Додик направи проблем, а онда себе проглашава за спасиоца

Када се уз само мало труда анализира оно што је Милорад Додик као, нажалост, апсолутни господар Републике Српске учинио у протеклих годину дана, ниједном објективном посматрачу не може промаћи једна чињеница.

Република Српска 27.04.2024 | 15:44
Додик направи проблем, а онда себе проглашава за спасиоца

Пише: Др Милан Благојевић

Она се огледа у томе да Додик направи проблем, а онда себе приказује као наводног спасиоца. Довољно је навести само два случаја која то неумољиво потврђују.

Први случај је прошлогодишње доношење Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, који је по Додиковом наређењу усвојила Народна скупштина Републике Српске.

У то вријеме био сам правни савјетник српског члана Предсједништва БиХ, Жељке Цвијановић, па сам, након што сам дан прије усвајања тог закона присуствовао састанку Додика са Цвијановићевом, Стевандићем и Вишковићем, имао прилику да се непосредно увјерим колико се, у стварности, све ради по Додиковој и само Додиковој вољи. Наиме, Додик је на том састанку рекао да Народна скупштина донесе тај закон и нико од присутних није му ниједног тренутка опонирао.

Видјевши том приликом текст тог закона одмах ми је било јасно да је то закон који је супротан Уставу БиХ, јер тај устав не дозвољава доношење таквог закона. Зато сам, пошто су о томе ћутали сви остали присутни, рекао да је тај закон неуставан и да га не треба доносити, али нико од присутних не хтједе то да подржи.

Наредни дан Народна скупштина, њена већина, је беспоговорно усвојила закон и тиме је направљен, благо речено, проблем уставне кризе којем свједочимо и од чијих негативних посљедица страхујемо све до данас.

И онда се у свему томе Додик јавља као тобожњи спасилац Републике Српске, иако је стварност сасвим другачија од тога.

Једнако тако ових дана свједочимо посљедицама погрешне Додикове политике када је ријеч о резолуцији о Сребреници, чије усвајање се предлаже на Генералној скупштини УН. Идеолог и главни промотер те резолуције је Златко Лагумџија у својству амбасадора БиХ у УН-у.

Међутим, Лагумџија не би могао бити именован на ту функцију, а тиме ни радити све ово што неуставно ради, да се Додик успротивио његовом именовању. Нажалост, Додик то није учинио него је све ово дозволио, након чега је Жељка Цвијановић по Додиковој команди гласала за Лагумџијино именовање.

И тиме је омогућено Лагумџији да ради све оно што неуставно и незаконито сада ради у УН-у у вези са наведеном резолуцијом, баш као што је и прошлогодишњим Законом о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ омогућено Кристијану Шмиту да наметне кривично дјело неизвршења одлука високог представника.

На нашу несрећу то ипак нимало не смета Додику да себе и по питању Сребренице приказује као спасиоца свих нас, овај пут са све Жељком Цвијановић, иако не би дошло до проблема званог "резолуција о Сребреници" да су Додик и Цвијановићева спријечили Лагумџијино именовање.

Само да су хтјели, али нису, баш као што не би дошло ни до наметања Шмитовог кривичног дјела неизвршења одлука високог представника, да Додик није наредио да Народна скупштина Републике Српске донесе Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Сада, након свега, Додик нас још убјеђује да је захваљујући наводно "напорима прије свега српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић" одложено гласање у Генералној скупштини УН о Лагумџијиној резолуцији о Сребреници. Међутим, стварност је и овај пут сасвим другачија.

Јер, Жељка Цвијановић се ниједном није појавила, иако је могла макар и видео наступом, ни на једном скупу у УН-у нити је на такав начин рекла и једну једину ријеч у УН-у. 

Није Жељка у том погледу тражила да се видео путем, као члан колективног шефа државе чланице УН, обрати приликом недавне расправе о нацрту наведене резолуције у УН. Па да се таквом живом ријечју обрати УН-у и укаже тој организацији у какав противправни покушај се увлачи та свјетска организација, да усвоји наведену резолуцију, иако ју је Лагумџија створио, и БиХ приказао као њеног наводног спонзора, кршећи на најгрубљи начин Устав БиХ, јер Предсједништво БиХ као једини надлежни орган за та питања није донио такву одлуку.

Такође је симптоматично да Цвијановићева није тражила ни да се обрати УН-у и да у том обраћању укаже на Извјештај свјетских експерата, предвођених Гидеоном Грајфом, о томе да је стварност коју су они утврдили о догађајима у Сребреници сасвим другачија од онога што Лагумџија самовољно и неуставно приказује у својој резолуцији.

