Израел започео са новим нападима на источни дио Рафаха

Израелска војска објавила је да сада покреће циљане ударе у источном Рафаху, јавили су Реутерс и АП позивајући се на саопштење.

Свијет 06.05.2024 | 22:34
Израел започео са новим нападима на источни дио Рафаха

Ратни кабинет израелске владе је саопштио да ће се операција у Рафаху наставити.
Мање од двадесет четири сата након што су Израелске обрамбене снаге (ИДФ) бациле летке у којима се десетинама хиљада људи говори да напусте источни Рафах, израелске снаге почеле су нападати то подручје.

ИДФ је објавио да "тренутно изводе циљане нападе на терористичке циљеве Хамаса у источном Рафаху у јужној Гази".

Палестинска новинска агенција WАФА објавила је да су израелски ваздушни удари погодили "цесте, пољопривредно земљиште, стамбене куће и животињске фарме" у три насеља у источном Рафаху.

Турска новинска кућа Анадолија јавља да је израелска војска интензивирала гранатирање источног Рафаха.
Они у Рафаху су саопштили да су се израелски напади појачали касно синоћ са ваздушним нападима који су убили 26 људи према палестинском министарству здравства, стварајући окружење растућег страха који је неке већ натјерао на бијег прије него што је ИДФ бацио летке с упуствима хиљадама да се евакуишу.

Египатски канал Ал Qахера емитовао је снимке посљедица удара на складиште помоћи на палестинској страни пријелаза Рафах у касним послијеподневним сатима, што је изазвало страхове о слабљењу снабдијевању  помоћи с оба главна прелаза у енклаву затвореним.

Ассоциатед Пресс је убрзо након тога извијестио да су људи клицали када су чули извјештаје да је Хамас пристао на египатско-катарски приједлог о прекиду ватре, иако се чинило да је то весеље кратко трајало јер су се израелски ваздушни напади појачали упркос вијести да ће Израел послати изасланство у Каиро како би разговарали о договору.

"Ратни кабинет једногласно је одлучио да Израел настави своју операцију у Рафаху како би извршио војни притисак на Хамас. У исто вријеме, иако је Хамасов приједлог далеко од нужних захтјева Израела, Израел ће посредницима послати изасланство на радној основи", навело се у саопћењу.

Гласноговорник САД-а Маттхеw Миллер казао је да САД неће подржати израелски напад на Рафах, а Египат је повећао степен приправности војске.

(Клиx) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

06.05.2024 22:57

Биједа је овај свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

07.05.2024 00:04

Напред Израел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дусан

07.05.2024 08:52

Није болест све сто боли

Name

Коста

07.05.2024 00:17

нешто нема оних што Русију називају агресором!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Параноја

07.05.2024 01:17

Још један доказ у каквом свијету живимо . Тражимо неку правду, демократију, поштовање људских права, дјеце, жена а пред нашим оцима врши се геноцид!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

07.05.2024 07:15

Мени само није јасан овај арапски свет. Има их 300 милиона а Жидова 10. И они им отесе и територију и разваљују их 100 год. Па јбт тај Израел је саврсенство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

07.05.2024 07:29

Само дери до бола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре опа

07.05.2024 08:53

Сазрио за психијатрију