Хамас прихватио услове за примирје са Израелом у Гази

Хамас је прихватио услове постизање примирја у Појасу Газе, саопштила је ова група те информисала египатске и катарске посреднике.

Свијет 06.05.2024 | 19:01
Хамас прихватио услове за примирје са Израелом у Гази

"Брат муџахид Исмаил Ханиyех, шеф политичког бироа покрета Хамас, телефонирао је с катарским премијером шеиком Мохаммедом бин Абдул Рахманом Ал Тханијем и египатским министром обавјештајних служби Аббасом Камелом и обавијестио их о Хамасу одобрење покрета за њихов приједлог у вези са споразумом о прекиду ватре", наводи се у саопштењу Хамаса.

Ал Јазеера је додала да је информација о пристајању на примирје потврђена од извора у врху Хамаса.

До преокрета долази након што се чинило да је дошло до колапса још једне рунде преговора о миру у Појасу Газе. Израелски премијер није желио прихватити дио који се тицао повлачење израелске војске из цијелог Појаса Газе.

Након што се чинило да су преговори пропали започело је израелско бомбардовање Рафаха, посљедњег уточишта за више од милион Палестинаца и израелска војска је наредила Палестинцима да напусте источни дио овог мјеста као увод у копнену офанзиву.

Већина свјетских лидера је упозорила Израел да не покреће офанзиву на овај град, а разговор између предсједника САД-а Јое Бидена и Бењамина Нетанyахуа је трајао око пола сата. Нису познати детаљи разговора осим дијела око отварања једног од граничних пријелаза према Гази због допремања хуманитарне помоћи.

(Клиx) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крцун

06.05.2024 19:15

Фина вест. Још да се Путко и Зелени договоре... И онда да овај наш грмаљ кабадахија спусти тензије, ето ти мира у свету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више

06.05.2024 19:22

Тај Израел мора бити кажњен за звјерства и геноцид,над недужним народом Палестине!Нетанyаху треба бити осуђен на 1000 доживотних затвора,без права на помиловање!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

07.05.2024 00:13

То треба протерати из Палестине

ОДГОВОРИТЕ