Најзад, такође је симптоматично и то да Цвијановићева ни до данас није захтијевала одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ, на којој би се расправљало и одлучило о томе да ли је Предсједништво БиХ за ту Лагумџијину резолуцију и да ли је Предсједништво за то да буде њен спонзор, а не да Лагумџија самовољно и неистинито у УН-у приказује да је БиХ наводно за то.

Пословник Предсједништва БиХ је с тим у вези веома јасан. Он у члану 23 прописује да предсједавајући Предсједништва БиХ мора сазвати ванредну сједницу Предсједништва кад год то затражи било који члан Предсједништва, а члан 24 Пословника прописује да се дневни ред ванредне сједнице прихвата без гласања.

Другим ријечима казано, да је Цвијановићева само предложила да Предсједништво на ванредној сједници гласа о Лагумџијиној резолуцији, не постоји могућност да остала два члана Предсједништва онемогуће гласање о томе.

Нажалост, она то ни до данас није учинила, већ упорно ћути, баш као што гласно о свему овоме ћути и у УН-у.

Зато је, када се све претходно речено узме у обзир, лишена сваког смисла тврдња господина Додика да су наводни "напори прије свега српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић" довели до одлагања гласања у Генералној скупштини УН о Лагумџијиној резолуцији о Сребреници. Таква тврдња Додика напросто није истина и то треба јасно рећи нашој јавности.

Аутор: Др Милан Благојевић Фото: Миомир Јаковљевић/Рингиер

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

Ја

27.04.2024 15:52

Устаса Додик и његова поданица Зељкица највеце зло за Србе уз Вуцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

27.04.2024 17:40

ИСТИНА АЛИ БЕЗ ВУЧИЋА,ОВАЈ ДОДИК ЉУДЕ У ЗДРАВ МОЗАК Ј.Б. И У ОЧИ ЛАЖЕ У ВЕЗИ УН! Какав смрад!?

Name

ре

27.04.2024 18:01

Он је спасиоц исто онако како је просао у првом разреду пољопривредне сколе! Ено Рамо по Подрињу зулум прави, док грбави тракториста пласи народ и лаје на звијезде.

Name

Ре ре

27.04.2024 18:26

Знаци Рамо Зулум прави а овај пласи народ и лаје на звијезде. Е добро је ово речено.

Name

РЕ

27.04.2024 18:56

Тачно! Сва његова фамилија 98% је из околине Дувна из Херцеговине све породице Додиг јер му је рођени дјед био чистокрвни Хрват који је дошао у Лијевче поље 1946 године и посрбио се! Све има у матичним књигама све пише!

Name

Ре Ја

27.04.2024 19:27

Трба народу ЈАВИТИ ДА ЈЕ ЗА ЛАГУМЏИЈУ ГЛАСАЛА наставница ЦВИЈАНОВИЋ ЖЕЉКА(по налогу Дидика) И САД ИМАМО ЖИВОТНИ ПРОБЛЕМ! Сјеме им се замело!

Name

Рамо

27.04.2024 21:18

ЕЈЈ МИЛЕ ,МИЛЕ НИГДЈЕ ТЕ НЕ БИЛО САМО ПОД ЦРНОМ ЗЕМЉОМ

Name

Вајаттер

27.04.2024 21:20

Додик је највеце зло које је могло да додје на власт ове опустосене српске сиротиње.

Name

Велики штрумф

27.04.2024 22:19

Е Рамо, не може њега ни земља сварити.

Name

Крис

28.04.2024 10:09

Народ це спасит овог неуролоски поремеценог цовека јер це увјек бити испред његови сулуди идеја и презивљавати ратне страхоте и губит синове. Републику српску нико не угрозава осим њега и оног пројекта којег је покренуо милошевиц.

Name

РУСИЈА

28.04.2024 10:21

Балван Крмчић Дабар И Брбљивица Они су спасиоци срба да се не-пате да их нема висе на свом огњишту. Они србе претварају у енглезе швабе словенце талијане американце И остале НЕ-СРБЕ. Боже драги шта си дозволио. Догни Боже народ па то склони И спашавај нас.

Name

Глобус

27.04.2024 16:02

Гос. Благојевићу могао би се написати подебљи роман о злу које је Додик заједно са својим сарадницима учинио РС . Тај човјек је највеће морално, културно, материјално и политичко зло које је задесило Српски народ од краја деветнаестог вијека до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Глобус

27.04.2024 18:44

Па није ни чудо Додикова породица,тајкунске фирме,бивши удбаши и остали олош попут оног Селака.Радио сам код оног џукеле Срете Аничића.Веће џукеле,лопова,лажова нисам срео.И он је један од Додикових пришпетљи и неко је добро рекао моралног посрнућа овог друштва.

