Da li ćemo imati vakcinu s trajnim efektom?

I pored raznovrsne ponude vakcina i imunizacije koja je uveliko u toku, ne zna se rok zaštite. Pažnju je zato ovih dana privukla vijest o univerzalnoj vakcini koja će imati trajni efekat.

Zdravlje 14.05.2021 | 22:07
Da li ćemo imati vakcinu s trajnim efektom?

Naime, naučnici iz nekoliko kompanija u Francuskoj rade na izumu vakcine koja bi moglo godinama da štiti od virusa, a pored toga, ono bi bilo univerzalno rješenje i reagovalo bi na sve vrste postojećih sojeva u tom trenutku, pa i na one koji bi mogli da se pojave u budućnosti, piše Blic.

Prema riječima profesorice i virusologinje Nade Kuljić Kapulice to je još uvijek sve virtuelno.

– Ta istraživanja o kojima govorimo su za sada samo virtuelna, i spadaju u domen naučne fikcije – istakla je Kapulica i dodala kako se sa pandemijom virusa korone borimo tek oko godinu dana i da je nezahvalno govoriti unaprijed o nekim istraživanjima, jer se rezultati mogu dobiti tek minimum godinu dana od njihove primjene, a ne na samom početku studije.

Međutim, Aleksis Pejrol koji je na čelu francuske biotehnološke kompanije OSE Immunotherapeutics koji su započeli klinička ispitivanja veliki je optimista po pitanju ovog projekta.

– Nova vakcina mogla bi da ponudi nekoliko godina zaštite – izjavio je Pejrol za AFP.

Prema riječima imunologa Borislava Kamenova u razgovoru za Blic, ovaj pokušaj da se nađe novo rješenje u rješavanju kovid problema jako je dobro, jer ne treba da se zalijećemo ukoliko postoji još neki način za poboljšanje situacije.

– Vidite da se stalno pojavljuju mutacije postojećeg koronavirusa, pa vakcine koje već postoje ne mogu sve da pokriju, tako su se na indijskom virusu stvorile dvije nove mutacije, pa će univerzalna vakcina biti idealno rješenje – ističe Kamenov.

O tome po kom principu će funkcionisati vakcina francuskih naučnika, Kamenov objašnjava da će biti sličan jednoj već poznatoj, efikasnoj vakcini – BSG-u.

– Može se reći da je princip rada ove vakcine sličan onom koji stvara BSG, naravno, ovo figurativno govorim. Univerzalna vakcina će vjerovatno da se razvija na nekim antigenima, ili da djeluje imunomodulatorno – da mijenja reaktivnost imunskog sistema – kaže Kamenov.

Još jedna varijanta, pored univerzalne vakcine, jeste i sprej vakcina, o kojoj je nedavno govorio doktor Milanko Šekler, a koja bi se uprskavala u nos, i bila bi, prema njegovim riječima, idealno rješenje za kovid.

– Ona bi se uprskavala u nos. I pilići kad izađu prvog dana iz jajeta, svi se stave na jedno mjesto u kutiju i tu se svi istovremeno isprskaju. Oni udahnu tu vakcinu, i već su od puta do štale zaštićeni. Onda ponovite vakcinaciju poslije dvije nedjelje, pa poslije pet nedjelja, i to pile ne može da dobije korona virus živine. Bitno je i to što su te žive vakcine vrlo jeftine. Ova živa vakcina bi morala da ima samo hiljadu do deset hiljada virusnih čestica, koje bi se potom razmnožile u nama i zaštitile nas, umjesto ovih sada cjepiva koja imaju milijardu tih čestica. E to je razlika i u cijeni – objasnio je Šekler.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kartonaže da naprave

14.05.2021 23:38

Velike kutije da mogu stati i ljudi i pilići pa da nas zajedno poprskaju.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

14.05.2021 23:43

Dosta više laži i muljanja.

ODGOVORITE
Name

Tranzicionista

24.06.2021 03:32

Ja pročitah do dijela kada spomenuše fikciju. Luda kuća!

ODGOVORITE