Оптужени бизнисмен Душко Кнежевић изручен Црној Гори

Оптужени бизнисмен Душко Кнежевић, власник Атлас групе, изручен је Црној Гори из Велике Британије 30. априла, саопштено је из Управе полиције.

Регион 30.04.2024 | 13:12
Оптужени бизнисмен Душко Кнежевић изручен Црној Гори

Црна Гора га потражује ради вођења више кривичних поступака.

"Због сумње да је починио кривична дјела злоупотреба положаја у привредном пословању путем подстрекавања, стварање криминалне организације и прање новца", прецизирали су из полиције.

Наиме, Специјално државно тужилаштво Кнежевића потражује од јула 2019. године, а против њега су подигнуте три оптужнице – за организовање криминалне групе, прање новца и злоупотребе у привреди.

Од покретања истраге боравио је у Великој Британији, чији је држављанин.

Екстрадиција је реализована рано јутрос посебним летом на релацији Лондон - Подгорица.

Екстрадициони поступак су спровели Управа полиције и Специјално државно тужилаштво Црне Горе са једне стране, и Министарство унутрашњих послова Велике Британије, уз подршку Канцеларије официра за везу Велике Британије у Београду и њихове Амбасаде у Подгорици.

Кнежевић ће бити спроведен Вишем суду у Подгорици на даљу надлежност.

Четири дана уочи екстрадиције, бивши премијер Дритан Абазовић поручио је да би за предсједника Атлас групе Душка Кнежевића најбоље би било да буде заштићени свједок у Црној Гори и да у тужилаштву каже све што зна о бизнисима и привредних активностима бивше власти.

Иначе, Кнежевић је годинама у домаћој јавности важио за човјека блиског бившем премијеру Милу Ђукановићу. Бавио се пословима мултимилионске вриједности - банкарством, грађевинарством, образвање, медијима...

Зашто се потражује Кнежевић?

Почетком 2020. године је подгорички Виши суд потврдио оптужницу против Кнежевића у предмету "Карбон" јер је, наводно, са још четири члана криминалне групе причинио штету компанији "Глобал Карбон" и прибавио противправну корист од скоро два милиона еура.

Кнежевић је оптужен и у предмету "Аеродроми", гдје је са директорима његове Атлас банке Марком Николићем и Дијаном Зечевић, наводно Аеродроме Црне Горе оштетио за три милиона еура.

У 2019. години је избила афера афера "Коверат", када је Кнежевић објавио снимак на којем је приказано како функционеру ДПС и бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу предаје, како је тврдио, 97.500 еура.

Казао је да су то паре за финансирање изборне кампање ДПС власти, те да је то урадио у договору са лидером ДПС-а Милом Ђукановићем.

СДТ је у децембру 2019. године подигло оптужницу и у том случају, којом терети Стијеповића за прање новца, док је Кнежевић означен као организатор криминалне групе.

Апелациони суд је у марту 2021. укинуо пресуду Вишег суда и обуставио поступак против Стијеповића у афери Коверта. Предмет је враћен на ново суђење.

Кнежевић је у више наврата оптуживао бившег предсједника државе и лидера ДПС-а Мила Ђукановића за покушај преузимања његових послова и имовине.

Он је преко друштвених мрежа, уз интригантне поруке, објављивао серије заједничких фотографија са предсједником Ђукановићем, њиховим заједничким пријатељима, функционерима ДПС-а и челницима тужилаштва.

(РСЕ) Фото: АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

30.04.2024 13:36

Ево њега сад на мјесто премијера Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

30.04.2024 14:10

Сад само треба оцинкарити Мила Ђукановића да он види како је иза браве и порука за Милокрада да и њега чека иста судбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клас

30.04.2024 14:14

Ускоро ће то бити и са Додиком и његовим тајкунима чисти се црна гора од криминала полако али иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

30.04.2024 14:56

Ако је паметан исприцаце СТА је Мило радио и главни сеф це на дузи одмор у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змариц Дејан

30.04.2024 20:46

А дје ово на фацебоок, сам кредит за гаразу Клинцког Центра 😱. Леле сто је схњим? Ле ле, а сви су комунисти опљацкане марке замјенили код њега 😱😱😱 ле ле, а схто це додо сада ле ле ЈАО оп трт гевезен зајн висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДаре

30.04.2024 21:59

Један је Милорад Додик прави

ОДГОВОРИТЕ