Name

Немогуце

27.04.2024 16:05

додк да направи проблем, а он, сирота, гаси ту исту ватру, а лик право невинашце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

27.04.2024 16:23

Свака цас за коментар све тацно рецено е мој јадни народе ста све дозвољавате када цете једном реци доста је висе колико пута су покрадени избори

Name

Бурлеска у три чина

27.04.2024 16:55

Да нама није нашег Доде,нигдје нас неби било.Јеси ли видио како он одговори онима у Сарајеву? Ово ћете чути у чекаонама домова здравља или амбуланти.Нећете у кафанама пошто тамо морају нешто потрошити да би сједили.Обично то цитирају старије госпође па ако си иоле васпитан,сигурно се нећеш свађати са њом.Кад све сабереш и одузмеш у тој СНСДемократији увијек нагребусе васпитани и они који редовно плаћају своје рачуне.

Name

Реее

27.04.2024 17:42

Додик ће испасти на крају уништитељ крвљу заливене РС и нагулити а шта ће народ!!!

Name

Ре реееее

27.04.2024 19:08

Који народ, када си му предвидио да ће искрварити. Онда нека је и овим другим Бог у помоћи, јер 100 година мира имати неће.

Name

Ре немогуће

27.04.2024 19:29

Ово је ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА ДОДИКА И ЖЕЉКЕ И МОРАЛИ БИ ЗБОГ ОВОГА ОДГОВАРАТИ И У ЗАТВОР ИЋИ А И СРБИЈИ СУ НАНИЈЕЛИ ВЕЛИКУ ШТЕТУ!

Name

ре ре ре

27.04.2024 23:37

Питање је да ли је то случајна грешка или тенденциозно одрађен посао. Чими ми се ово друго. Превише је случајности у догађањима и одлукама Милорада од када он ведри и облачи у РС. Жали боже погинулих, растурених породица, растурених живота... А они, боли њих брига за све осим за њихову личну корист!

Name

Ја,син

27.04.2024 16:21

Какве везе са резолуцијом која је морално а не политићко питање.Да је среће да постујемо сваку жртву а то је ли иницијатива неког појединца накарадног дејтонског предсједништва које прати ратне политике и даље свађа грађане ове земље или неког другог најмање је важни.Уствари је жалосно и срамотно да неком пада на ум да омаловажава на овај наћин жртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.04.2024 18:20

Зна се ко то ради јос од 17вијека. Постице мрзњу,изазива покоље,мијења историју итд. Нема их много али су присутни у свим дрзавама Европе и даље. Све је то лијепо објаснијо Југослав Петрусиц.

Name

!!!

27.04.2024 20:36

Резолуција би била на мјесту кад би у свом уводу садржавала сва зла, а за која нико није одговарао Србском народу у и око Сребренице до 11 јула 95' а ради се о преко 3000 побијених од којих неки на најсвирепији могући начин. Овако Срби добиŝе стотине година робије због Стебренице а за злочине тамо над Србима рахметли Расим Делућ је добио срамне 2,5 године робије док се Насер Орић из Хага вратио као слободан човјек.

Name

РЕ

27.04.2024 16:26

СВАКА ЦАСТ ДОКТОРЕ.ПА ОВАЈ НАС ТАКО ЗВАНИ ПРЕДСЕДНИК ЕНТИТЕТА РС 20 ГОДИНА ПРАВИ БУДАЛАМА И НИКО ДА МУ СТАНЕ УКРАЈ И ДА ГА ЗАТВОРИ ДА НЕТРУЈЕ И ОВО МАЛО НАРОДА СТО ЈЕ ОСТАЛО ДА ЗИВИ У ЕНТИТЕТУ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

27.04.2024 19:06

РЕПУБЛИКА СРПСКА- Запамти и тако написи потурени...

Name

Крис

28.04.2024 10:22

Е мој боле незнам јел ти кева потурена јер са оним лоповом мозе нестат РС а овако ти је боље у цивилизацији.

