Када ће Српска добити 30 милиона КМ од УИО БиХ?

Република Српска ни овог јуна, како сада ствари стоје, неће добити 30 милиона марака које би требало да јој исплати Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на основу правоснажне пресуде Суда БиХ.

Република Српска 15.06.2024 | 12:50
Када ће Српска добити 30 милиона КМ од УИО БиХ?

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО има обавезу да исплати Републици Српској 30 милиона КМ са каматом. Суд БиХ је до сада у више наврата пролонгирао извршење те правоснажне пресуде, а посљедњу одлуку о томе донио је у јулу 2023. године када је одгодио извршење пресуде до 18. јуна ове године.

- Правобранилаштво БиХ покренуло је иницијативу да се наплата одгоди за још годину дана. Министарство финансија РС им је због тога упутило приговор, али још нисмо добили одговор од њих. Ни суд још увијек није одлучио шта ће се десити, али према нашем мишљењу, све ће бити одгођено за још годину - казала је “Гласу Српске” министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Наглашава да пракса Суда БиХ који из године у годину пролонгира извршење своје правоснажне пресуде нема нигдје у свијету.

- Очигледно смо ми јединствен случај. Суд своју извршну пресуду одгађа сваке године и тако већ пола деценије. Ако је могуће да се судска пресуда тако пролонгира и да се она не спроводи када је ријеч о овом предмету не знам какву сигурност грађани ове назовидржаве уопште могу да очекују и имају од стране правосуђа на нивоу БиХ - казала је Видовићева.

Наглашава и да је инфлација учинила своје те да и 30 милиона из дана у дан губе на вриједности.

- Тај новац, односно 30 милиона марака са каматом није више ни приближно оној реалној вриједност која је некада била. Новац ће наставити да губи на вриједности. Овакво правосуђе и одгађање извршења одлука не може да служи никоме на част - закључила је Видовићева.

У УИО су раније “Гласу Српске” казали да су претходних година предлагали рјешење поменуте пресуде, али да о истом није заузео јасан став Управни одбор УИО.

- С обзиром да је тужбени захтјев и предметна пресуда у узрочно-посљедичној вези са дозначавањем више новца у корист ФБиХ и кашњења поравнања за 2009. и 2010. годину, новац потребан за ове намјене могуће је надокнадити из текућих средстава са Јединственог рачуна која припадају ФБиХ - наведено је у приједлогу УИО који је упућен Управном одбору.

Новац би, како су тада предлагали у корист Владе РС, УИО вршио сукцесивно, односно на начин да се сваког 11. датума у мјесецу, од износа средстава са Јединственог рачуна, који према расподјели за тај мјесец припада ФБиХ дозначе на рачун Владе РС пет милиона КМ и то до коначне исплате досуђеног износа. Тај износ новца био би умањен за онај који је РС принудно заплијењен са депозитних рачуна УИО 2018. године.

- Надаље новац у висини износа принудно заплијењених са депозитних рачуна УИО био би пренесен на одговарајуће рачуне УИО - наведено је у приједлогу УИО на који Управни одбор те институције није дао зелено свјетло.

Блокада

Министарство финансија Републике Српске је још прије шест година, односно 2018. године блокадом рачуна УИО наплатило  4,7 милиона КМ, док остатак новца и поред правоснажне пресуде није исплаћен, јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење правоснажне пресуде.

(Глас Српске) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реално

15.06.2024 13:21

Реално РС узима сваке године 600 милиона и висе од Федерације. Не ма прорецуна док се не рјеси сваком онолико колико је зарадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

15.06.2024 14:34

Никакав проблем. Цим се ревидирају кофицијенти, добицете све. И од акциза и од УИО, све до задњег фенинга. Па има ли ико ту постен и нормалан да казе како вас Федерација (која је узгред рецено исто тако једна обицна рупцага пуна лопина) финанцира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 15:37

Е у тој "рупцаги" десетине хиљада Срба из РС-а зарадива своје плате.

Name

Тито

15.06.2024 16:27

Како је могуце 80% пореских прихода долази из ФБиХ , а да 30% ис РСБиХ и поред тога РСБиХ добија паре назад!!! Бас ме занима колико од тих пара це бити улозено у корист народа у РСБиХ или једноставно нестати у дзеповима “ЛОПОВА” који себе називају политицари!!

Name

Www

15.06.2024 14:38

То виде политицари. Народ. Нема ништа. Од тога. Стаце им нека. Раде. Само праве гужву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.06.2024 15:33

Незнам ни стаце вам толике паре јер рс је стабилна и богата народ зиви у изобиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

15.06.2024 16:10

Неће добити никада

ОДГОВОРИТЕ