Skuplje gorivo u Srpskoj, očekuje se dalji rast cijena

Na benzinskim pumpama širom Srpske cijene goriva od juče su više i za sedam feninga po litru, a prema najavama naftaša, vozači u narednih desetak dana mogu da očekuju dodatno poskupljenje od oko pet feninga.

Republika Srpska 25.06.2021 | 08:38
Skuplje gorivo u Srpskoj, očekuje se dalji rast cijena

Razlog novog poskupljenja je, kažu vlasnici pumpi u Srpskoj, konstantni rast nabavnih, odnosno rafinerijskih cijena.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Dragan Trišić istakao je za “Glas Srpske” da cijene goriva na svjetskom tržištu ne prestaju da rastu, zbog čega su i vlasnici pumpi u Srpskoj primorani da koriguju svoje cjenovnike.

- Cijene na pumpama rastu unazad 15 dana i trenutno je za litar benzina 95 potrebno izdvojiti od 1,97 do 2,13 KM, dok se dizel kreće od 1,99 do 2,09 KM. Gorivo u Srpskoj, uprkos čestim korekcijama, i dalje je najjeftinije u regionu, gdje su cijene više i po 30 feninga za litru - kazao je Trišić.

Dodao je da je sa popuštanjem epidemiloških mjera u svijetu primjetna povećana potražnja za gorivom, što su iskoristile velike multinacionalne kompanije koje podizanjem cijena pokušavaju da nadoknade izgubljenu zaradu tokom perioda zaključavanja.

Direktor banjalučke kompanije “Krajinapetrol” Milovan Bajić je istakao da u posljednjih mjesec dana svakodnevno rastu rafinerijske cijene nafte i naftnih derivata, na šta ne mogu uticati.

- Za litar euro dizela na našim pumpama potrebno je izdvojiti 2,09 maraka, benzin 95 košta 2,11 KM, dok auto gas nije poskupio. Pokušavamo na sve moguće načine da se uklopimo, a marže su manje nego što su bile - kazao je Bajić i dodao da se promet polako popravlja.

Novo poskupljenje juče nije zaobišlo ni pumpe “Nešković”, a prema riječima direktora ove firme Jovice Vučkovića, trenutna cijena dizela i benzina u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Hercegovini je 2,07 KM po litri, dok je u Semberiji za nekoliko feninga niža.  

- Gorivo je od juče skuplje za sedam feninga. U narednih sedam do deset dana očekuje se da će cijene na pumpama rasti za još pet feninga najmanje - kazao je Vučković.

Banjalučanin Marinko Mišić istakao je da je ostao zgrožen cijenom dizela kada je juče ujutru došao na jednu od pumpi u gradu da napuni rezervoar, jer je, kako kaže, taman pomislio da je, što tiče poskupljenja goriva, dostignut maksimum.

- Litar dizela, na pumpi gdje inače kupujem, u srijedu je bila 2,01 maraka, dok sam juče morao po litri izdvojiti šest feninga više. To na prvi pogled ne izgleda strašno, ali kada uporedim cijene od prije nekih godinu i danas, shvatim da sam za 50 maraka mogao da naspem više od 30 litara - rekao je Mišić.

Marža

U cilju zaštite potrošača, Vlada RS je tokom pandemije više puta ograničavala marže na gorivo. Uredbom, koja je donesena u aprilu ove godine, trgovcima naftnim derivatima na veliko propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je trgovcima na malo propisana maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Paja

25.06.2021 08:50

Da jest a kolike su plate u regionu nas SMRTNIKA.....

ODGOVORITE
Name

Bl

25.06.2021 09:22

Auuuu al smo najebali svi morama raditi za 10 porodica i njihovu djecu na celu sa seljakom iz laktasa

ODGOVORITE
Name

Re Bl

25.06.2021 11:33

I treba da skuplja,nije to da se brine o Dodikovim nego sto se narod rasipa a kuka.Kod mene u selu 3 osobe u isto vrijeme u isto mjesto idu na posao svako sa svojim autom,medugradskih autobuskih linija gotovo da i nejma svako koristi auto u gradu ne mozes naci parking 500 metara na kafu pali auto.Skupo ? nije trba biti skuplje dok god ne promjenimo navike neka skuplja i gorivo i sve ostaalo

Name

Dr

25.06.2021 16:41

Država, osim poskupljenje ne radi ništa po pitanju smanjenja potrošnje goriva, smanjenja zagađenja, podsticaja za kupovinu drugačijih automobila.... Kupio sam Hybrid... I dobio još više troška... umjesto da su mi makar jednu stavku ukinuli prilikom plaćanja registracije, natovarili su ih još više! Eto koliko država, pardon nazovi država, misli na sebe... Na nas ne mora, mi ćemo se sami snaći... Ne da škola pod put!

Name

ABC

25.06.2021 10:40

Olos profiterska nas stalno poredi sa okruženjem.Prokletinje ,nikad vam dosta !Neka ima za vas ,vase avione,kamione-sirotinja nema ni za hitne slučajeve da se vozi !

ODGOVORITE
Name

Србо

25.06.2021 10:48

Дај немојте дизати цјене горива ,наљутиће се наш свевишњи, он само брине о народу, живио Милорад Додик, да нема њега ,неби било РС, само да ми ухљеби и гласачи за Додика имамо плату, остали нису битни.

ODGOVORITE
Name

Dr

25.06.2021 11:44

Sve to pljacaka akciza.

ODGOVORITE