Name

Ре ре

27.04.2024 16:35

Ево подијелио бурле из своји интереса свима па и борцима раније пензије које се потроше прије десет дана колико су мале , па онда треба чекати до десетог јуна нову такву малу пензију па шта више на сво ово овако стање сиромашно бораца и пензионера треба рећи режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

27.04.2024 16:39

Није сам Додик зло. Зли је читава мафија (СНСД). Вјерујте. У црно ће завити српски народ. Само један примјер са Сокоца. Прије десетак дана престало гријање на Соколцу. На питање зашто су прекинули у хладне Дане а прије тога десет дана нису гријали јер су били топли дани одговор из ЈКП Соколац је “Рекао Страхиња Басевиц”. Људи моји докле смо дошли. Само молимо бога да нам буде на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

27.04.2024 17:41

Ниŝта случајно није,рс је изгубљена,треба само свјетло угасити ако буде био ко,свеему кумовао криминал и издаја.

Name

Ово

27.04.2024 18:01

Сто нам је уцинила ова власт надмасили је све недаце које су задесиле нас српски народ у протеклим ратовима ал несрпска власт је наставила да нас унистава зато је и Олбрајтова њих довела на власт да нас тотално унисте

Name

НАРОД

28.04.2024 11:52

ЧИТАМ ОВЕ КОМЕНТАРЕ И РАЗМИШЉАМ, ДА ЛИ ЈЕ РС ИЛИ РЕПУБЛИКА СРПСКА ,ПОДРАЗУМИЈЕВА СЕ СРПСКА А МИ СМО БУДАЛЕ КОЈЕ ДОДИК ЈЕ.. 20 ГОДИНА,.... МА ФУУУУУЈ🤮🤮🤮

Name

Ана

28.04.2024 17:41

Будите срећни, у Вишеграду нису никако гријали ове сезоне. И то пред саму зиму објавили.

Name

Цобра1968

27.04.2024 16:55

Он це спасити БиХ...а срусити рс...само напријед, јаране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

27.04.2024 19:12

Немој јаране да си толико сигуран. Нема нас, и бејиха оста са гаћама на штапу. Ти у које се уздаш у фином су проблему. Само напред. Палестина ће бити рај.

Name

Ре Цобра 1968

28.04.2024 13:42

Сјебаће он и Босну мој јаране, ВЕЋ НАС ЈЕ СЈЕБО ,НАЖАЛОСТ😞

Name

💯%пропаст српска

27.04.2024 17:03

шта ће му рећи диде пеја унука,жељка кад она незна и паше јој нчоваква уништена РС,стевандићу је битна функција,да није тако било би му из понижења да поред на њега сједи у скупштини неко типа ање љубојевић.Остали исто тако ћуте због привилегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па и птице

27.04.2024 19:02

на грани знају да је Ањицу Миле дерао хехехехехе...

Name

Борац

27.04.2024 17:16

Док је на власти тако ће нам стално бити, дубоко су пустили коријење у све поре друштва, надам се да ће се народ дозивати памети и једном за сва времена ставити тачку на ову трагикомедију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Борац

27.04.2024 19:57

Ја мислим да је све јасно за РС , опљачкана , понижена са гладним народом.

Name

Мирослав

27.04.2024 17:47

Проблем праве странци и сарајевска царсија, јер тргају комад по комад дејтонског споразума, устава. Ко види види, ко хоце да зна зна, али некима је мрзња памет помутила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2024 19:03

Иди рани свиње сваки дан ође њешто паметујеш!

Name

лик

27.04.2024 19:48

@Миро Како не конташ да се ни једна одлука на нивоу БиХ не може донијети без РСа? Може ФБиХ захтјевати да сви идемо на мјесец, али без РСа не иде ништа. Проблем је што би Миле сада хтио повући неке већ потписане ствари, а јадници као ти то изврћу као да ФБиХ нешто неда или неће. Класична замјена теза и замајавање неписменог народа!

Name

Ре

27.04.2024 20:06

Опет овај резимски магарац.

Name

Мирослав

27.04.2024 21:40

Лик, А ста би са Лагундзијом, без одлуке преседниства, а они су му сефови, направи урнебес, стету која мозе имати озбиљне последице. О цему ви прицате, да без нас нема никакве одлуке? А ту је и свабо, па кад му заплацу, он дизе ногу на један констутивни народ. Или сте слепи и глухи, или лупетате?

Name

Народ

27.04.2024 17:51

Додик,господар живота и смрти,а са њим и Жељка,комплетна гарнитура СНСД.Задуживања до бесконачности,ни једне инвестиције,привредне поготово,а ти глупи народе,србуј макар сламе јео.То нас и чека,а и сламе неће бити,ако жита небуде.Јад и биједа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2024 19:06

Није он господар ничега обични биједни мали пацов који кад иде даспава чува 30 људи око имања! Какав господар мог живота није господар нити икада бити! Обична гњида од човјека није то човјек то је монструм!

