Кина за мировну конференцију коју би одобриле и РУС и УКР

- Кина ће подржати сваку мировну конференцију о Украјини коју одобре и Москва и Кијев, изјавио је данас у Паризу кинески председник Си Ђинпинг.

Свијет 06.05.2024 | 20:05
Кина за мировну конференцију коју би одобриле и РУС и УКР

''Позивамо све стране да наставе дијалог, да изграде међусобно поверење. Подржавамо идеју одржавања међународне мировне конференције коју би одобриле обе стране, и Русија и Украјина, и којој би присуствовале све стране, како би се разговаралао о свим мировним иницијативама'', рекао је Си на конференцији за новинаре након састанка са француским колегом Емануелом Макроном.

Конференција о такозваној украјинској ''формули мира'' биће одржана у Швајцарској, при чему је руска амбасада у тој земљи потврдила да ''швајцарске власти нису послале Русији позив за конференцију''.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су било какви разговори о Украјини без Русије бесмислени и да су, у ствари, ''преговарачки процес без сврхе'', док је министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да неке земље које намеравају да учествују на скупу о Украјини планирају да то учине само како би објасниле бесмисленост одржавања таквог догађаја без учешћа Русије и на основу ултиматума.

"Запад покушава да увуче максималан број земаља у развоју и земаља глобалног југа у ове скупове, а неке земље тада објашњавају Русији да они учествују само са јединим циљем – да објасне беспредметност таквих догађаја без учешћа Русије и на основу ултиматума“, рекао је Лавров.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Значи

06.05.2024 20:32

Угасити Украјину, баш онако како Путин хоће. Како би било њега ухапсити и на суд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

06.05.2024 22:21

На суд Путина, то да.За њим јенионако расписана међународна потјерница из Хага.

Name

Зенон

08.05.2024 16:15

Не зна свијет са каквим цовјеком има посла - Путин је геније, а велики хуманиста!

Name

Јасна ствар!

07.05.2024 15:28

Је ли тако мр. Мацрон, кога је молити није кудити?

ОДГОВОРИТЕ