Вархељи и Конаковић објавили заједничко саопштење о Сребреници

- Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић објавили су данас, после телефонског разговора, заједничко саопштење о недавном нацрту резолуције о Сребреници, у којем се наводи да су раније изјаве Вархељија у знаку пуног поштовања према жртвама, али и да европски комесар сматра да је свако поимање колективне кривице и колективне одговорности целог народа неприхватљиво.

Босна и Херцеговина 19.05.2024 | 14:48
Вархељи и Конаковић објавили заједничко саопштење о Сребреници

''Данас смо разговарали о недавном нацрту резолуције УН о Сребреници. Претходне изјаве комесара Вархељија су у знаку пуног поштовања према жртвама и ни на који начин нису довеле у питање чињенице које се тичу геноцида у Сребреници 1995. године'', наводи се у заједничком саопштењу објављеном на Вархељијевом X налогу.

Додаје се и да је ''чињенице о геноциду у Сребреници'' правно утврдио, између осталих, и Међународни суд правде.

"Комесарова изјава појашњава да починитељи сносе пуну и искључиву одговорност за злочине које су починили.

Свако поимање колективне кривице и колективне одговорности целог народа је неприхватљиво и противно је међународно прихваћеним нормама. Почињени злочини се никада не смеју заборавити, како се више никада над било ким не би поновили. Помирење се може градити само на истини, миру и правди. Не може бити толеранције према негирању геноцида, историјском ревизионизму и величању ратних злочинаца", пише, поред осталог, у заједничком саопштењу.

Ово саопштење уследило је након што је Конаковић раније упутио отворено писмо Вархељију у којем га је оптужио да се приклонио Србији, против резолуције о Сребреници, а након данашњег телефонског разговора у којем су, како је навео Вархељи, разјаснили несугласице и сложили се да наставе да раде на европском путу БИХ.

Вархељи је током недавне посете Србији, говорећи о предложеној резолуцији о Сребреници, рекао да се не слаже са колективним кажњавањем једног народа.

"Не слажем се са колективним кажњавањем, то није никад био део наших вредности, нити ће бити", рекао је Вархељи 13. маја на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

"Стигматизација српског народа није одржив избор. То не доприноси превазилажењу свих страхота ратова на Балкану. Осудили смо злочине против човечности, ти људи морају да сносе одговорност за своје злочине. Постоје пресуде које треба да се спроведу, већ смо видели где појам колективне кривице води. Морамо да се сетимо жртава у Сребреници, али не треба да ширимо колективну кривицу на један народ", истакао је Вархељи. 
 Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио је раније да Мађарска неће гласати за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН.

(Тањуг) Фото:

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ана

19.05.2024 14:57

Фуј стоко усташка само још да усвоите резолуцију како су се срби сами поубијали у рату како истину говорили тако вам бог вратио и вама и вашим најмилијим стоко крвничка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуке

19.05.2024 15:17

Није им јос много остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циталац

19.05.2024 15:32

Бозе драги како се страни политицари неуразуме да су прије пада сребренице ,побијено 3500 српских зртава, засто се неоднисе исто према зртвама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.05.2024 15:38

Конаковицево блебетање, које није одобрило преседниство. Све сто блебеце је његово лицно плебетање. Блебетање мозе имати последице, кад би био паметан престао би блебетати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2024 18:44

Ским је у коалицији? Ста бисерка ради?

Name

лик

19.05.2024 20:52

Он је министар вањских послова Миро и не треба му никаква дозвола предсједништва да води дипломатске разговоре!

Name

Орбане помажи

19.05.2024 16:13

Ма зар ови ДодиГови нису на нашој страни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

19.05.2024 16:16

Мађари ДодиГови пријатељи! Никад нису били на српској страни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.05.2024 16:47

Ста бисерка ради до се овај паразит дописује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

19.05.2024 18:05

Све је ово фарса СНСД.Да сте знали водити државу неби изгубили скоро пола милијарде на тужбама,а гдје су сад оне мање,које се не спомињу?Ви сте изабрали Конаковића ,Лагунђију,који сад пљују по свим Србима!Ви доводити ову РС у безнађе!Па НАРОДЕ са срећом,како даље и за кога!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

20.05.2024 08:25

Е мој народе...!!!

Name

Узалуд вам

19.05.2024 18:26

Подвале, тек це клупко да се одмотава....

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????????

19.05.2024 20:47

Ста је Сад Истина народ појма нема. Има не независних струцњака који Могу објаснити.Да Ли се осудјује геноцид који је од појединих ратника поцињем и водјен за унистење једног народа и осудјени од стране медјународног суда или ту писе у тој резолуцији да се осудјује цијели један народ???? Свак прица разлицито .Има Ли ко да објасни народу. Ни сваби нису сви били геноцидни . Ко је год јаде радијо и убијао недузне нек осјети своја злодјелаали не ниједан цијели народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуцко

20.05.2024 02:35

Браво Ана тако треба им реци истину у лице

ОДГОВОРИТЕ