Украли пијесак са плаже, пријети им 6 година робије!

Једном пару из Француске који је ухваћен са 40 килограма песка у аутомобилу када је одлазио са Сардиније прети затворска казна од 6 година.

Путовања 20.08.2019 | 11:21
Украли пијесак са плаже, пријети им 6 година робије!
Они су изјавили да су песак узели као сувенир и да нису били свесни да крше закон. Наиме, познати сардинијски бели песак се сматра јавним добром и строго га је забрањено износити са острва. 

Годинама се локално становништво бунило због лопова који су крали природне знаменитости, укључујући и песак, због чега је донет закон којим се забрањује изношење песка, шљунка и шкољки са острва. 

Туристи, највише Европљани, а међу њима и Италијани, песак стављају у флаше и потом га продају на онлајн аукцијама.

 Према закону донетом 2017. године, трговина песком, шљунком и шкољкама је нелегална и кажњава се новчаним износима до 3.000 евра. 

Француском пару зато сада прети затворска казна између једне и шест година због крађе, и то уз отежавајућу околност пошто се ради крађи имовине која је јавно добро. 

Французи су песак натрпали у 14 пластичних флаша, а узели су га са плаже Чија, која се налази на јужном делу Сардиније. Полиција га је пронашла у њиховом аутомобилу док су, у луци Торес, чекали да се укрцају на трајект за Тулон.
 

Власти су забринуте јер са острва годишње нестане неколико тона драгоценог песка. 

"Пешчане плаже су једна од главних атракција на Сардинији. Њима прете две појаве: ерозија, која је делом природна и изазвана подизањем нивоа мора због климатских промена, и крађа песка коју почине туристи", рекао је за Би-Би-Си еколог Пјерлуиђи Коко, становник главног града Сардиније Каљарија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар