Могуће нуклеарно оружје у Пољској биће мета за Русију

Евентуално трајно размјештање нуклеарног оружја НАТО у Пољској биће војна мета за Русију, изјавио је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Свијет 25.04.2024 | 10:07
Могуће нуклеарно оружје у Пољској биће мета за Русију

Он је у изјави за агенцију ТАСС навео да заједничке нуклеарне мисије земље НАТО у близини границе са Русијом представљају пријетњу руској безбједности.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда рекао је недавно да су пољске власти спремне да приме америчко нуклеарно оружје на својој територији.

– Сви политичари који говоре о таквој опцији у и изван Пољске треба да знају да би било какав корак у том правцу не би допринио безбједности Пољске и релевантна постројења била би неминовно мета – рекао је Рјабков.

Рјабков је актуелну расправу о постављању нуклеарних постројења НАТО у Пољској назвао “причом која се развија”. Москва помно прати како Варшава приступа овој теми, рекао је.

Анџеј Дуда у понедељак је у интервјуу за новине Факт изјавио да су пољске власти у више наврата разговарале са Сједињеним Државама о могућности распоређивања нуклеарног оружја у Пољској у оквиру НАТО-ових споразума о дијељењу нуклеарног оружја те су изразиле спремност за то ако буде потребно.

Он је у понедељак рекао да је Пољска спремна прихватити нуклеарно оружје на својем територију ако НАТО, чија је чланица, одлучи да ојача источно крило јер Русија распоређује ново наоружање у Калињинграду и Белорусији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је, пак, да ће се Русија, ако се то догоди, побринути за своју “безбједност”.

– Војни званичници ће наравно анализирати ситуацију и, у сваком случају, предузети све потребне противмере како би гарантовали нашу сигурност – рекао је Песков новинарима.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ништа посебно

25.04.2024 10:19

Занимљиво, ја колико видим и знам Руси одавно циљају Пољаке, само што ће сада и Пољаци да циљају Русе.Москва на пушкомет, као што је Русима сада Варшава на пускомет.Нико се не плаши Руске пријетње више,нити се ико одриче добровољно нуклеарног арсенала као што то ономаде урадише Украјинци. Тражили сте гледајте је отприлике порука Русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озбиљни аналитицари

25.04.2024 10:51

Са Запада тврде да ни једна дрзава бивсег варсавског пакта за нато (тј. англосаксонци и западни дио ЕУ) црвена линија због цега би усли у директан сукоб са Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни једна од њих

25.04.2024 13:06

Није "црвена линија" него за прокси ратовање до последњег,познато лицемјество преваре кроз вјекове, сви су свјесни тога и измонтирани у њима су у великом проблему од народа....

Name

Плавуда

25.04.2024 11:53

Ста Путин оклијева Наорузати Иран нуклеарним ракетама сто прије .И Јемен и Асада ..Одмах . Хути це им тада бити бабарога од које це многи пискит у гаце ..А морати постовати .И Хезболах наорузати .Хамас ми је некако суцмураст као да га ЦИА исдркала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

26.04.2024 12:34

Ајде не лупај глупости.

Name

Ддавид

25.04.2024 16:52

Било ко први да употријеби нуклеарну бомбу слиједи одговор и катаклизма.Плашење нуклеарним ратом раде будале и плашљивци. Руси су дали до знања да ће свој нуклеарни арсенал употријебити само ако додју у стање да Русију не могу одбранити и да слиједи њен распад-нестанак. Све друго су лажи и плашење народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

25.04.2024 17:42

Суверене дрзаве не праве мету од себе.

ОДГОВОРИТЕ