Да ли ћемо имати вакцину с трајним ефектом?

И поред разноврсне понуде вакцина и имунизације која је увелико у току, не зна се рок заштите. Пажњу је зато ових дана привукла вијест о универзалној вакцини која ће имати трајни ефекат.

Здравље 14.05.2021 | 22:07
Да ли ћемо имати вакцину с трајним ефектом?

Наиме, научници из неколико компанија у Француској раде на изуму вакцине која би могло годинама да штити од вируса, а поред тога, оно би било универзално рјешење и реаговало би на све врсте постојећих сојева у том тренутку, па и на оне који би могли да се појаве у будућности, пише Блиц.

Према ријечима професорице и вирусологиње Наде Куљић Капулице то је још увијек све виртуелно.

– Та истраживања о којима говоримо су за сада само виртуелна, и спадају у домен научне фикције – истакла је Капулица и додала како се са пандемијом вируса короне боримо тек око годину дана и да је незахвално говорити унапријед о неким истраживањима, јер се резултати могу добити тек минимум годину дана од њихове примјене, а не на самом почетку студије.

Међутим, Алексис Пејрол који је на челу француске биотехнолошке компаније ОСЕ Иммунотхерапеутицс који су започели клиничка испитивања велики је оптимиста по питању овог пројекта.

– Нова вакцина могла би да понуди неколико година заштите – изјавио је Пејрол за АФП.

Према ријечима имунолога Борислава Каменова у разговору за Блиц, овај покушај да се нађе ново рјешење у рјешавању ковид проблема јако је добро, јер не треба да се залијећемо уколико постоји још неки начин за побољшање ситуације.

– Видите да се стално појављују мутације постојећег коронавируса, па вакцине које већ постоје не могу све да покрију, тако су се на индијском вирусу створиле двије нове мутације, па ће универзална вакцина бити идеално рјешење – истиче Каменов.

О томе по ком принципу ће функционисати вакцина француских научника, Каменов објашњава да ће бити сличан једној већ познатој, ефикасној вакцини – БСГ-у.

– Може се рећи да је принцип рада ове вакцине сличан оном који ствара БСГ, наравно, ово фигуративно говорим. Универзална вакцина ће вјероватно да се развија на неким антигенима, или да дјелује имуномодулаторно – да мијења реактивност имунског система – каже Каменов.

Још једна варијанта, поред универзалне вакцине, јесте и спреј вакцина, о којој је недавно говорио доктор Миланко Шеклер, а која би се упрскавала у нос, и била би, према његовим ријечима, идеално рјешење за ковид.

– Она би се упрскавала у нос. И пилићи кад изађу првог дана из јајета, сви се ставе на једно мјесто у кутију и ту се сви истовремено испрскају. Они удахну ту вакцину, и већ су од пута до штале заштићени. Онда поновите вакцинацију послије двије недјеље, па послије пет недјеља, и то пиле не може да добије корона вирус живине. Битно је и то што су те живе вакцине врло јефтине. Ова жива вакцина би морала да има само хиљаду до десет хиљада вирусних честица, које би се потом размножиле у нама и заштитиле нас, умјесто ових сада цјепива која имају милијарду тих честица. Е то је разлика и у цијени – објаснио је Шеклер.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Картонаже да направе

14.05.2021 21:38

Велике кутије да могу стати и људи и пилићи па да нас заједно попрскају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

14.05.2021 21:43

Доста више лажи и муљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Транзициониста

24.06.2021 01:32

Ја прочитах до дијела када споменуше фикцију. Луда кућа!

ОДГОВОРИТЕ