Želite izgubiti kilograme: Ovo su najčešće greške 

Tokom pandemije koronavirusa mnogi su počeli zapostavljati fizičku aktivnost i zdravu prehranu, što je dovelo i do debljanja. No, ako želite izgubiti kilograme, trebali biste znati za ove najčešće greške koje vas u tom sprečavaju.

Zdravlje 11.08.2021 | 10:16
Želite izgubiti kilograme: Ovo su najčešće greške 

Ne jedete dovoljno
Ako ste jedna od onih osoba koje vjeruju da će prije izgubiti kilograme ako ne jedu, trebate znati da je to greška. Ako ste na dijeti koja se temelji na malo kalorija, primijetićete da na početku gubite kilograme, ali to nije dugoročno rješenje.

Naime, nakon nekog vreemna osoba postane svjesna da su takvom dijetom postavljeni nerealitstični planovi koje je nemoguće slijediti dugoročno. Kada smo an dijeti ili se pridržavamo jedne vrste prehrane, naš mozak misli da smo u problemu i počinje funkcioniSati kao da smo izgladnjeni. To usporava procese u tijelu koji su nužni za sagorijevanje kalorija.

Izbacivanje grupa namirnica
Ako se vaša prehrana temelji na tome da izbjegavate određenu grupu namirnica, trebali biste odustati od toga. Nemojte eliminiSati cijelu jednu grupu namirnica kao što su proteini, ugljikohidrati ili masnoće. To morate imati u svojoj prehrani kako biste unijeli dovoljno vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa.

Dosadna dijeta
Bili ste na dijeti, smršali i to je vaš domet? Prema studijama, dosadne dijete dovode do toga da osoba dođe do određenog limita, a da biste smršali, morate šokirati svoje tijelo isprobavajući s vremena na vrijeme nove stvari.

Vježbanje
Umjereno i redovno vježbanje igra jako važnu ulogu u mršavljenju, ali ako pretjerate s tim, to se može i negativno odraziti na vaše tijelo. Studije su pokazale da prehrana ima još važniju ulogu u mršavljenju (70 posto) u poređenju s vježbanjem (30 posto).

Ne krećete se dovoljno
Kada predugo sjedite, bez da se uopšte krećete, vaše tijelo prestaje proizvoditi lipazu, enzim koji inhibira masnoće i koji igra važnu ulogu u mršavljenju.

Ne spavate dovoljno
San ima izuzetno važnu ulogu u procesu mršavljenja. Ako ne spavate preporučenih šest do osam sati dnevno, to se može negativno odraziti i na gubitak kilograma, piše Times of India. Pokazalo se da je metabolizam znatno sporiji kod osoba koje ne spavaju dovoljno, a ispravan rad metabolizma je ključan za mršavljenje.

n1info.com

Komentari / 0

Ostavite komentar