваки дан у свим Вјестима аман Цовјеце ми цемо побудалити висе ако нисмо о твојих Глупости и Криминал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

20.04.2024 05:28

Ниста!😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.04.2024 07:01

Кристална ноћ је чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари Камен

20.04.2024 07:14

Па јел ми мозе неко реци ста је РС добила осим обецања задњих 20 год ? МАДЈАРСКА да помогне :) Сироце ЕУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.04.2024 07:20

Шта ће бити? Па биће један велики, као и из Русије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ципела

20.04.2024 07:50

Индустрија текстила, коже и обуће у РС-у у великом је проблему. Смањена је потражња, али и производња. Све то довело је до отпуштања радника. Из Владе РС-а најављују помоћ, али какву конкретно . нису жељели да открију ...неможе Влада РС ни себи помоћи јер да би организирали митинг подршке узму кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

20.04.2024 07:57

Представа за јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДРОГОЗСИТ

20.04.2024 08:02

Мозе власт да прица ста им је воља јер је њима добро, свако види да су неспособни и лопузе које су народ довеле до глади.Лове јос на осјецаје патриотизам и слицне форе, нема производње , довели су нас на ниво африцких племена.Е то вам је брацо резултат родјацких веза и подобних, умјесто памети и знања који су једини гарант напретка.Од ината и пркоса се не зиви, постигни резултате па се онда дици кад имас циме а не супља и нидје ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

20.04.2024 09:18

Заврсице у Додиковим фирмама њему никад доста инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

20.04.2024 09:37

Ниста. Ста це бити. Додик је добар за ЕПП. Треба га под хитно смијенити и одузети сав свима његовим до 9 кољенакапитал сто има. Јел све је покрао. Бандит и они сто га подрзавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.04.2024 10:11

Бице исто ко и са требињским аеродрумом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

20.04.2024 12:01

Масјари це исто са НАТО Бомбадерима рокнит стотињак комада на Српску. Тако це измирит дугове са Додиком. Све је вец изпланирано после Резолуције о Сребреници. Бит це гадјани сви вазни објекти и касарне у Српској. То мисли цијели Запад само наса стока сути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

21.04.2024 04:54

Народе Српске Републике јесте ли толико Слијепи ил сте толико Глупи зар Не знате Стварно ил. Нецете да Знате Давам Буде лаксе погледајте YОУТУБ 2012 Како Вас Драги Милорад Додик Продаје РС како продаје Цитаво Руководство РС Радована Ратка Краисника Биљану све редом Па фино без силе Признаје Геноцид у Сребреници јесте толико глупи Па ниједног Српског по вама Хероја нису Хапсили Како казе Милорад Муслимани него Ви Срби Од Слоба Милосевица до Мартиц продали сте и САО СКраину нису вам криви ни Запад ни Федерација Него ви сами Видите ста вам Ради и даље га Подрзавајте ал докад Цаст постеним народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шеки

21.04.2024 13:15

Да су поново говорили онда би ви рекли ено их само причају а ништа не раде. Пустите те форе. То је договорено и сад се реализује као и до сада. Само се ви бавите трачевима а пустите да раде они који знају.

ОДГОВОРИТЕ