Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o Srebrenici

- Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković objavili su danas, posle telefonskog razgovora, zajedničko saopštenje o nedavnom nacrtu rezolucije o Srebrenici, u kojem se navodi da su ranije izjave Varheljija u znaku punog poštovanja prema žrtvama, ali i da evropski komesar smatra da je svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda neprihvatljivo.

Bosna i Hercegovina 19.05.2024 | 14:48
Varhelji i Konaković objavili zajedničko saopštenje o Srebrenici

''Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varheljija su u znaku punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine'', navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na Varheljijevom X nalogu.

Dodaje se i da je ''činjenice o genocidu u Srebrenici'' pravno utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

"Komesarova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili.

Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti celog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smeju zaboraviti, kako se više nikada nad bilo kim ne bi ponovili. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, istorijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca", piše, pored ostalog, u zajedničkom saopštenju.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je Konaković ranije uputio otvoreno pismo Varheljiju u kojem ga je optužio da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici, a nakon današnjeg telefonskog razgovora u kojem su, kako je naveo Varhelji, razjasnili nesuglasice i složili se da nastave da rade na evropskom putu BIH.

Varhelji je tokom nedavne posete Srbiji, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, rekao da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda.

"Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio deo naših vrednosti, niti će biti", rekao je Varhelji 13. maja na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Stigmatizacija srpskog naroda nije održiv izbor. To ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Osudili smo zločine protiv čovečnosti, ti ljudi moraju da snose odgovornost za svoje zločine. Postoje presude koje treba da se sprovedu, već smo videli gde pojam kolektivne krivice vodi. Moramo da se setimo žrtava u Srebrenici, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod", istakao je Varhelji. 
 Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je ranije da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

(Tanjug) Foto:

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ana

19.05.2024 14:57

Fuj stoko ustaška samo još da usvoite rezoluciju kako su se srbi sami poubijali u ratu kako istinu govorili tako vam bog vratio i vama i vašim najmilijim stoko krvnička

ODGOVORITE
Name

Nuke

19.05.2024 15:17

Nije im jos mnogo ostalo.

ODGOVORITE
Name

Citalac

19.05.2024 15:32

Boze dragi kako se strani politicari neurazume da su prije pada srebrenice ,pobijeno 3500 srpskih zrtava, zasto se neodnise isto prema zrtvama

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.05.2024 15:38

Konakovicevo blebetanje, koje nije odobrilo presednistvo. Sve sto blebece je njegovo licno plebetanje. Blebetanje moze imati posledice, kad bi bio pametan prestao bi blebetati?

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2024 18:44

Skim je u koaliciji? Sta biserka radi?

Name

lik

19.05.2024 20:52

On je ministar vanjskih poslova Miro i ne treba mu nikakva dozvola predsjedništva da vodi diplomatske razgovore!

Name

Orbane pomaži

19.05.2024 16:13

Ma zar ovi DodiGovi nisu na našoj strani

ODGOVORITE
Name

Ha ha

19.05.2024 16:16

Mađari DodiGovi prijatelji! Nikad nisu bili na srpskoj strani!

ODGOVORITE
Name

Milan

19.05.2024 16:47

Sta biserka radi do se ovaj parazit dopisuje.

ODGOVORITE
Name

Narod

19.05.2024 18:05

Sve je ovo farsa SNSD.Da ste znali voditi državu nebi izgubili skoro pola milijarde na tužbama,a gdje su sad one manje,koje se ne spominju?Vi ste izabrali Konakovića ,Lagunđiju,koji sad pljuju po svim Srbima!Vi dovoditi ovu RS u beznađe!Pa NARODE sa srećom,kako dalje i za koga!?

ODGOVORITE
Name

Papa Majk

20.05.2024 08:25

E moj narode...!!!

Name

Uzalud vam

19.05.2024 18:26

Podvale, tek ce klupko da se odmotava....

ODGOVORITE
Name

???????????

19.05.2024 20:47

Sta je Sad Istina narod pojma nema. Ima ne nezavisnih strucnjaka koji Mogu objasniti.Da Li se osudjuje genocid koji je od pojedinih ratnika pocinjem i vodjen za unistenje jednog naroda i osudjeni od strane medjunarodnog suda ili tu pise u toj rezoluciji da se osudjuje cijeli jedan narod???? Svak prica razlicito .Ima Li ko da objasni narodu. Ni svabi nisu svi bili genocidni . Ko je god jade radijo i ubijao neduzne nek osjeti svoja zlodjelaali ne nijedan cijeli narod.

ODGOVORITE
Name

Ducko

20.05.2024 02:35

Bravo Ana tako treba im reci istinu u lice

ODGOVORITE