Почаст војводи Манди у Београду: Мурал од срца

Породица, саборци и чланови Удружења “Мандини лавови” из Угљевика посјетили су минулог викенда у београдском насељу Петлово брдо мјесто на коме је исцртан мурал посвећен легендарном српском команданту војводи Митру Максимовићу Манди.

Република Српска 23.04.2024 | 11:56
Почаст војводи Манди у Београду: Мурал од срца

Душан Максимовић, син војводе Манде, захвалио је аутору мурала Данијелу Ивковићу јер се и на овај начин чува сјећање на легандарног команданта који је родом из села Забрђа код Угљевика.

- Док је свих нас, породице, сабораца, пријатеља и поштовалаца лика и дјела, војвода Мандо никада неће бити заборављен-рекао је Максимовић.

Бивши припадник Специјалне јединице “Мандини лавови” Гавро Милошевић из Тутњевца рекао је да је војвода Мандо ушао у пјесму и легенду.

Милошевић је посебно захвалио припадницима Удружења “Црвених беретки” из Србије и најавио да ће са њима  Удружење “Мандини лавови” потписати повељу о братимљењу а који су заједно са Угљевичанима били код мурала војводи Манди.

- Био је велики командант, пријатељ, али и хуманиста који је живио за своје Забрђе и Угљевик, спортиста и спортски радник без премца-рекао је Милошевић.

Наш Мандо, истиче Милошевић, који је предсједник Скупштине удружења,  увијек је био на страни бораца Војске Републике Српске у ратним дјествима али  и након Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Посебно ми је задовољство јер млади људи, чак и они који су рођени после минулог рата славе нашег команданта и великог српског родољуба-додао је МИлошевић који је и одборник СДС-а у Скупштини општине Угљевик.

Предсједник Удружења ветерена "Мандини лавови" Јовица Арсеновић уручио је захвалницу аутору мурала Данијелу Ивковићу за његов патриотски рад и  најавио да ће 12. маја бити освештана и отворена канцеларија Удружења “Мандини лавови” у Угљевику.

- Уз помоћ начелника Угљевика Василије Перића и одборника Скупштине општине Угљевик добили смо на кориштење канцеларију у центру Угљевика а такође смо добили донацију од Покрајинске владе Војводине са којима смо потписали уговор за додјелу новчаних средстава за опремање канцеларије у износу од 7.200 КМ уз подршку секретара Александра Софића-рекао је Арсеновић.

Он је навео да ово удружење броји више од 400 чланова.

Након што су посјетили мјесто на којем је исцртан мурал, породица и чланови удружења посјетили су и храм Светог Саве као и Калемегданску тврђаву.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ветеран 92

23.04.2024 12:09

Нека се велица лик насег Манде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2024 13:11

Зашто се и после толико година није сазнала истина око смрти легендарног комаданта

Name

нбг

23.04.2024 13:13

Жив је Мандо

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

23.04.2024 13:47

Послије Манде створише се банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

23.04.2024 15:15

И са том марвом народи БиХ да живе?сви заједно немају завршену средњу школу..ал битно да знају провоцират и изазиват..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Прњавор

23.04.2024 16:16

Е мој Прњаворе у рату ти није битна школа већ срце у јунака!На Мајевици је Мандо растурао 2.Корпус тзв.Армије БиХ и да није политике било сад би у Тузли славили Ђурђевдан,а тако је и погинуо послије рата у сумњивој саобраћајној несрећи јер је пуно знао о криминалу Караџића и клике тадашњег СДС-а!Политика је курва Прњаворе и школа са тим нема везе!

Name

Ресет

23.04.2024 16:29

Јака ствар нацртати мурал у БГ и то је то. Ако је народни херој онда лијеп споменик и уредјена околина,спомен соба о тој јединици, назив улице, и сл. Те мајице ми мало назадно и ружно јер не можемо сви носити на мајицама слике хероја. На шта би личили. Ово је 21 вијек мало модерног молим вас. Овако сте као нека секта сто даје лош утисак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само гледај

23.04.2024 16:34

Шта је бораца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

23.04.2024 17:47

Предивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДјапа

26.04.2024 14:33

Лепа слика насега Војводе

ОДГОВОРИТЕ