Name

аналитицар

27.04.2024 17:51

Има јос један исти такав у Србији,а овај га успјесно копира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за коментар

27.04.2024 17:53

Аргументовано, конкретно, едукативно, истинито. Постовање аутору👍🏻

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.04.2024 18:05

Све су то дојуцерасње сељацине које олако сматрају дрзаву знају пљацкати и сирити мрзњу али це им све доци на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

27.04.2024 18:09

Следеца додикова изјава це бити да РС не призна УН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда123

27.04.2024 18:25

Ово четверо од њих гори политичара нема. Жалосна си Републико Српска и Српски народе. Овакве политичаре и патриоте, неби нам пожељели ни највећи српски душмани. У задњих 10 година они нису ниједну паметну и добру ствар урадили за народ. Стално само производе кризе и онда нас од некога бране и то приписују себи као успјех. А једини њихов успјех је што су испразнили државне касе и отјерали радно способне из Републике Српске. ОНИ СУ НА ЧЕЛУ СА ДОДИКОМ ИЗВРШИЛИ ГЕНОЦИД НАД СРПСКИМ СТАНОВНИШТВОМ ЗА ВРЈЕМЕ СВОЈЕ ВЛАДАВИНЕ 1 УНИШТИЛИ ПРЕДУЗЕЋА 2. УНИШТИЛИ ПОЉОПРИВРЕДУ 3. ОГОЛИЛИИ СРПСКЕ ШУМЕ 4. ДОВЕЛИ КОРУМПИРАНЕ И НЕШКОЛОВАНЕ КАДРОВЕ 5. РАЗДЈЕЛИЛИ ПАРЕ ОД ТЕЛЕКОМА ПРЕКО ИЕРБ-а, КОЈЕ НИКО НЕВРАЋА 6. УКИНУЛИ ПОШТЕЊЕ И МОРАЛ 7. ИСПРАЗНИЛИ СЕЛА 90%, 8. У ГРАДОВИМА У СВАКОЈ ЗГРАДИ 5 ЗАКЉУЧАНИХ СТАНОВА ЈОШ МАЛО И ПОТПУНО ЕТНИЧКИ БИЋЕ ОЧИШЋЕНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ЗАХВАЉУЈУЋИ ИСКЉУЧИВО !!! МИЛОРАД ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.04.2024 19:20

мозда си искрено критицан,али израз Српске суме .....или мозда БиХ суме ,,или Српски Лептирови,Српски Голубови....

Name

?

27.04.2024 20:27

Свака ти цаст сто си написо све је истина и назалост то је реалност ❗️

Name

Олива

27.04.2024 18:29

Милорад Додик је мени најодвратнији лик у БиХ . Нецовјек .Проклетник .Лопов .Манипулатор .Ма све сто је најгоре .Нема он мрве људства и карактера ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

27.04.2024 18:55

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити ту доживотно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

27.04.2024 19:00

СНСД 25 година влада....и пола народа отисло...а они само СРБУЈУ..бране Републику Српску а они све богатији..а народ све сиромашнији..е мој народе БЛЕНТАВИ....до кад ћете бити БЛЕНТАВИ... СНСД...СНСД..СНСД...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгче

27.04.2024 19:02

Преписао од Вучића, час је мученик који пролази голготу, час херој који спасава народ и земљу који су у смртној опасности. То баке и деке највише воле, а пензија редовна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.04.2024 20:28

👍

Name

+

27.04.2024 19:05

То говори, колико је он кваран човјек а добар политичар. А они око њега будаје и полтрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

27.04.2024 19:28

Одличан текст. Одлична аналитика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

27.04.2024 20:20

Морам ово написати назалост: Колико је народ глуп у РС 🤷‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

28.04.2024 08:48

Овај неки помиње дерање Ање,а ја видим да је весела,овај хоће да завади Ању и Вулићку,да лети перје,ааауууу....

Name

ре

28.04.2024 01:41

само смјена стевандица додика зељке и остале марионете видите да они незнају ста раде и у затвор поздрав народ трпи кризу збо њих поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зо

28.04.2024 13:31

Живио Додик. Догодине независни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

28.04.2024 17:38

Зашто није Цвијановићка потегла заштиту националног интереса. Није је интересовало. Само халабуџу народу као да је народ овце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морнар Попај

30.04.2024 07:35

Олива иди код Милорада Додика па му то реците ако смете па цете цути одговор

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДаре

30.04.2024 18:01

Ре ти Ста си ти тески безобразник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моцо

01.05.2024 11:17

Слава Богу на висинама а на земљи међу људима мир

ОДГОВОРИТЕ