Скупље гориво у Српској, очекује се даљи раст цијена

На бензинским пумпама широм Српске цијене горива од јуче су више и за седам фенинга по литру, а према најавама нафташа, возачи у наредних десетак дана могу да очекују додатно поскупљење од око пет фенинга.

Република Српска 25.06.2021 | 08:38
Скупље гориво у Српској, очекује се даљи раст цијена

Разлог новог поскупљења је, кажу власници пумпи у Српској, константни раст набавних, односно рафинеријских цијена.

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Драган Тришић истакао је за “Глас Српске” да цијене горива на свјетском тржишту не престају да расту, због чега су и власници пумпи у Српској приморани да коригују своје цјеновнике.

- Цијене на пумпама расту уназад 15 дана и тренутно је за литар бензина 95 потребно издвојити од 1,97 до 2,13 КМ, док се дизел креће од 1,99 до 2,09 КМ. Гориво у Српској, упркос честим корекцијама, и даље је најјефтиније у региону, гдје су цијене више и по 30 фенинга за литру - казао је Тришић.

Додао је да је са попуштањем епидемилошких мјера у свијету примјетна повећана потражња за горивом, што су искористиле велике мултинационалне компаније које подизањем цијена покушавају да надокнаде изгубљену зараду током периода закључавања.

Директор бањалучке компаније “Крајинапетрол” Милован Бајић је истакао да у посљедњих мјесец дана свакодневно расту рафинеријске цијене нафте и нафтних деривата, на шта не могу утицати.

- За литар еуро дизела на нашим пумпама потребно је издвојити 2,09 марака, бензин 95 кошта 2,11 КМ, док ауто гас није поскупио. Покушавамо на све могуће начине да се уклопимо, а марже су мање него што су биле - казао је Бајић и додао да се промет полако поправља.

Ново поскупљење јуче није заобишло ни пумпе “Нешковић”, а према ријечима директора ове фирме Јовице Вучковића, тренутна цијена дизела и бензина у Бањалуци, Источном Сарајеву и Херцеговини је 2,07 КМ по литри, док је у Семберији за неколико фенинга нижа.  

- Гориво је од јуче скупље за седам фенинга. У наредних седам до десет дана очекује се да ће цијене на пумпама расти за још пет фенинга најмање - казао је Вучковић.

Бањалучанин Маринко Мишић истакао је да је остао згрожен цијеном дизела када је јуче ујутру дошао на једну од пумпи у граду да напуни резервоар, јер је, како каже, таман помислио да је, што тиче поскупљења горива, достигнут максимум.

- Литар дизела, на пумпи гдје иначе купујем, у сриједу је била 2,01 марака, док сам јуче морао по литри издвојити шест фенинга више. То на први поглед не изгледа страшно, али када упоредим цијене од прије неких годину и данас, схватим да сам за 50 марака могао да наспем више од 30 литара - рекао је Мишић.

Маржа

У циљу заштите потрошача, Влада РС је током пандемије више пута ограничавала марже на гориво. Уредбом, која је донесена у априлу ове године, трговцима нафтним дериватима на велико прописана је максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док је трговцима на мало прописана максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Паја

25.06.2021 06:50

Да јест а колике су плате у региону нас СМРТНИКА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

25.06.2021 07:22

Ауууу ал смо најебали сви морама радити за 10 породица и њихову дјецу на целу са сељаком из лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бл

25.06.2021 09:33

И треба да скупља,није то да се брине о Додиковим него сто се народ расипа а кука.Код мене у селу 3 особе у исто вријеме у исто мјесто иду на посао свако са својим аутом,медуградских аутобуских линија готово да и нејма свако користи ауто у граду не мозес наци паркинг 500 метара на кафу пали ауто.Скупо ? није трба бити скупље док год не промјенимо навике нека скупља и гориво и све остаало

Name

Др

25.06.2021 14:41

Држава, осим поскупљење не ради ништа по питању смањења потрошње горива, смањења загађења, подстицаја за куповину другачијих аутомобила.... Купио сам Хyбрид... И добио још више трошка... умјесто да су ми макар једну ставку укинули приликом плаћања регистрације, натоварили су их још више! Ето колико држава, пардон назови држава, мисли на себе... На нас не мора, ми ћемо се сами снаћи... Не да школа под пут!

Name

АБЦ

25.06.2021 08:40

Олос профитерска нас стално пореди са окружењем.Проклетиње ,никад вам доста !Нека има за вас ,васе авионе,камионе-сиротиња нема ни за хитне случајеве да се вози !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.06.2021 08:48

Дај немојте дизати цјене горива ,наљутиће се наш свевишњи, он само брине о народу, живио Милорад Додик, да нема њега ,неби било РС, само да ми ухљеби и гласачи за Додика имамо плату, остали нису битни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

25.06.2021 09:44

Све то пљацака акциза.

ОДГОВОРИТЕ