Ukrali pijesak sa plaže, prijeti im 6 godina robije!

Jednom paru iz Francuske koji je uhvaćen sa 40 kilograma peska u automobilu kada je odlazio sa Sardinije preti zatvorska kazna od 6 godina.

Putovanja 20.08.2019 | 11:21
Ukrali pijesak sa plaže, prijeti im 6 godina robije!
Oni su izjavili da su pesak uzeli kao suvenir i da nisu bili svesni da krše zakon. Naime, poznati sardinijski beli pesak se smatra javnim dobrom i strogo ga je zabranjeno iznositi sa ostrva. 

Godinama se lokalno stanovništvo bunilo zbog lopova koji su krali prirodne znamenitosti, uključujući i pesak, zbog čega je donet zakon kojim se zabranjuje iznošenje peska, šljunka i školjki sa ostrva. 

Turisti, najviše Evropljani, a među njima i Italijani, pesak stavljaju u flaše i potom ga prodaju na onlajn aukcijama.

 Prema zakonu donetom 2017. godine, trgovina peskom, šljunkom i školjkama je nelegalna i kažnjava se novčanim iznosima do 3.000 evra. 

Francuskom paru zato sada preti zatvorska kazna između jedne i šest godina zbog krađe, i to uz otežavajuću okolnost pošto se radi krađi imovine koja je javno dobro. 

Francuzi su pesak natrpali u 14 plastičnih flaša, a uzeli su ga sa plaže Čija, koja se nalazi na južnom delu Sardinije. Policija ga je pronašla u njihovom automobilu dok su, u luci Tores, čekali da se ukrcaju na trajekt za Tulon.
 

Vlasti su zabrinute jer sa ostrva godišnje nestane nekoliko tona dragocenog peska. 

"Peščane plaže su jedna od glavnih atrakcija na Sardiniji. Njima prete dve pojave: erozija, koja je delom prirodna i izazvana podizanjem nivoa mora zbog klimatskih promena, i krađa peska koju počine turisti", rekao je za Bi-Bi-Si ekolog Pjerluiđi Koko, stanovnik glavnog grada Sardinije Kaljarija.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar